sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Tomaattinen kikhernekeitto

Viime viikolla oli niin viileä päivä,  että teki mieli lämmittävää keittoa. Ehkä se oli viimeinen kunnolla 
 kylmä päivä ,  sillä  säät täällä ovat lämpenemään päin;  harvinaisen pitkän kylmän jakson jälkeen (kylmin talvi 14 vuoteen:)  Yleensä tekee mieli keittoa vain kun on kylmää.. Tämä  tomaattinen kikhernekeitto on tosi helppo , sillä  käytin tähän kaupan  valmiiksi keitettyjä kikherneitä  sekä  säilyketomaattimurskaa. Keitto on vegaaninen.

Tässä näkyvät keiton pääainekset, eli  valmiiksi keitettyjä kikherneitä,  purkillinen tomaattimurskaa,  sipuli, valkosipuli  ja  mangoldin lehtiä.. Mangoldin voi korvata  lehtikaalilla tai muilla vastaavilla vihreillä lehdillä,  tai sen voi jättäää myös kokonaan pois.

Tomaattinen kikhernekeitto
 • 2.5  dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä
 • 1 purkki tomaattimurskaa
 • 2x  tomaattimurskapurkillinen vettä
 • 1  rkl  oliiviöljyä
 • 1 iso tai 2 pientä sipulia
 • 3 valkosipulin kynttä
 • ½ vihreä chili
 • kourallinen   mangoldin lehtiä (tai lehtikaalia, tai  ilman lehtiä)
 • 2 rkl  soijakastiketta
 • 2 tl valkoviinietikkaa  (muukin etikka käy)
 • ripaus sokeria tai muuta makeutusta
 • 2 tl  paprikajauhetta
 • 1 tl yrttimaustetta
Sipuli pilkotaan ,   ja  valkosipuli murskataan yhdessä chilin kanssa.    Jos tässä käytetään mangoldia, vihreät lehtiosat erotellaan   lehtiruodista,  ja  niitä pehmitetään lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen lehdet  pilkotaan .  

Oliiviöljyä lämmitetään  keittokattilassa,  ja sipulia kuullotetaan keskilämmöllä   kattilassa, kunnes se on läpikuultavaa ,mutta ei ruskistunutta.     Lisätään  valkosipúli-chilimurska,  ja seosta paistellaan  sekoittanen muutaman minuutin ajan.   Lisätään   mangoldin/lehtikaalin ym. pilkotut lehdet  , ja seosta paistellaan keskilämmöllä taas muutaman minuutin ajan.  Tämä vaihe jää pois jos ei käytetä lehtiä. Tomaattimurska kaadetaan kattilaan,  lisätään vettä 2 purkillista,   sokeri, soijakastike ,  etikka ja  mausteet.  Seoksen annetaan saavuttaa kiehumispiste, minkä jälkeen  lämpö alennetaan minimiin, ja  kansi laitetaan päälle. Keiton annetaan kiehua puolisen tuntia.

Tämän jälkeen  soseutin keiton tasaiseksi   sauvasekoittimella. Tässä vaiheessa keittoa kannattaa maistaa, ja lisätä mausteita tai suolaa, jos siltä tuntuu.  Keittoon lisätään nyt kikherneet,  ja keittoa keitetään tämän jälkeen  vielä puolisen tuntia (kannen alla,kuten edellä).  kunnes kikherneet ovat täysin pehmeitä.  Tarjoillaan lämpimänä.
Karvaskurkkuja  filippiiniläisessä ruokamarketissa. Oletteko koskaan käyttäneet?

6 kommenttia:

 1. Minulla ei ole kokemusta karvaskurkuista. Tomaattinen kikhernekeitto sopii hienosti näihin talven tuiskuttamiin päiviin. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 2. Soppa är så gott när det är kyligt! Glad vändag!

  VastaaPoista
 3. Mainio maanantain soppa-ohje, koska noita aineksia löytyy kaapista lähes aina. Voisikohan mangoldin korvata tuoreella pinaatilla? Sitä löytyisi pussillinen jääkaapista. Ehkäpä kokeilen ;)
  Onnellista ystävänpäivää Jael!

  VastaaPoista
 4. Herkullinen kylmän sään keitto. Täällä menee nyt keittoja koululaisillekin 2-3 kertaa viikossa, koska keittiöissä työskentelevillä on koronaa. Keittojen ja laatikkoruokien kanssa pääsevät helpoimmalla.
  Ihanaa ystävänpäivää sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 5. Olen vain kuvannut karvaskurkun punaisen kita auki! Aivan mahtava näky. Keitto tulee olemaan lempikeittojen joukossa, kiitos Jael.

  VastaaPoista
 6. En ole koskaan maistanut karvaskurkkua, mutta olisi kiva kokeilla. Keitto kuulostaa tosi hyvän makuiselta ja varmasti hyvältä kun sielläkin on nyt kylmää. Täällä on ollut todella liukkaat kelit ja kylmääkin on taas ollut. Ulos ei ole ollut menemistä ilman, että kengissä on piikit alla.

  Ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...