Olen parin viimeisen vuoden aikana hankkinut parikin raw food-keittokirjaa, mutten ole oikeastaan mitään niistä vielä laittanut. Aina välillä sanon itselleni,että nyt istun joku ilta ja käyn kunnolla läpi niitä kirjoja. No, vielä ei ole tullut se ilta,mutta päätin toteuttaa ensimmäistä kertaa reseptin Cafe Gratituden jälkiruokakirjasta..Kirjassa(painettu uusiopaperille) on houkuttelevan näköisiä raakakakkureseptejä,mutta isossa osassa käytetään yhtä ainesta,jota en ainakaan täällä löydä mistään.Aines on merilevä nimeltä Irish Moss(chondrus crispus) joka on monessa kirjan reseptissä aivan välttämätön. Onneksi ei kuitenkaan kaikissa…..Ja kun nyt on kurpitsa-aika,niin päätin kokeilla kirjasta kurpitsapiirakan ohjetta, pienin muutoksin. Muunsin myös mitat desilitramitoiksi.
Cafe Gratituden kurpitsapiirakka
Kirjan reseptissä pohjaan tuli pekaaneja ja taatelitahnaa,suolaa sekä vaniljaa, mutta koska kaapissani oli vain desi pekaaneja,tuli pohjasta seuraavanlainen:
- 1 dl saksanpähkinöitä, 1 dl pekaanipähkinöitä,2 dl kuorittuja manteleita
- 4 taatelia,joista siemen on poistettu
- ripaus suolaa ja vaniljauutetta
Jauha pähkinät ja taatelit monitoimikoneessa massaksi,lisää suola ja vanilja. Yhden kokonaisen piirakan sijaan tein taas pieniä tartelettipiirakoita, sillä olen ihastunut kaikenlaisiin pieniin vuokiin;-) Vuorasin vuuat muovikelmulla ,ja painoin massan niihin ja painoin sitä vuokien reunoja myötäillen. Tämän jälkeen vuuat laitetaan jääkaappiin hieman jähmettymään.
Tätä piirakkaa varten olin ostanut yllänäkyvän butternut-kurpitsan,joka on suosikkini:sen sisus on monia muita kurpitsoja makeampi.Kirjassa sanottiin,että kurpitsaa voi käyttää ihan noin ja jauhaa se muiden ainesten kanssa. Kurpitsani oli kuitenkin aika kova, joten ajattelin käyttää sitä jonkun aikaa kuivurissa,jotta se pehmenisi hieman. No, puolikkaat olivat liian korkeita kuivuriin,joten jouduin niitä jonkun verran leikkaamaan.Annoin niiden olla kuivurissa joitakin tunteja ,ja kurpitsa pehmenikin hieman.
Täyte:
- 3 dl kurpitsan hedelmälihaa
- 1 1/4 dl kookosmaitoa
- 4½ rkl agavesiirappia (käytin kuvassa näkyvää agaven ja vaahterasiirapin sekoitusta)
- ripaus suolaa
- 2 ½ tl piparimaustetta
- ripaus kurkumaa
- 3 tl jauhettua lesitiiniä*
- 3/4 dl kookosöljyä
*monessa kirjan reseptissä käytetään lesitiiniä. Se parantaa massan rakennetta.Ostan omani terveyskaupasta ,se on rakeina jonka jauhan hienoksi.
Laita kaikki ainekset, paitsi kookosöljy ja lesitiini, tehosekoittimeen (tai monitoimikoneeseen) Jauha aivan hienoksi ja tasaiseksi ja lisää loppuvaiheessa kookosöljy ja lesitiini.Täytä pohjat täytteellä ja laita jääkaapppiin jähmettymään(tai pakastimeen). Täytteen pinnasta ei tullut kovin tasaista, sillä tein valmiiksi etukäteen pohjat ja täytteen ,ja kokosin ne vasta paljon myöhemmin,;täyte oli ehtinyt jähmettyä. Piirakat säilyvät 3 päivää jääkaapissa ja ne voi myös pakastaa.
Nämä piirakat ovat kyllä ihan hyviä ja maistuvat ihan oikealle kurpitsapiirakalle,vaikka kurpitsa ei ollut kypsytettyä. Olen aiemmin postaillut samantapaisista leivonnaisista, mutta niissä olen yleensä käyttänyt myös cashewpähkinöitä,jolloin täyte on jähmettynyt enemmän kuin tässä. Mutta kurpitsapiirakan täytteen kuuluukin olla sellaista pehmeää…….
Myös Kahvila Vegaanissa on tehty hienoa raw kurpitsakakkua;kurkkikaapas sinne…
Hyvännäköisiä! Tein juuri äsken itsekin kurpitsapiirakkaa, joka tosin vielä on maistamatta ja postaamatta =) Itse höyrytin ihan pikaisesti kurpitsan, mutta muutoin pohja on raaka enkä kypsentänyt täytettyä piirakkaa lainkaan. Amerikkalainen kun olen, pumpkin pie on lapsuudesta asti ollut suosikkejani ja sitä syötiin aina Halloweenina, Thanks Givinginä ja Jouluisin. Ihanaa, että siitä saa ihan yhtä hyvää (parempaakin) terveellisimmin. Sitten kun saan paremman blenderin, kokeilen ehdottomasti täysin raakakurpitsapiirakkaa. Omassani on 700W tehoa, mutta silti sillä täyte olisi jäänyt aika rakeiseksi kermaisen pehmeän rakenteen sijaan.
VastaaPoistaAletheia:kiitos:-)Olinkin ihan yllättynyt,miten paljon tämä maistui traditionaaliselta kurpitsapiirakalta. Itselläni on KitchenAidin blenderi ja sillä saa kyllä ihan sileetä aikaiseksi;tästä kurpitsastakin. Jäänkin sitten odottelemaan sitä sinun reseptiäsi.....
VastaaPoistaIrish moss tosiaan vilahtelee usein noissa raw-herkkuresepteissä, oon siinä käsityksessä että se on yhtä kuin karrageeni, joka puolestaan on pidemmän päälle kuuleman mukaan haitallista terveydelle. :( Sitä on monissa soijatuotteissa ainakin, esim. mun suosikissa Alpro soyan kaakaossa :/ En oo ihan vielä päässyt perille, mitä vaikutuksia tarkalleen ottaen sillä on, mutta muistaakseni ainakin Kemikaalicocktailissa on käsitelty sitä. Oon paljon pohtinut, että miksi sitä sitten viljellään niin paljon noissa resepteissä, ja millähän sen voisi korvata, kävisiköhän agar agar?
VastaaPoistaNiin ja onnittelut vielä 1v. päivän johdosta! :)
Johanna:Samaa se minunkin käsittääkseni on kuin karrageeni,(nimi tulee jostain irlantilaisesta kylästä )mutta noissa raakaruokaresepteissä käytetään ihan sitä merilevää kuivattuna,joka sitten laitetaan nesteeseen ja jauhetaan ja jotain sinne päin,kun taas niissä jogurteissa taidetaan käyttää sellaista käsiteltyä karrageenia,joka on jauheena. Olen itsekin miettinyt tuota agar agarin korvaamista sillä;sitähän pitää lämmittää että sulaa,mutta senhän voi tehdä myös kuivurissa,joten se kai käy raakaruoasta silloin.En ole vielä kokeillut mutta voisi kokeilla johonkin reseptiin.
VastaaPoistaAi niin ja kiitos toivotuksista:-)
VastaaPoistaAaaaa, eli siis aito irish moss ei olisikaan huono juttu? Oon monesti katsellut sitä joissain levä-nettikaupoissa (hehee), ja ollut tilaamassa, mutta sitten selvisi tämä karrageenijuttu ja en ole uskaltanut.. Hmm, ehkäpä sittenkin voisi, vai eikö, kuka nyt kertoisi? :)
VastaaPoistaNiin,näin olen ymmärtänyt. MUtta sen Irish Mossin kanssa näkyy olevan vähän hommia ennenkuin sen saa sellaiseen käytettävään kuntoon.Tännepäin ei saa jostain syystä tuollaisia tilattua,eikä lucumaakaan:-( Amazon ei suostu lähettämään......
VastaaPoistaSamoja karrageeni-mietteitä on ollut myös minulla. Olen ymmärtänyt, että karrageeni saattaa aiheuttaa allergistyyppisiä reaktioita laidasta laitaan, ja jotkut olisivat todella herkkiä sille. Minulle ei kyllä ole selvinnyt, mikä ainesosa siinä näin vaikuttaa, ja onko alkuperäisessä levässä samaa. Agaria en ole nähnyt käytettävän missään raakareseptissä. Kokemukseni mukaan se vaatii myös keittämistä ennenkuin liukenee nesteeseen, joten siinä tapauksessa sitä ei kai pidetä raakana...
VastaaPoistaJannaa Halloween-herkkua.
VastaaPoistaTunnustusta loytyisi blogistani :)
Okriina: Mulla on ihan sellainen käsitys,että se saattaa olla allergeeninen käsiteltynä, jonkinlaisena ravinnon lisäaineena,mutta voi olla että erehdyn. Agar agaria olen joissain raakareseptissä nähnyt käytettävän niin,että sitä sulatetaan hiljalleen kuivurissa.
VastaaPoistaAnna:Kiitos;-)Tulenkin kurkkimaan...