perjantai 1. joulukuuta 2017

Paljon munkkeja, myös intialaisittain

Täällä ei tähän aikaan vuodesta voi välttää munkkeihin törmäämistä : niitä näkee joka leipomossa, kahvilassa, supermarketissa, kioskissa ja juhlallisuuksissa.  Munkit ,  ja muutkin paistetut herkut , kuuluvat joulukuun puolivälissä vietettävään Hanukkaan eli valonjuhlaan,  ja munkit ovatkin tuon juhlan näkyvin ruoka.  Kotikatuni varrella asuva ystävä kaatui joku päivä sitten, ja ajattelin tehdä hänelle  hieman erilaisia munkkeja.    Päätin tehdä Evelynille  intialaisia  balushahimunkkeja,   jotka ovat sekä hiivattomia että munattomia. Balushahit ovat suosittua herkkua Intiassa, Pakistanissa, Nepalissa sekä Bangladeshissä. Etsin netistä video-ohjetta , mutta melkein kaikki olivat jollain intialaisella kielellä  josta en ymmärtänyt sanaakaan;D  Lopulta käytin intialaisen julkkiskokin Sanjeev Kaporin ohjetta  (Blogger ei antanut laittaa linkkiä:( ),  joka löytyi englanniksi.  Sanjeevilla oli myös video-ohje (taas sellaisella kielellä  josta en ymmärtänyt sanaakaan)  mutta määrät olivat siinä hieman erilaiset.  Joissain ohjeissa oli taikinaan lisätty kardemummaa; Sanjeevin ohjeessa ei sellaista ollut,  mutta lisäsin taikinaan hieman sekä kardemummaa että kanelia .  Lisäsin myös hieman sitruunaa siirappiin.
============================================================
Balushahi eli intialaiset munattomat ja hiivattomat munkit  (12 kpl)
  • 3 .8 dl vehnäjauhoa
  • 1/4 tl leivinsoodaa
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/4 tl jauhettua kardemummaa
  • 4 rkl sulaa voita
  • 6 rkl maustamatonta jugurttia
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • 2 tl sitruunamehua
  • murskattuja pistaasipähkinöitä  (minulla ei ollut pistaasipähkinöitä, joten paahdoin kookoshiutaleita ja  lisäsin hieman vihreää elintarvikeväriä)
  • öljyä paistamiseen
============================================================

  1. Jauhot ,  mausteet ja leivinsooda sekoitetaan keskenään.
  2. Sekoita sulanut voi jauhojen sekaan käsin, niin että seoksesta tulee murumaista
  3. Sekoita jugurtti taikinaan,  ja sekoita taikinaa sen verran että siitä saa pallon,  Taikinaa ei tule käsitellä liikaa, jotta siihen ei muodostu gluteenia.  Taikinan annetaan levätä liinan alla 45 minuutin ajan.
  4. Taikina jaetaan 12 osaan, jotka muotoillaan palloiksi, ja litistetään jonkun verran. Palloihin painetaan sormella kolo keskelle.
  5. Öljyä lämmitetään paksupohjaisessa pannussa, tai paistinpanulla, niin että öljyä on noin 3-4 sentin korkeudella.  Balushahimunkkeja paistetaan miedolla lämmöllä: niiden tulee olla kullanruskeita ja lehteviä pinnoiltaan , ja pehmeitä sisäpuolelta. Koska munkkeja paistetaan miedolla lämmöllä, paistamiseen menee hieman aikaa. Balushahit turpoavat paistettaessa, joten niitä paistetaan muutama kerrallaan. Balushahimunkkien pitäisi nousta pinnalle 2 minuutin kuluessa, jonka jälkeen alapinnan annetaan paistua vielä 3-4 minuuttia, ennenkuin ne käännetään. Toista puolta paistetaan kunnes pinta on kullanruskea.
  6. Nosta balushahit reikäkauhalla talouspaperin päälle.
  7. Sokeria, vettä ja sitruunamehua keitetään, ja sekoitellaan kunnes sokeri on sulanut. Seosta keitetään kunnes se alkaa olla siirappimaista.  
  8. Jäähtyneiden balushahimunkkien annetaan "uida" siirapissa puolen tunnin ajan. Balushahit poistetaan siirapista, asetellaan tarjoilulautaselle, ja päälle  ripotellaan murskattuja pistaasipähkinöitä (tai paahdettua kookosta)
Aivan ihana tarjottava , tai vaikka tuliainen:)
Munkkeja siis näkyy joka puolella täällä,  Seuraavaksi muutama munkkikuva...
Roladinin munkkeja; ne kauneimmat.
Kahvilaleipomossa torin lähellä
Nämä olivat kodin lähellä olevassa leipomossa. Onneksi en erityisesti välitä munkeista: muutenhan tämä munkkien paljous olisi kidutusta ;D

8 kommenttia:

  1. Oijoi kyllä kelpaisi! Onko mitään parempaa, kuin tuoreet munkit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:Mä en lainkaan välitä munkeista;D Muutenhan tämä "munkkikausi" olisi ihan kamalaa;D

      Poista
  2. Ah mitä herkkuja, munkit minun herkkua myös1 Kiitos ohjeesta ja makumatkasta!

    VastaaPoista
  3. Wishing you a very sweet holiday season, my friend! This looks like a very delicious way to kick off the festivities. :)

    VastaaPoista
  4. Voi noita suklaalla päällystettyjä munkkeja...NAM!
    Ihanaa joulukuun alkua Jael!

    VastaaPoista
  5. Nyt tuli Jael ihan valtava munkkihimo! Nuo päällystetyt näyttävät niin makoisilta..omnomnom...
    Kivaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  6. Oijoi mitä herkku kuvia..minä ihan kielenpää kosteana herkuttelen silmin näillä sinun kuvilla:) Voi Munkki!!!! Mukavaa ensimmäistä adventtia♥

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...