Käyttämäni pasta oli gluteenitonta maissipastaa, joka oli valmiiksi keltaista. |
Joitakin viikkoja sitten täällä Israelissa alkoi MasterChefin 8. kausi. Eräässä alkukarsinnan jaksossa nuorimies valmisti pastaa, joka oli päällä olevia tomaatinpaloja , basilikaa ja parmesaania lukuunottamatta täysin väritön. Missä oli kastike? Hämmentyneet tuomarit ihmettelivät oliko heille tuotu pastaa jossa ei ollut muuta kuin päällä olevat lisäykset, mutta kun he maistoivat pastaa, nousi heidän kasvoilleen ihastunut ilme. Pasta oli värittömyydestään huolimatta täynnä makua. Löysin ohjelman sivuilta pastan ohjeen, jossa oli käytetty väritöntä kastiketta, ja tein omani suurin piirtein ohjeen mukaan, mutta muutin ainesten määriä.
Kuva täältä |
MasterChef on täällä aika erilainen ja paljon värikkäämpi kuin Suomen versio: joka vuosi on jotain uutta, ja alkukarsinnoissa tänä vuonna oli 4 ovea, jossa jokaisessa oli yhden kuvassa näkyvien MasterChef-tuomareiden kuva. Jokainen ovi johti huoneeseen, jonka seinällä oli 3 tuomarin suosikkiannosta. Halukkaiden kilpailijoiden piti tehdä valitsemastaan annoksesta oma versionsa, ja sen pohjalta he pääsivät/ tai eivät päässeet kokkaamaan tuomarien eteen, jonka jälkeen he joko joutuivat palaamaan kotiin , tai saivat pääsylipun harjoitusleirille. Harvat ja valitut saivat kultaisen esiliinan, jolla pääsi suoraan joukkueeseen. Tomaattipasta kuului kuvassa oikealla näkyvän Eyal Shanin suosikkiannoksiin. Eyal Shani on tullut tunnetuksi kukkakaalistaan , josta olen postannut täällä ja hänellä on nykyään ravintolat täällä , Australiassa (Melbourne) , Pariisissa, Wienissä ja New Yorkissa.
Pastan tehnyt nuorimies pääsi kokkaamaan toista annostaan tuomarien eteen, ja kilpailijat kertovat tässä vaiheessa oman tarinansa , ja mikä sai heidät innostumaan kokkailusta. Välillä kuulee nyyhky-ja selviytymistarinoita; täällä pidetään sellaisista....
Väritön tomaattipasta
- pastaa 2-4 annosta linguine-pastaa (kilpailija teki itse oman pastansa, minulla oli gluteenitonta maissipastaa)
- 550 gr kirsikkatomaatteja ( alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 3 erilaista kirsikkatomaattia , ja niitä oli yhteensä hieman yli kilo , mutta minä tein puolella määrällä, ja tulos oli todella herkullinen myös sillä määrällä)
- 1 porkkana
- 1 varsisellerin varsi , ilman lehtiä
- 2 salottisipulia
- ½ tl sokeria
- oliiviöljyä
- ½ valkosipulin kynsi
- 1 ½ dl vettä
- 40 gr Parmesaania lastuina tai raasteena
Ota kirsikkatomaateista 4 kpl, ja laita ne sivuun myöhempää käyttöä varten
Jauha monitoimikoneessa kirsikkatomaatit, porkkana, selleri , sipulit, vesi ja sokeri soseeksi (saa olla karkeaa sosetta),
Sose siirretään kattilaan. Alkuperäisessä ohjeessa sose lämmitettiin koko ajan sekoittamalla 86 asteeseen, mutta minä annoin soseen saavuttaa kiehumispisteen (koko ajan sekoittaen) , jonka jälkeen otin kattilan pois tulelta.
Seuraavassa vaiheessa tarvitaan harsokangasta: sose siirretään harsokankaalla peitettyyn siivilään. Nesteen annetaan valua soseesta, kunnes itse sose (karkea sose) näyttää kuivalta.
Jäljelle jääneet kirsikkatomaatit leikataan palasiksi (4 osaan) . Pannulla lämmitetään noin 1 rkl oliiviöljyä, johon lisätään puolikas valkosipulin kynsi. Lisätään kirsikkatomaattipalat, ja seosta paistetaan muutaman sekunnin ajan. Seos laitetaan kulhoon jäähtymään. Soseesta valunut neste lisätään samaan pannuun, ja nestettä lämmitetään kunnes siitä on jäljellä noin kolmannes alkuperäisestä määrästä. Tässä vaiheessa nesteen maku tiivistyy aivan ihanaksi:)
Pastaa keitetään ohjeen mukaan. Keitetty pasta lisätään pannulle, ja pastaa sekoitellaan kunnes kastike on tarttunut pastan pinnoille. Päälle lisätään parmesaanilastuja tai parmesaaniraastetta, muutama revitty basilikalehti, sekä aiemmin kevyesti paistetut kirsikkatomaatit. Minusta pasta tarvitsi myös hieman öljyä joten lisäsin hieman oliivöljyä pastaan. Kastike ei näy pastassa mutta sen maku todellakin tuntuu:)
Sose joka jäi jäljelle sen jälkeen kun nesteet olivat siitä valuneet, on myös käyttökelpoista: kun siihen lisätään hieman öljyä, vettä, tomaattipyreetä ja mausteita saa siitä tehtyä toisen hyvän kastikkeen:)
Niin hyvää🍅🍅
Kastikkeen voi tehdä myös pelkistä tomaateista (kirsikkatomaateissa enemmän makua) mutta silloin maku ei ole yhtä syvä kuin ohjeen kastikkeessa. Tein väritöntä tomaattinestettä niin että pilkoin tomaatit, ja asettelin tomaattipalat leivinpaperilla päällystetylle lautaselle. Kun tomaattiseos oli jäässä, otin leivinpaperin pois, ja laitoin jäiset tomaatit siivilään, joka sai olla jääkaapissa. Tällä tavoin tulee kirkasta tomaattivettä. Pilkottuihin tomaatteihin voi myös sekoittaa suolaa, ja antaa nesteen valua niistä lävikössä. Nestettä keitetään kokoon kastikkeeksi , tai siitä voi tehdä kirkasta tomaattilientä.
Så spännande och det ser gott ut!
VastaaPoistaKatarina: Tack, det var nog så mycket bättre än jag kunde tänka mig:)
PoistaKuulostaapa hyvältä. Tässä onkin tosi paljon enemmän makua kuin spagetissa jota tein nuorena. Siinä pasta keitettiin maustetussa liemessä, sitten nostetaan lautasella ja siihen sekoitettiin teelusikallinen suolaista voita ja päälle lisättiin ruohosipuli ja tomaatinpalasia :)
VastaaPoistaOuti:kiitos,tuosta tiivistetystä liemestä tuli tosiaankin ihana maku pastaan:) No ei kuulosta hullulta tuo sinun nuoruutesi pastakaan;D
PoistaTänne vasta odotellaan uutta Master Cheffin tuotantokautta, syksyllä kai alkaa. Mielenkiintoinen resepti, uskon että makua on enemmän kuin ulkonäköä. Tykkään muuten kovasti tuosta maissipastasta, Lidlistä sai sitä maissispaghettia aiemmin, nyt ei enää ole ollut, liekö lopetettu ; (
VastaaPoistaNo tämäpäs kuulostaa hyvältä reseptiltä. Pistän kokeiluun, vaikka joudun jättämään sellerin pois. Pitänee miettiä voisiko sen korvata jollain.
VastaaPoistaMukavaa heinäkuun alkua sinulle :D
Sometimes I feel like I'm the only one not watching MasterChef! Now I do feel like I'm missing out... What a stellar recipe. So fresh and lovely, simple yet creative. I guess I need to go download a few episodes. ;)
VastaaPoista