Keväällä , juutalaisen pääsiäisen aikana, kaikki viljatuotteet ovat pannassa, ja silloin on helppo löytää gluteenittomia ruokia. Gluteenittomat lokshen-munanuudelit ovat peräisin askenasijuutalaisesta keittiöstä, ja monessa kodissa niitä lisätään kanaliemeen juuri pääsiäisen aikaan. Oikeastaanhan ne eivät ole nuudeleita, mutta näyttävät sellaisilta. En ole itse koskaan syönyt näitä nuudeleita missään, ja ohjeita ei ollut erityisen helppoa löytää, mutta parin kokeilun jälkeen sain lopputulokseksi hyvät nuudelit. Nuudeleita tarkoittava lokshen-sana tulee jiddishin kielestä.
Lokshen munanuudelit (2 -3 annosta)
- 2 kananmunaa
- 2 rkl perunajauhoa
- 3 rkl vettä
- 1,5 rkl öljyä
- ripaus suolaa
Kaikista helpointa on laittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen, (tai sekoittaa sauvasekoittimella) niin että ainekset sekoittuvat tasaiseksi .
Tarkoitus on tehdä ohuita lettuja , ja koska taikinassa on öljy valmiina, paistinpannuun ei tarvitse lisätä öljyä. Tästä taikinasta tulee 4-5 lettua, pannun koosta riippuen. Käytin samanaikaisesti 2 paistinpannua, jotta letut valmistuisivat nopeammin. Paistinpannun annetaan lämmetä keskilämmölle, ja taikinaa kaadetaan ohuesti pannulle, ja samalla kallistetaan hieman pannua jotta taikina leviäisi kunnolla. Taikinan annetaan jähmettyä muutaman minuutin ajan, kunnes letun reunat alkavat käpristyä. Lettua ei tarvitse kääntää, vaan se asetellaan varovasti lautaselle. Letut kasataan päällekkäin. Taikinaa kannattaa paistelun välissä sekoitella , sillä perunajauho painuu helposti astian pohjalle.
Kun kaikki letut ovat valmiita, ne käännetään rullalle, ja niistä leikataan ohuita suikaleita. Parhaiten se sujuu saksilla leikaten , tai sitten veitsellä.
Tällä videolla näkyy hyvin miten näitä "nuudeleita" valmistetaan (aloita kohdasta 0.37 min.) , mutta siinä pannu öljytään ennen paistamista. Minulla letut onnistuivat parhaiten kun lisäsin öljyn taikinaan, ja kypsensin niitä pannulla ilman öljyä.
Parhaimmillaan nämä ovat siis liemikeitoissa. Kaikkia nuudeleita tosin ei ole tarkoitus panna keittoon yhdellä kerralla kuten itse tein;D Nuudelit asetellaan keittokulhon pohjalle, ja päälle kaadetaan lientä.
Spännande! Jag har gjort tidigare något liknande.
VastaaPoistaKatarina:Passar så bra i soppor🥣
PoistaMielenkiintoinen resepti, pitääpä joskus kokeilla. Itsekin tein täysin jauhottomia ns. ketopastaa tässä taannoin, eihän se tietty samanlaista ole kuin normipasta, mutta kyllä niitää söi, varsinkin sitä pekonilla maistettua :D.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinulle Jael <3.
minun mammani laittoi kokosrasvaa(aikoinaan sita sai suomesta margariinin muodossa)lakanakankaaseen ja silla rasvas paistinpannun silloin rasvaa tuli juuri sopivasti eika palanut
VastaaPoistaKeitoissa nuudelit kuulostavat ja näyttävät kyllä hyviltä. Näitä voisi kokeilla, aineksetkin ovat jo kotona valmiina!
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Jael <3
look so delicious.... I love noodle.
VastaaPoistaThank you for sharing recipe