Joku aika sitten kokeilin halvan tekoa kotikeittiössä. Vaikka täällä saa halvaa monena eri versiona joka ruokakaupasta, halusin kerran kokeilla miten halvan valmistus onnistuu kotioloissa. Tuloksena oli herkullinen halvamakeinen , joka sopii vaikka ruokalahjaksi. Ohje on Michael Solomonovin Zahav-kirjasta. Solomonov on täällä syntynyt mutta Yhdysvalloissa kasvanut keittiömestari , jolla on Philadelphiassa paljon kehuttu Zahav-ravintola. Solomonov itse voitti tässä kuussa keittiömestareiden James Beard -palkinnon, joka on kuin amerikkalaisen kulinarismin Nobel palkinto. Halvaohje on helppotekoinen , eikä siihen tarvita kuin muutama aines ,mutta on tärkeää että siinä käyttää hyvää tahinia. Minulle hyvä tahini on sellainen joka maistuu hyvälle ihan sellaisenaan, suoraan purkista otettuna.
******************************************************************************
DIY halvamakeiset
- 440 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
- ½ vaniljatangon sisältö
- 1 sitruunan kuoriraaste
- 3.4 dl tahinia
- ripaus suolaa
- 1.2 dl vettä
******************************************************************************
Vuoraa neliskanttinen astia joko elmukelmulla tai leivinpaperilla. Sokeri, vanilja , sitruunaraaste sekä vesi keitetaan keskilämmöllä kattilassa. Seosta sekoitellaan kunnes sokeri on sulanut , minkä jälkeen seos saa kiehua sekoittamatta , kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Tässä olisi hyvä käyttää sokerilämpömittaria, mutta jos sellaista ei löydy, voi tehdä sokeripallotestin: kun kylmään veteen tiputettu tippa siirappia jähmettyy niin että siitä voi muodostaa pallon, on se valmista.
Sillä välin kun siirappi kiehuu, kaada tahini kulhoon, ja lisää sekaan ripaus suolaa. Ohjeessa kehoitettiin käyttämään yleiskonetta ,mutta käytin vispaamiseen sähkövatkainta, ja hyvin sujui silläkin sekoittaminen. Tahinia sekoitellaan ensin hetken keskiteholla , jonka jälkeen siirappia kaadetaan hiljalleen tahinin sekaan, koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta kunnes sokerisiirappi ja tahini ovat hyvin sekoittuneet , ja seos alkaa irtautua kulhon seinämistä. Kaada seos nopeasti elmukelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun neliskanttiseen vuokaan, ja aseta leivinpaperia myös seoksen päälle. Tasoittele halvaseosta käsin ja lastalla. Seos jähmettyy nopeasti tässä vaiheessa. Anna seoksen kunnolla jäähtyä huoneenlämmössä , minkä jälkeen seos leikataan paloiksi. DIY halva säilyy huoneenlämmössä viikon, elmukelmuun pakattuna.
Halvamakeiset voi myös kuorruttaa suklaalla. Sulattelin tummaa suklaata ja dippasin siinä halvapaloja.
Vau, tämä pitää muistaa kokeilla joskus. Nyt ei taida olla tarpeeksi tahihia kaapissa. Nuo suklaapäällysteiset näyttävät todella makoisilta.
VastaaPoistaTuula: kokeile ihmeessä kun on näin helppotekoistakin:) Suklaiset oli tosi namia:)
PoistaOnpa hyvän näköistä:)
VastaaPoistaKati:kiitos,hyviä ovat:)
PoistaSuklaalla kuorrutetut makeiset eivät koskaan voi olla pahoja :)
VastaaPoistaIhanaa lauantai-iltaa!
Outi;no niin on :) Upeaa lauantai-iltaa sinullekin:)
PoistaMillainen rakenne tuohon tulee? Onko vahan rapea vai hyvin tiivis? En tykkaa yleensa halvasta kun se jotenkin tarttuu hampaisiin. Turkista aikoinaan ostin tosi hyvaa, rapeaa ja vahan ilmavamman tuntuista halvaa josta pidin.
VastaaPoistaAnu:näissä oli sekä rapeutta että tiivisyyttä,eiväkä nämä tarttuneet hampaisiinkaan,eivätkä olleet äklön makeita. Oletko kokeillut Halva Kingdomin halvaa? Se musta on muita parempi mutta myös tyyriimpää.
PoistaVad roligt att du testade att göra egen. Ser mycket gott ut.
VastaaPoistaHOvkonditorn: det är så trevligt att testa olika saker,och halvan blev god:)
PoistaSuch a creative approach to making a dairy-free cheesecake! I've had great results with various nuts and seeds, but have never tried sesame. Tahini sounds delicious, especially when you coat it in chocolate. ;)
VastaaPoistaHannah: thanks, but the Google translate must have misunderstood totally what I wrote because these are actually homemade halva squares;D But tahini in cheesecake is good too:)
PoistaJust äsken näin ohjeen. Huomiselle kauppalistalle lisätty tahini, vanilijatanko sekä tietysti tummaa suklaata. Ehdottomasti pitää testata. Kiitos reseptistä :D
VastaaPoistaAnonyymi: kiva kuulla,toivottavasti tykkäät:)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaRakastan halvaa, mutta en ole koskaan kokeillut tehdä sitä itse. Kiitos inspiraatiosta! Tuohan ei vaikuta edes ollenkaan vaikealta :) Selailin tuon Solomonovin kirjan sisällysluettelon, kivasti lähdetty rakentamaan teosta ikonisten raaka-aineiden ympärille.
VastaaPoistaPaula.minäkin pidän halvasta mutta pieninä annoksina,silloin tällöin. Oli kiva kokeilla itse,tosin kotona tehdyssä ei ole sitä "lehtevyyttä " kuin kaupan halvassa, mutta hyvää oli silti. Kirjassa on tosiaankin paljon kivoja ohjeita ja versioita tutuista raaka-aineista.
PoistaOmat suurimmat herkut tässä maailmassa on tietty kahvi, meloni, sitruunamarenkipiirakka, raparperi kaikissa muodoissa, Svinhufvudin kakku ja HALVA! Uskaltaisinkohan itsekin tehdä, kiitos reseptistä Jael <3
VastaaPoista