perjantai 18. joulukuuta 2020

Gluteenittomat jouluiset mantelikakkuset

Pienet espanjalaiset joululeivonnaiset,  Marquesas de Almendra,  saivat alkunsa  Espanjan Toledon alueella,  kun sikäläinen  kondiittori alkoi  vuonna  1924 myydä näitä leivonnaisia  leipomossaan, ja pikku leivonnaisista  tuli pian todella suosittuja, etenkin joulun aikaan.   Kakkusista tulee mieleen  marsipaani,  etenkin jos näihin lisätään karvasmanteliaromia.   
Näitä leivonnaisia löytyy Espanjassa  valmiina kaupoissa, nimeltä  "Pasta Marquesa",  ja ne ovat yleensä  neliskulmaisia minileivonnaisia. Minulla on  kuvassa näkyvä 12 minileivonnaisen muotti, mutta yhtä hyvin nämä voi tehdä minimuffinivuoassa, tai sitten hieman isommassa muffinivuoassa.   Ohjeen määrästä minulle tuli  18  minileivonnaista,  mutta kaksinkertaistamalla ohjeen ainekset  näistä voi tehdä  hieman suurempia leivonnaisia.    Alkuperäisissä espanjalaisissa ohjeissa  on myös vehnäjauhoa, mutta vain pieni määrä, ja korvasin sen  lisäämällä   Maizenan määrää, jolloin näistä tuli gluteenittomia.

Gluteenittomat jouluiset mantelikakkuset
  • 135 gr jauhettua mantelia
  • 60 gr sokeria
  • 60 gr tomusokeria (plus tomusokeria koristeluun)
  • 30 gr Maizenaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 2 keskikokoista kananmunaa
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • muutama tippa karvasmanteliaromia (jos haluaa marsipaanista makua)
  •  paperisia minimuffinivuokia 
Kananmunat ja sokerit vaahdotetaan kuohkeaksi.(käytin sähkövatkainta). Lisätään   sitruunan kuoriraaste,  sekä  karvasmanteliaromi , jos sitä käytetään.  

Lisätään  jauhettu manteli , vähän kerrallaan , edelleenkin vatkaimella.  Näissä kakkusissa pitää käyttää   jauhettua mantelia eikä  valmista  mantelijauhoa, josta rasva on lähes poistettu. 

Lopuksi sekaan käännellään varovasti Maizena ja leivinjauho, kunnes kaikki ainekset ovat hyvin sekoittuneet.

Lisää lusikalla taikinaa pikkuvuokiin,    ja paista mantelikakkusia  , noin 20 minuutin ajan , (leivonnaisten koosta riippuen)  180  asteen lämmössä.
Valmiiden kakkusten päälle sirotellaan tomusokeria.
Pikku kakkusia  säilytetään  kannellisessa astiassa.  Nämä ovat  oikeastaan namun ja leivonnaisen välimuoto, ja aivan ihania,  ja pieni kakkunen maistuu kahvin tai vaikka liköörilasillisen kanssa:)

12 kommenttia:

  1. Nämä on varmasti herkullisia! Mukavaa viikonloppua❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pådem Paja:Tosi herkullisia ❤Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua ja joulun odotusta 🎄🎅❤

      Poista
  2. No onpa hauska leivontapelti, neliökolot taikinalle :) Reseptikin kuulostaa oikein hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso:Tuo Chicago Metallic-vuoka onkin ihana,ostin vuosia sitten, ja olin ihan unohtanut sen, ja sopi näihin täydellisesti. Kiitos, aivan ihania nämä pikku leivonnaiset ❤Mukavaa joulun odotusta sinulle ❤🎅🎄

      Poista
  3. Arvelinkin, että mantelia tulee :) Ihanan näköisiä ja varmasti herkullisia leivonnaisia. Luulen, että kunhan pääsen lomille ensivuoden puolella, niin sitten voisin tehdä näitä. Kiitos reseptistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Olen heikkona kaikkeen manteliseen ❤Nämä ovat todella nameja, ja jos teet näitä, toivottavasti tykkäät ❤Oikein ihanaa joulun odotusta Birgitta ❤🎄🎅

      Poista
  4. Simple, elegant, and perfectly satisfying; sounds like just what we could all use for the holidays! This recipe is truly a gift.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet :Thank you Hannah❤️I love almonds, and marzipan flavor, which these remind of, just perfect as a food gift for the holudays🎄

      Poista
  5. Ihana resepti jälleen kerran! Tykkään kovasti mantelin mausta ja karvasmantelikin on hyvä aromi, jota tulee käytettyä itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli, nämä ovat niin hyviä, ja karvasmanteliaromi tosiaankin saa nämä maistumaamarsipaanilta❤️

      Poista
  6. Så goda och fina! Glad fjärde advent Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina:Tack, de här blev nog väldigt goda ❤️Tack, och önskar dig en bra juletid🎄🎅🤶

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...