lauantai 29. joulukuuta 2018

Matbuha revisited ja vinkki helpompaan versioon.


Vuonna 2015 julkaisemani Matbuha-resepti on ollut yksi blogin suosituimpia postauksia, ja nyt kun on Parhaat Ruokablogit 1-vuotiskilpailu 2018,  niin osallistun kilpailuun tällä hyväksi todetulla ohjeella; antaen samalla vinkin miten matbuhan voi tehdä hieman helpommalla tavalla.  Ohje on suosittu ehkä siksi että  suositulla Fafa's-ketjulla on matbuhaa ruokalistallaan. 

Tässä vielä kerran ystäväni Shoshannan  ihana matbuha: 

Matbuha
  • 10 keskikokoista tomaattia,kaltattuna 
  • 1,2 dl oliiviöljyä
  • 8 valkosipulin kynttä,pilkottuna (muttei liian hienoksi)
  • ½ rkl sokeria
  • 1/4 rkl valkopippuria 
  • 5 vihreää chilipippuria (jos vihreitä ei löydy voi käyttää punaisia)
  • 2 punaista paprikaa
  • ½ rkl paprikajauhetta
  • 1/4 rkl suolaa
  1. Kalttaa ensin tomaatit,eli laita ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista niistä sitten kuori.Tomaatit pilkotaan tämän jälkeen kuutioiksi. 
  2. Lämmitä öljy sopivan kokoisessa kattilassa ja paista valkosipulia muutaman sekunnin välillä käännellen.
  3. Lisää nyt tomaattikuutiot valkosipulin joukkoon.Lisää sokeri ja valkopippuri.Laske lämpö minimiin ,peitä kattila kannella ja keitä seosta puolitoista tuntia.Sekoittele välillä.
  4. Sillä välin kun tomaattiseos kiehuu valmistellaan chilipipppurit ja paprikat: ne paahdetaan uunin grillivastuksen alla kunnes niiden kuori alkaa mustua ja rypistyä. Chilit ja paprikat laitetaan muovipussiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren poisto sujuu helposti.Siemenet poistetaan sekä chileistä että paprikoista.Chilit ja paprikat leikataan ohuiksi suikaleiksi.
  5. Tomaattiseokseen lisätään nyt chilin-ja paprikan suikaleet sekä suola. Seosta keitetään kansi peitettynä vielä noin 40 minuuttia (minimilämmöllä).Sekoitellaan välillä.
  6. Kansi poistetaan ja seoksen annetaan vielä kiehua matalalla lämmöllä kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Matbuhan tulee koostumukseltaan olla hillon kaltainen.
Näistä tulee hieman enemmän makeutta kuin tavallisista tomaateista...
Haluan antaa tässä postauksessa hieman helpomman ohjeen, jossa esimerkiksi  paprikoita ja chilejä ei tarvitse paahtaa grillivastuksen alla:
  1. Paprikat ja chilit  paloitellaan (  chilit renkaiksi ja paprikat suikaleiksi) ja  paistetaan pehmeiksi  reilussa öljymäärässä paksupohjaisessa kattilassa. (kuten ylläolevassa ohjeessa). Osan tomaateista voi korvata kirsikkatomaateilla (sokeria silloin 1/4 rkl ½ rkl sijaan) mikä lisää makeutta matbuhaan.
  2. Tämän jälkeen lisätään paloitellut valkosipulit. Kun valkosipulit alkavat hieman ruskistua , lisätään kaltatut tomaatit. Seosta kypsennetään kunnes mehut irtoavat tomaateista, minkä jälkeen lisätään hieman vettä , sekä ripaus suolaa ja sokeria. Seosta keitetään edellisen ohjeen mukaan; ensin kannen alla ja sen jälkeen ilman kantta,kunnes nesteet ovat haihtuneet pois. Lopussa maistellaan  ja tarkistetaan suolan määrä. Matbuha tarjoillaan kylmänä  lisukkeena.

3 kommenttia:

  1. En ole oikein tomaattipohjaisten kastikkeiden ystävä (minusta ne kaikki muistuttavat enemmän tai vähemmän ketsuppia :-D), mutta tämä näyttää ja kuulostaa kyllä todella hyvältä! Melkein tekis mieli kokeilla. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu: mä taas tykkään tomaattipohjaisista kastikkeista, mutta en koskaan käytä ketsuppia.... Ja noissa soosseissahan riittää eroja. Esim.tämä on niin tiivistettyä, että enemmänkin tahna kuin soossi.

      Poista
  2. Kävelimme lauantaina Fafasin ohi ja mitkä tuoksut sieltä tulikaan! Copy pastesin ohjeen talteen, hillomaiset kastikkeet maistuvat minulle. Energistä vuoden viimeistä päivää!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...