torstai 22. lokakuuta 2020

Erilaiset gluteenittomat nuudelit

 Keväällä ,  juutalaisen pääsiäisen aikana,  kaikki viljatuotteet  ovat pannassa, ja silloin on helppo löytää gluteenittomia  ruokia.  Gluteenittomat lokshen-munanuudelit ovat peräisin askenasijuutalaisesta keittiöstä,  ja monessa kodissa niitä lisätään  kanaliemeen juuri pääsiäisen aikaan. Oikeastaanhan ne eivät ole nuudeleita, mutta näyttävät sellaisilta.  En ole itse  koskaan syönyt näitä nuudeleita missään,  ja  ohjeita ei ollut erityisen helppoa löytää, mutta parin kokeilun jälkeen sain lopputulokseksi hyvät nuudelit.  Nuudeleita tarkoittava lokshen-sana tulee jiddishin kielestä

Lokshen munanuudelit (2 -3 annosta)
  • 2 kananmunaa
  • 2  rkl perunajauhoa
  • 3 rkl vettä
  • 1,5  rkl öljyä
  • ripaus suolaa
Kaikista helpointa on laittaa kaikki ainekset  tehosekoittimeen, (tai sekoittaa sauvasekoittimella) niin että ainekset sekoittuvat tasaiseksi . 
Tarkoitus on tehdä ohuita lettuja  , ja koska taikinassa on öljy valmiina,  paistinpannuun ei tarvitse lisätä öljyä. Tästä taikinasta tulee 4-5 lettua,  pannun koosta  riippuen.  Käytin samanaikaisesti 2 paistinpannua,  jotta  letut valmistuisivat nopeammin.  Paistinpannun annetaan lämmetä keskilämmölle,  ja  taikinaa kaadetaan ohuesti pannulle,  ja samalla kallistetaan hieman pannua jotta taikina leviäisi kunnolla.  Taikinan annetaan jähmettyä muutaman minuutin ajan,  kunnes letun reunat alkavat käpristyä. Lettua ei tarvitse kääntää, vaan se asetellaan varovasti lautaselle. Letut kasataan päällekkäin. Taikinaa kannattaa paistelun välissä sekoitella , sillä perunajauho painuu helposti astian pohjalle.

Kun kaikki letut ovat valmiita, ne käännetään rullalle,  ja niistä leikataan  ohuita suikaleita. Parhaiten se sujuu saksilla leikaten , tai sitten veitsellä.
Tällä videolla näkyy hyvin miten  näitä "nuudeleita" valmistetaan (aloita kohdasta 0.37 min.) ,  mutta siinä pannu öljytään ennen paistamista. Minulla letut onnistuivat parhaiten kun lisäsin öljyn taikinaan,   ja kypsensin niitä  pannulla ilman öljyä.
Parhaimmillaan nämä ovat siis liemikeitoissa.  Kaikkia nuudeleita tosin ei ole tarkoitus panna keittoon yhdellä kerralla kuten itse tein;D  Nuudelit  asetellaan keittokulhon pohjalle, ja päälle kaadetaan lientä. 
Kokeilin  näitä myös tomaattikastikkeen kanssa.  Ihan ok, mutta keitossa näiden "nuudeleiden" herkullisuus tulee parhaiten esille.

6 kommenttia:

  1. Spännande! Jag har gjort tidigare något liknande.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen resepti, pitääpä joskus kokeilla. Itsekin tein täysin jauhottomia ns. ketopastaa tässä taannoin, eihän se tietty samanlaista ole kuin normipasta, mutta kyllä niitää söi, varsinkin sitä pekonilla maistettua :D.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Jael <3.

    VastaaPoista
  3. minun mammani laittoi kokosrasvaa(aikoinaan sita sai suomesta margariinin muodossa)lakanakankaaseen ja silla rasvas paistinpannun silloin rasvaa tuli juuri sopivasti eika palanut

    VastaaPoista
  4. Keitoissa nuudelit kuulostavat ja näyttävät kyllä hyviltä. Näitä voisi kokeilla, aineksetkin ovat jo kotona valmiina!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
  5. look so delicious.... I love noodle.
    Thank you for sharing recipe

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...