Muutama vuosi sitten, koronan hieman laantuessa, en löytänytkään raparperia torin parhaimmasta vihanneskojusta/kaupasta. Olin tottunut siihen että kilon raparperipakkauksia sai lähes ympäri vuoden. Uutinen siitä että.maan ainoa raparperin viljelijä oli lopettanut viljelyn,oli musertava uutinen. Tässä ilmastossa ei ole helppoa kasvattaa raparperia; jotkut muut olivat yrittäneet, mutta epäonnistuneet. Näin että täällä toimivalla ruotsalaisella Fika-leipomo&kahvilaketjulla oli raparperia tuotteissaan viime vuoden aikana, ja tarkoitus oli kysyä heiltä mistä he olivat löytäneet raparperia.
Kunnes viime kuussa täkäläinen instagrammaaja postasi kuvan upeasta raparperitortusta, ja kysyin häneltä mistä raparperi .Viime viikolla suuntasin torin parhaimpaan vihanneskojuun, ja sieltä löytyi raparperia. Hinta oli kalliimpi kuin aikaisemmin, mutta pääasia että se ainoa viljelijä oli taas alkanut viljellä raparperia,ja toivottavasti niin jatkossakin./
Ihanaa, raparperia❤️. Kilon pakkaus, josta osan pakastin, ja osan keitin omenamehun, kanelin ja vaniljan kanssa vähäsokeriseksi hillokkeeksi. Hilloke meni näihin raparperiruutuihin, jotka saajien mielestä olivat tosi hyviä.
Raparperiruudut
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 5 tl vaniljauutetta
- 1 dl appelsiinimehua
- 2 rkl tahinia
- 3/4 dl öljyä
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2 dl kookoshiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- 2.5 dl raparperihilloketta/hilloa
- Kakun päälle: 100 gr valkosuklaata+1 rkl kookosöljyä
Vispaa ensin kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää appelsiinimehu, vanilja, öljy ja tahini , ja sekoita tasaiseksi seokseksi Tahini antaa taikinalle sekä hieman makua että rakennetta.
Sekoita vehnäjauho, kookoshiutaleet sekä leinjauhe keskenään, ja lisää jauhoseos kosteiden ainesten joukkoon , kääntämällä, kunnes taikina on tasaista.
Kaadoin taikinan laakeaan neliskulmaiseen silikonivuokaan, jonka pinnat olin öljynnyt. Kääntele raparperihillo-tai hilloke taikinan pintaan. Paista kakkua 180 C lämmössä, noin 40-45 minuutin ajan, tai kunnes pinta saanut väriä ja kakun sisus paistunut. Teen kaikki leivonnaiset miniuunissani, joten paistoaika viitteellinen. Monta vuotta koin miniuunin niin käteväksi, että tein kaikki siinä, ja kun 5 vuoden käyttämättömyyden jälkeen kypsensin jotain varsinaisessa uunissani, se aiheutti oikosulun.Kun tämä tapahtui 2 kertaa, päätin keskittyä miniuuniin, ja nykyinen miniuunini on 48 litran uuni .
Sulatin valkosuklaan vesihauteessa, ja sekoitin kookosöljyn sulan suklaan kanssa. Ripottelin sulanutta valkosuklaata kakun pinnalle Kun kakku oli jäähtynyt, siirsin sen jääkaappiin,mutta en tarpeeksi aikaa, joten en onnistunut leikkaamaan siistejä neliöitä. Kakkua kannattaa jähmettää jääkaapissa yön yli ,ja vasta sen jälkeen leikata neliöiksi .Raparperi valkosuklaan kanssa on kyllä niin hyvää.
Nam, mikä ohje!
VastaaPoistaJa olipa kiva, että löysit uuden raparperikauppiaan. Meillä raparperit talvehtivat taas mainiosti ja vaikka puska ei ole suuren suuri, saamme siitä omiin piirakkatarpeisiimme kivasti satoa. Tätä reseptiä täytyy kokeilla, koska tahini, kookos, raparperi ja valkosuklaa kuulostavat ihanilta yhdessä :)
Leena:Onneksi se ainoa raparperin viljelijä kuitenkin viljelee vielä raparperia,toivottavasti jatkossakkn.Kiva että teillä raparperia omasta takaa.Kiitoa,oli kyllä onnistunut kombo tässä.
PoistaMmmmmmmm.... tuota(kin) piirakkareseptiä täytyy kokeilla. Nyt uunissa on perinteinen pullataikinaan leivottu piirakka. Raparperi on juuri nyt todella pinnalla, kun tässä joku päivä katselin että noiden blogikoostesivustojen top 30:ssa puolet on raparperireseptejä :D
VastaaPoistaTuplaespresso:Olinkin iloinen kun onnistuin löytämään raparperia oikeaan aikaab,vaikkakin täälläpäin se on parasta talve.Raparperi on kyllä hurjan hyvää leivonnaisissa💚
PoistaSiis voi nam mitä herkkua. Heti aloin kuvittelemaan tätä jonkun hyvän kahvijuoman kaveriksi.
VastaaPoistaHerkkuisaa loppuviikkoa sinulle Jael <3
Outi:Kiitos,oli kyllå herkkua.Ja kahvin lkanssa niin sopivaa. Oilein ihanaa viikonloppua❤️
PoistaJag är glad för din skull, så gott med rabarber och kakan ser så god ut!
VastaaPoistaTack snälla Katarina,det var så snält sagt🩷Och rabarber är ju så gott i bakverk
PoistaNam! Meillä raparperi kasvaa tänä kesänä niin, että ei ole samalla tavalla kasvanut aiemmin. Olen tehnyt mehua, hilloa ja leiponut.
VastaaPoistaTarja;Vau,teillä sitten herkutellaan kunnolla raparperilla
Poista