maanantai 19. helmikuuta 2018

Sipulitahna kikherneillä joka ei ole hummus

Täälläpäin rakastetaan kaikenlaisia tahnoja, ja niitä on valtava määrä ruokakaupoissa, eri valmistajilta.  Niitä laitetaan leivän päälle, pitaleivän sisään, salaattilautaselle, aamiaistarjottimille kahviloissa,  meze-lautaselle ym.  Suosituin tahna on hummus,  kaikenlaisine versioineen, mutta löytyy myös suuri valikoima muunlaisia tahnoja.  Joku aika sitten yksi suurimmista elintarvikeyrityksistä  toi markkinoille uuden tahnavalikoiman,  ja luin jostain että sipulinen tahna on hyvää.  Tahnaa kutsutaan sipulikreemiksi, ja  yritin netistä löytää ohjeita,  mutta en löytänyt kunnollisia ohjeita.
Supermarkettikäynnillä ostoskoriin päätyi  sitten sipulikreemiä, vaikka en ikinä yleensä osta näitä valmiiksi tehtyjä tahnoja; niitä kun on niin helppo tehdä itse kotona , ilman E-sitä ja E-tätä. Sipulitahna oli miellyttävän makuista, ja yllätyin että siinä oli myös kikherneitä.  Ainesluettelossa (muutaman E-merkinnän lisäksi) oli vain paistettua sipulia,öljyä, kikherneitä,  sitruunaa ja suolaa.   Tuolla pohjalla päätin sitten tehdä tahnasta oman versioni.

Sipulitahna kikherneillä
  • noin ½ kg sipulia
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl öljyä
  • 2½ rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
Kuori ja pilko sipulit.  Sulala voi pannussa, ja lisää öljy. Kun voi on sulanut , lisää sipulit. Paista sipulia hiljalleen keskilämmöllä, aina välilä sekoitellen, kunnes sipuli on saanut kunnolla väriä.
Sipuli ruskistui kunnolla
Anna sipuliseoksen jäähtyä  paistamisen jälkeen , ja jauha se senjälkeen yhdessä  kikherneiden ja sitruunamehun kanssa tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku jauhamisen jälkeen , ja lisää suolaa maun mukaan.  Paistetussa sipulissa on sen verran aromia että suolan ja sitruunan lisäksi tahna ei tarvitse mitään muuta maustetta.
Laita tahna jääkaappiin ,  ja tarjoile tahna vasta kun se on kylmää.  Tahna jähmettyy jääkaapissa, ja maistuu paremmalta jääkaapissa olon jälkeen. On tosi hyvää vaikka leivän päällä. Vaihtamalla voi öljyyn tahna on vegaaninen.

Entä miten oma tahnani pärjäsi kaupan tahnalle? Mielestäni omani oli parempi; kaupan tahna oli ehkä hieman liian vetinen kun taas omani jähmettyi kunnolla.   Kun maistelin molempia tahnoja,  tulin siihen lopputulokseen että kaupan tahnan sipulia ei paistettu aivan ruskeaksi; niin että siihen tuli myös hieman makeutta, vaan kaupan sipulia oli paistettu niin ettei se karamellisoitunut.

19 kommenttia:

  1. Minustakin tahnan pitää pysyä kunnolla kasassa, olla siis tosi kiinteää. Hyvältä näyttää tekemäsi tahna ja kyllä tuota voisi sipaista vaikka rapea kuorisen pataleivän pintaan <3
    Ihanaa uutta viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,ihan senkin vuoksi tykkäsin enemmän tästä omasta tahnastani,tosin maku oli hieman erilainen kun annoin sipulin kunnolla karamellisoitua,mikä antoi myös hieman makeutta. Kiitos, ja leivän päällä onkin tosi hyvää:) Kiitos samoin sinulle oikein hyvää uutta viikkoa:)

      Poista
  2. Tämä on varmasti hyvää :) Haluaisin myös syödä tätä lämpimän pataleivän päällä kuten Outikin.
    Hätätapauksessa voisi patonki myös toimia.
    Mukavaa uutta viikkoa Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo>Musta tahnat ovat niin herkkua,kuten tämäkin, kiitos:) Lämpimän pataleivän päällä olisi takuulla hyvää. OIkein hyvää uutta viikkoa sinullekin Marjo:)

      Poista
  3. Oooh ıhanan kuuloinen. Rakastan kaikkia tahnoja joten menee kokeilin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra:minäkin rakastan kaikenlaisia tahnoja:) Kiitos, ja toivottavasti tykkäät jos teet:)

      Poista
  4. Tämä tahna on kuin mulle tehty. Rakastan sipulia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melissa:no sitten sun pitääkin tätä tehdä;D SIpulista saa kyllä tehtyä kaikkea hyvää:)

      Poista
  5. Hummus-tyyppiset tahnat on ihania. Eilen juuri kävimme Lähi-Itä teemabrunssilla, ja siellä oli juuri tämän tyyppisiä paljon tarjolla. Pitää koittaa tätä jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaura:totta, kikhernet tekevät tahnoista todella täyttäviä:) Tuo Lähi-Itä teemabrunssi kuulostaa mahtavalta:)

      Poista
  6. Kuulostaa hyvältä tahnalta,kiitos vinkistä:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos, tosi hyvää onkin:) Mukavaa viikkoa sinullekin:)

      Poista
  7. Nam, pakko kokeilla vaikkakin joudun vaihtamaan voin öljyyn tai maidottomaan margariiniin koska olen vegaani. Tämän voi varmaan surauttaa sauvasekoittimella koska en omista muita vempeleitä? Luulen, että tästä tulee uusi suosikkini ja saattaa jopa syrjäyttää Tartexin! :-D Kiitos reseptistä! ♡

    Vilppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilppu:helpostihan tuon voin vaihtaa öljyksi tai margariiniksi, ja mainitsinkin siitä postauksessa. Ja toki voi hyvin sekoittaa myös sauvasekoittimella. Toivottavasti tykkäät jos teet tätä:) Mukavaa viikkoa Vilppu:)

      Poista
  8. Karamellisoitu sipuli, nam, ihan varmasti antaa makua tahnaan! Olen tahnojen suurkuluttaja, käyvät minkä tahansa ruoan kanssa :)

    VastaaPoista
  9. Ahaa, taas hyvä uusi idea sinulta! Takuulla kokeilen tätä, kikherneet ovat niin mainioita ja sipulit, oi sipulit! Hyvää vihreää kukkivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Loistava ohje! Sipulia on vielä runsaasti viime kesältä. Tahna on varmasti maittavaa! 😃

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...