Viime huhtikuussa Helsingissä kävin Lautasella-messuilla Helsingin Messukeskuksessa, ja sain mukaani Frian Hapanjuurileivän. Tuo leipä oli hurjan hyvää; parempaa jopa kuin monet normileivät. Kun tulin tänne takaisin, yritin tehdä suurinpiirtein samoista aineksista, tosin muutamia aineksia lisäten, samantapaisen leivän. Tein kevään lopussa kokeiluja varmaankin 4 kertaa, ja 4. kerralla leipä oli jo todella hyvä. Toissa viikolla otin kirjoittamani ohjeen esille, ja tein leivän suurinpiirtein kuten keväällä, pienin muutoksin, ja leivästä tulikin tosi hyvä:) Matkan varrella jauhoseos muuttui , ja on jonkun verran erilainen kuin Frian leipä. Tätä aioin tehdä jatkossakin, joten haluan laittaa ohjeen myös tänne blogiin.
Hurjan herkullinen gluteeniton leipä
Ensin tehdään hapanjuuri:
Ensin tehdään hapanjuuri:
- 2 dl tattarijauhoa (jauhoin vihreistä tattarijyvistä)
- 1 dl quinoajauhoa (itse jauhettu pikku maustemyllylläni)
- 1 dl riisijauhoa
- 3/4 rkl tummaa sokeria
- 4, 5 dl huoneenlämpöistä vettä
Taikina:
- 2 dl tapiokajauhoa
- 1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
- ½ dl riisijauhoa
- 1 dl maissijauhoa
- 2 dl tattarijauhoa
- vajaa 1 tk ksantaania
- 1 dl siemeniä (auringonkukka , kurpitsansiemen ym.)
- 2 rkl chiasiemeniä
- 3/4 sokeria
- 3,5 dl hieman lämmintä vettä
- suolaa *
- oliiviöljyä 3/4 dl
- 2 rkl psylliumia + 2 dl vettä
- 90 % juuriseoksesta
Hapanjuuren ainekset sekoitetaan keskenään, ja astia peitetään liinalla. Gluteeniton hapanjuureni (vasemmalla ) kupli tosi hyvin, ja seuraavana päivänä siinä oli jo hieman hapahko tuoksu. Tämä nopea kupliminen johtui varmaankin siitä että täällä oli viime viikolla aika lämmintä päiväsaikaan. Jos juuri ei kupli, voi juuriastian alle asettaa astian jossa kuumaa vettä. Seuraavana päivänä lisäsin aika paksuhkoon juureen ruokalusikallisen tattarijauhoa, sekä 3 rkl vettä. Annoin juuren kehittyä 2 vuorokautta. Taikina (oikealla) puolestaan nousi todella hyvin. Vaikka tein hapanjuuren , joka kehittyi todella hyvin, lisäsin taikinaan varmuuden vuoksi kuivahiivaa. Ensi kerralla kokeilen onnistuuko myös ilman.
Jauhot, ksantaani , suola ja sokeri sekoitetaan keskenään . Juuresta otin pienen osan talteen, ja pakastin seuraavaa kertaa varten. Juuriseokseen lisätään öljy ja vesi , ja sekoitetaan, minkä jälkeen lisätään siemenet. Lopuksi lisätään jauhot vähitellen sekoittaen. Olen aiemmin sekoittanut taikinaa yleiskoneessani, mutta nyt käytin sähkövispilääni hieman yli 5 minuutin ajan ( taikinakoukuilla) ja taikinasta tuli hyvää. Mielestäni taikina tarvitsee kunnon sekoittamisen ennen leipomista . *Tämä leipä kaipaa myös suolaa, ja koska yritän pitää oman suolankäyttöni pienenä, lisäsin taikinaan vain 2 tl suolaa, mikä oli liian vähän, joten taikinaan voi lisätä reiluumminkin suolaa.
Taikina on löysähköä , mutta ei liian löysää , ja tarttuvaista, Taikinan annetaa nousta astiassa liinan alla muutaman tunnin ajan. Päällystin leipävuokani leivinpaperilla, ja lusikoin taikinan vuokaan. Tasoittelin leivän pintaa märin käsin. Leivän paistoin ensin vajaa puolen tunnin ajan 175 C lämmössä , minkä jälkeen nostin uunin lämpötilaa 200 C asteeseen. Paistoin leipää tämän jälkeen 15 minuuttia , minkä jälkeen otin vuoan uunista, otin leivän (vuoassa olevan leivinpaperin avulla) pois vuoasta, ja paistoin leipää ilman vuokaa vielä 15 minuutin ajan, kunnes leivän pinta on ruskea ja rapeahko, ja myös leivän muut osat saivat hieman väriä.
Leivän paloittelin , ja säilytän leipäpalat pakastimessa.
Hyvälle näyttää ja uskon että maistuu myös!
VastaaPoistaNamileipää varmaankin. Nyt se aika alkaa taas! Saa kiiltomalvaa! Tein namikeiton kookosmaitoon adventin alkajaisiksi. On poimittava pakkaseenkin ennenkuin pikkuiset herkuttelijat alkaa syödä lehtiä reikiä täyteen. Hyvää adventin aikaa!
VastaaPoistaNo kylläpä onkin herkullisen näköistä leipää! Minä en ole muistaakseni koskaan leiponut mitään gluteenitonta, ja olen ymmärtänyt, että gluteeniton leipominen onkin melkoinen taitolaji. :-)
VastaaPoistaSå lyckat och fint bröd!
VastaaPoistaNami nami, mikään ei ole niin hyvää kuin tuoreet uunilämpimät leipomukset. Ihanaa sunnuntaita Jael <3
VastaaPoistaVehnätöntä leipää varmasti kestää syödä useammankin palan, ei ehkä tule sitä perinteistä turvotusta! Onpa erinomainen rakenne leivässä, nyt iski iltapalan nälkä : )
VastaaPoistaOnpa hyvän näköinen leipä!
VastaaPoistaolen tänään kokeilemassa Gluteenitonta vuokaleipää, tällä ohjeella, mutta pidän vähän kauemmin uunissa, että varmasti on kypsää. mutta olen etsinyt juuri tällaista leivän ohjetta koska muissa ohjeissa on Grammoissa joten en viitsi joka aineesta mitata .. tämä ohje on kyllä hyvää ja kuvassa näyttää herkulliselta
VastaaPoistaHei Arja, toivottavasti onnistuu leipäsi tällä ohjeella.Olen tehnyt tätä leipää muutaman kerran,ja hyvää on ollut,nyt tosin en ole vähään aikaan tehnyt kun ollut uuniongelmis
Poista