Viime viikolla oli niin viileä päivä, että teki mieli lämmittävää keittoa. Ehkä se oli viimeinen kunnolla
kylmä päivä , sillä säät täällä ovat lämpenemään päin; harvinaisen pitkän kylmän jakson jälkeen (kylmin talvi 14 vuoteen:) Yleensä tekee mieli keittoa vain kun on kylmää.. Tämä tomaattinen kikhernekeitto on tosi helppo , sillä käytin tähän kaupan valmiiksi keitettyjä kikherneitä sekä säilyketomaattimurskaa. Keitto on vegaaninen.
Tässä näkyvät keiton pääainekset, eli valmiiksi keitettyjä kikherneitä, purkillinen tomaattimurskaa, sipuli, valkosipuli ja mangoldin lehtiä.. Mangoldin voi korvata lehtikaalilla tai muilla vastaavilla vihreillä lehdillä, tai sen voi jättäää myös kokonaan pois.
Tomaattinen kikhernekeitto
- 2.5 dl valmiiksi keitettyjä kikherneitä
- 1 purkki tomaattimurskaa
- 2x tomaattimurskapurkillinen vettä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 iso tai 2 pientä sipulia
- 3 valkosipulin kynttä
- ½ vihreä chili
- kourallinen mangoldin lehtiä (tai lehtikaalia, tai ilman lehtiä)
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 tl valkoviinietikkaa (muukin etikka käy)
- ripaus sokeria tai muuta makeutusta
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl yrttimaustetta
Sipuli pilkotaan , ja valkosipuli murskataan yhdessä chilin kanssa. Jos tässä käytetään mangoldia, vihreät lehtiosat erotellaan lehtiruodista, ja niitä pehmitetään lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen lehdet pilkotaan .
Oliiviöljyä lämmitetään keittokattilassa, ja sipulia kuullotetaan keskilämmöllä kattilassa, kunnes se on läpikuultavaa ,mutta ei ruskistunutta. Lisätään valkosipúli-chilimurska, ja seosta paistellaan sekoittanen muutaman minuutin ajan. Lisätään mangoldin/lehtikaalin ym. pilkotut lehdet , ja seosta paistellaan keskilämmöllä taas muutaman minuutin ajan. Tämä vaihe jää pois jos ei käytetä lehtiä. Tomaattimurska kaadetaan kattilaan, lisätään vettä 2 purkillista, sokeri, soijakastike , etikka ja mausteet. Seoksen annetaan saavuttaa kiehumispiste, minkä jälkeen lämpö alennetaan minimiin, ja kansi laitetaan päälle. Keiton annetaan kiehua puolisen tuntia.
Tämän jälkeen soseutin keiton tasaiseksi sauvasekoittimella. Tässä vaiheessa keittoa kannattaa maistaa, ja lisätä mausteita tai suolaa, jos siltä tuntuu. Keittoon lisätään nyt kikherneet, ja keittoa keitetään tämän jälkeen vielä puolisen tuntia (kannen alla,kuten edellä). kunnes kikherneet ovat täysin pehmeitä. Tarjoillaan lämpimänä.
Karvaskurkkuja filippiiniläisessä ruokamarketissa. Oletteko koskaan käyttäneet?
Minulla ei ole kokemusta karvaskurkuista. Tomaattinen kikhernekeitto sopii hienosti näihin talven tuiskuttamiin päiviin. Hyvää ystävänpäivää!
VastaaPoistaSoppa är så gott när det är kyligt! Glad vändag!
VastaaPoistaMainio maanantain soppa-ohje, koska noita aineksia löytyy kaapista lähes aina. Voisikohan mangoldin korvata tuoreella pinaatilla? Sitä löytyisi pussillinen jääkaapista. Ehkäpä kokeilen ;)
VastaaPoistaOnnellista ystävänpäivää Jael!
Herkullinen kylmän sään keitto. Täällä menee nyt keittoja koululaisillekin 2-3 kertaa viikossa, koska keittiöissä työskentelevillä on koronaa. Keittojen ja laatikkoruokien kanssa pääsevät helpoimmalla.
VastaaPoistaIhanaa ystävänpäivää sinulle Jael <3
Olen vain kuvannut karvaskurkun punaisen kita auki! Aivan mahtava näky. Keitto tulee olemaan lempikeittojen joukossa, kiitos Jael.
VastaaPoistaEn ole koskaan maistanut karvaskurkkua, mutta olisi kiva kokeilla. Keitto kuulostaa tosi hyvän makuiselta ja varmasti hyvältä kun sielläkin on nyt kylmää. Täällä on ollut todella liukkaat kelit ja kylmääkin on taas ollut. Ulos ei ole ollut menemistä ilman, että kengissä on piikit alla.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle <3