Hyvää Runebergin Päivää:) Tänä vuonna en leiponut Runebergin torttuja, vaan eräänä päivänä mietin miltä tortut maistuisivat pikkuleipinä. Tuo idea vaivasi minua muutaman päivän, ja lopulta kehitin tutuista Runebergin tortun aineksista pikkuleipäversion. Ja näistä tuli todella herkullisia ja ihanan mureita , ja näistä kyllä tunnistaa sen tutun tortun maut.
Runebergin tortut pikkuleipinä (noin 30 kpl)
- 125 gr pehmeää voita
- 1 dl + 1 rkl tummaa ruokosokeria /fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 2 dl vehnäjauhoa
- 3/4 dl piparimuruja
- 1 dl jauhettua mantelia
- ½ dl korppujauhoa
- ripaus karvasmanteliuutetta
- ripaus rommiuutetta
- 1/4 tl leivinsoodaa
- riisijauhoa (tai perunajauhoa ) kaulintaan
- vadelmahilloa
- tomusokeria + vettä koristeluun
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna,. karvasmanteliuutetta ja sekoita hyvin. Sekoita jauhot keskenään, ja lisää ne vähitellen sekoittaen pehmeiden ainesten joukkoon. Taikina jää hieman pehmeäksi, myös jääkaapin jälkeen , joten siitä muodostetaan litteä levy, joka laitetaan jääkaappiin, mieluiten yön yli. Tein taikinan leipomista edeltävänä päivänä.
Tein ensin pienen koesatsin, sillä en ollut varma miten taikina toimii. Ripottelin riisijauhoa leivinalustan päälle sekä taikinan päälle, ja kaulin taikinasta noin sentin paksuisen levyn, josta otin ympyröitä pienellä muotilla. Tein pienet kolot ympyröihin , ja täytin kolot vadelmahillolla. En ollut varma miten paljon pikkuleivät leviävät uunissa ,tai jos hillo valuu koloista pois, mutta pikkuleivät levisivät vain vähän, ja St.Dalfourin vadelmahillo pysyi hyvin kolossa eikä levinnyt. Riisijauhoa jouduin käyttämään vähän väliä, mutta luulen että siitä tuli enemmän mureutta taikinaan, sillä näistä tuli tosi mureita.Paistoin pikkuleivät 200 C lämmössä, 10 minuutin ajan, tai kunnes pikkuleivät saivat väriä. Pikkuleipien annetaan jäähtyä , jonka jälkeen ne koristellaan pikeerillä.
De ser jättegoda ut, mums!
VastaaPoistaTack Katarina, de blev jätte goda och gick bra åt:)
PoistaEn ole koskaan erityisemmin tykännyt Runebergin tortuista, mutta olen itsekin varioinnut tortuista esim. muffinsiversion :) Nämä keksit näyttävät herkuilta.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Jael <3
Outi: Mä taas tykkään tosi paljon Runebergin tortuista, ja sen vuoksi halusinkin tehdä näitä pikkuleipiä joissa sama makumaailma. Kiitos,tosi hyviä ovatkin. OIkein hyvää uutta viikkoa Outi.
PoistaMinä olen ihan hulluna Runebergintorttuihin <3 Nämä pikkuleivät ovat varmasti minun makuuni!
VastaaPoistaTarja:) Samoin minä:) Ja varmasti tykkäisit sitten näistäkin. OIkein hvyää tulevaa viikkoa sinulle.
PoistaAi kun söpöt versiot klassikoista, kyllä maistuisi!
VastaaPoistaKiitos Heli, näistä tuli tosi nameja❤️
PoistaI'm ashamed to say that this the first I've heard about Runeberg Day or Runeberg tarts. They look so good though, I must try them!
VastaaPoistaBittersweet :Hannah, how could you have, it is totally a Finnish thing.. Thank you, I am sure a vegan version would be yummy too❤️
PoistaKlikkasin susun sivuilta ihan hetken mielijohteesta ja palkittu olen. Ihan loistava idea!! Ruuneperin piparia....hihihiiii... . Anteeksi mauton huumori, on vain niin hassutteluolo. Kiitos tästä Jael, laitan sut seurantaan ja tutkin mitä on immeisen elo israelissa, kuumottava paikka noin yleisesti ottaen, riippuu toki poliittisesta tilanteesta.
VastaaPoistaSus:Kiva kun löysit tänne😍Runebergin keksit, hetken mielijohde, ja näistä tuli tosi hyviä. Kiitos, pitää tulla vastavierailulle
Poista