Tein äskettäin suomalaisen kirjaston ja ystävyysseuran juhliin pieniä taatelikakkusia, joissa oli lakuinen vivahde. Viime kuussa ihastuin totaalisesti lakritsisiin pipareihin, ja nämä pikkuiset taatelikakkuset noudattavat hieman samaa makumaailmaa. Lakun maku tuli itse keittämästäni lakusiirapista, ja lakusiirappi valmistuu helposti tällä ohjeella. Tavallisesta lakusta ei siirappia kannata keittää, sillä lakritsassa on jauhoa, joka tekee seoksesta lähinnä paksua mönjää... Lakritsa sopii erinomaisesti myös näihin mausteisiin taatelikakkusiin. Taatelikakkuseni olivat sekä gluteenittomia että laktoosittomia.
Pienet taatelikakkuset lakritsaisella vivahteella (gluteeniton, laktoositon)
Märkä seos
- 2 kananmunaa
- 2 dl taatelitahnaa (taateleita keitetään pienessä vesimäärässä , ja jauhetaan sitten soseeksi)
- 3/4 dl öljyä
- 1, 25 dl lakritsasiirappia
- ½ dl appelsiinimehua
- 1,5 dl ruokosokeria (tai muuta tummaa sokeria)
Jauhoseos:
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 dl kikhernejauhoa
- 1 dl mantelijauhoa
- ½ dl soijajauhoa
- ½ dl riisijauhoa
- ½ dl perunajauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1.5 tl piparimaustetta
Ensin vispataan munat, taatelitahna, lakritsasiirappi, appelsiinimehu, öljy ja sokeri tasaiseksi seokseksi.
Jauhoseos sekoitetaan keskenään. Tuon jauhoseokseni sijaan voi tietysti käyttää valmista gluteenitonta jauhoseosta, tai sitten tavallisia jauhoja (mutta jättäisin siihen mantelin) jos gluteenittomuus ei ole tärkeää.
Käytin silikonimuottia jolla saa tehtyä pikkuruisia kakkusia |
Taikinaa lusikoidaan minimuffinssi ym. muottiin, Taikinan voi myös pursotella muotteihin,
Kakkusia paistetaan 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia, tai kunnes kakkusen sisälle isketty tikku tulee kuivana ulos. Kakkusten annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne poistetaan muoteista. Kakkusia säilytetään jääkaapissa, ja päälle voi ripotella tomusokeria ennen tarjoilua. Pieniä taatelikakkusia ehtii vielä leipoa jouluksi:)
Voi nam nuo on varmasti hyviä:) Kiitos ohjeesta ja Mukavaa joulunalus aikaa💕
VastaaPoistaPäden Paja:KIitos ihana, näistä tykättiinkin:) Oikein kaunista joulun aikaa sinulle:)
PoistaVoi nam ja kyllä maistuisi täälläkin nuo kakkuset. Glögi, kakkuset ja mantelihiutaleet...ai että!
VastaaPoistaOuti: Namia olikin,kiitos:) Glökiäkin pitäisi tehdä, hyvä kun muistutit:)
PoistaOnpas jänniä leivonnaisia. Laku ei kuulu mun suosikkeihini, eikä tulisi mieleen yhdistää sitä taateleihin, mutta nyt kun sanoit, niin miksipä ei. :-) Takuulla hyviä!
VastaaPoistaSatu; KIitos;) Nuohan on mausteisia kakkusia, ja laku sopii niihin tosi hyvin; inspiksen sain niistä Annas pipareista:) Mä taas tykkään lakusta, ja näissä laku ei ole niin dominoiva.
PoistaVaikuttaa tosi herkulliselta! Voisiko soijajauhon jättää pois ja lisätä muita jauhoja sen verran enemmän, vai onko soijajauholla jokin erityinen merkitys makuun tai koostumukseen?
VastaaPoistaIhanaa joulunaikaa sinulle Jael <3
Birgitta:Kiitos paljon:) Tuolla kirjoitinkin että voi käyttää valmista gluteenitonta jauhoseosta tai ihan normijauhojakin. TUo soijajauheen maku ei lainkaan tunnu lopputuloksessa,mutta on hyvä vehnäjauhon korvaaja.
PoistaIhanaa joulun aikaa sinullekin Birgitta:)
PoistaNiin mä vähän arvelinkin :) Ehkäpä vain laitan muita jauhoja tasaisesti enemmän soijajauhon tilalle. Tiistaina testaan perunalatket :D
PoistaÅh, vad goda de ser ut och jag tackar inte nej till lakrits. Hälsningar från Finland och god jul!
VastaaPoistaKatarina:Tack så mycket, de var jätte goda, och lakrits ger så fin smak till bakverk. Ha en riktig god jul i Finland:)
PoistaOoh my husband would love these!! He is mad for licorice :D
VastaaPoistaOnpa ihanan näköisiä suupaloja, rakastan lakritsia, joten nämä maistuisivat ihan varmasti.
VastaaPoistaIhanaa joulua & uuden vuoden odotusta!
Taatelikakun ainekset ovat jo keittiön pöydällä!
VastaaPoistaMutta lakritsi voisi tehdä kivaa potkua...ne lakritsipiparit ovat edelleen avaamatta, joten kohta juhlitaan!
Herttaista joulua sinne teille! <3
Such cute little cakes! The flavor sounds brilliant; so unexpected yet delicious, with the spicy bite of licorice and bright citrus. I have to try that!
VastaaPoista