tiistai 11. tammikuuta 2011

Dulce de batata eli makea bataattiherkku

Joulukuun ruokahaasteen voitti Okriina ihanalla tyrnijälkiruuallaan ja kun näin,minkä aiheen hän oli valinnut tammikuun ruokahaasteelle,ilahduin.Aiheena nimittäin on  latinalainen Amerikka,joka on minua lähellä;asuinhan siellä muutaman vuoden. Olenkin postannut aiemmin alueen resepteistä ja ruokakulttuurista,tagien "Venezuela" ja "Peru" alla. Nytkin olisi mielessä ollut vaikka kuinka monta reseptiä,joihin tutustuin sielläpäin asuessani,mutta valitettavasti monia raaka-aineita ei ole saatavilla,kuten tuoretta lucumaa,tai vaikka tuoretta violettia maissia. Ajattelin ensin postittaa hieman erilaisen ceviche-reseptin,mutta lopulta kuitenkin päädyin dulce de batataan,eli makeaan bataattiherkkuun. Tutustuin monenlaiseeen vastaavaan herkkuun asuessani ja matkaillessani Etelä-Amerikassa,kuten vaikka dulce de membrilloon,kvittenistä tehty marmelaadin tapainen herkku,tai dulce de guyabaan,joka taas on tehty guava-hedelmästä.Molempia hedelmiä on täällä hyvin saatavilla,mutta päädyin bataattiin,jota löytyy jokaisesta vihanneskaupasta.Venezuelassa ja Kolumbiassa näitä makeisia kutsutaan bocadilloiksi,

Dulce de batataa  saa täällä jostain kaupoista peltirasiaan pakattuna (argentiinalainen tuote) ja myös Miamista tätä löytyi tässä muodossa monesta kaupasta. Dulce de batata onkin tyypillinen jälkiruoka Argentiinassa,Uruguayssa ja Paraguayssa.

Netistä löytyy monta dulce de batata -reseptiä,omani on muunnelma monesta erilaisesta.

Dulce de batata eli makea bataattiherkku (12 annosta)
  • noin puoli kiloa bataattia
  • 3 1/4 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 3 rkl agar-agaria 
  • 3 dl vettä
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • vaniljaa tangosta raapustettuna (tai vanilja-uutetta)
Laita agar-agar-jauhe edellisenä iltana tai joitakin tunteja ennen valmistusta 3 dl lämimään veteen likoamaan.Kuori bataatit,leikkaa viipaleiksi,ja keitä viipaleita vedessä,kunnes ne ovat aivan pehmentyneitä.Jauha soseeksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa,lisäten keitinvettä vain sen verran ,että soseesta tulee aivan tasaista.Lisää sokeri,kaneli ja vanilja joukkoon,ja lämmitä seosta hiljaisella tulella,usein sekoittaen kunnes seos hieman sakenee ja muuttuu kuultavaksi (noin 10min). Sekoita agar-agar liotusvesineen joukkoon,ja keitä sekoittaen koko ajan vielä viitisen minuuttia.

Kaada seos silikonivuokaan tai muuhun vuokaan. Kumoa herkut lautaselle ja nauti. Argentiinassa dulce de batata nautitaan usein juuston kanssa,mutta minusta tämä on sellainen makea herkku,josta voi silloin tällöin ottaa pienen palan.  Tämä bataattiherkku on vegaaninen ja myös täysin rasvaton.

21 kommenttia:

  1. tätä pitää kokeilla kunhan tästä pääsen viikonlopuksi kotiin

    VastaaPoista
  2. Oh wow! Söin lomareissullamme juurikin dulce de membrilloa ja paikallisen vuohenjuuston kanssa. Hyvä yhdistelmä silloin tällöin nautittuna. En tiennytkään, että bataatista voi valmistaa samanlaista, joten ei kun kokeilemaan!

    VastaaPoista
  3. Voisiko tuohon laittaa liivatetta agar agarin tilalle? Riittaisikohan vahan pienempi maara sokeria?

    VastaaPoista
  4. Näyttääpä namilta, tarvinnee kokeilla joskus. Onne kisaan!

    VastaaPoista
  5. Mustikkapöperö;kerro sitten miten onnistui...

    Okriina;Muistankin Espanjassanin nähneeni dulce de membrilloa.Bogotassa,Kolumbiassa,sitätaas myytiin kaupungin keskustassa erilaisista myyntipöydistä.

    Anu:jossain dulce de leche resepteissä on myös käytetty liivatetta.Ja kyllä tuota sokerinkin määrää voi vähentää,tuosta tuli aika makeaa.

    Krisu:kiitos;-)On aika kiva ,erilainen jälkkäri:-)

    VastaaPoista
  6. Kauniin näköisiä jälkiruokaherkkuja.

    Ei olisi tullut mieleeni tehdä bataatista jälkiruokaa.

    VastaaPoista
  7. Hei!
    Olisiko sinulla myos tuon dulce de guyaban ohjetta, taalla Israelissahan guyavot kasvavat lahes joka oksalla :):)

    Hyvaa jatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
  8. Unelma:kiitos! Bataattihan on makea,joten se sopii moneenkin jälkkäriin,ja leivontaan.

    Anonyymi:jeps,guavoja kasvaa monessa paikassa,yhteen aikaan jopa kärsin läheisen puun tuoksusta;D (en enään)Jos lähetät mulle emailia,niin voin lähettää sulle linkkejä reseptiin.

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen bataattiresepti! Monet juurekset taipuvat yllättävän hyvin myös makeisiin juttuihin, ja bataatti varmasti tosi hyvin, kun on niin makea jo itsestäänkin.:)

    VastaaPoista
  10. Ovatpa kauniita nuo vuokien muotoilemat laitokset!

    Söin juuri tänään keitettyä bataattia ja mietiskelin sen olemusta... Onko perunan ja porkkanan risteytys vai perunan, porkkanan ja lantun? Vai minkä muun kun siitä tulee keitettynä niin ihanan pehmeä?

    VastaaPoista
  11. Kmsu:Bataatti tosiaankin sopii hyvin makeisiinkin juttuihin;kakuissakin hyvä aines!

    Rita: ikivanha juurivihannes on bataatti,ei mikään risteytys. Hyvin kaukaisesti perunan sukua. Bataattia kasvatetaan täällä,ja käytetäänkin ahkerasti. Perussa söin huikean hyvni laitettua bataattiruokaa.

    VastaaPoista
  12. What a lovely dessert! I was wondering what they were made from at first. And those molds are so pretty too! :D

    VastaaPoista
  13. Jael, en ole ikinä syönyt bataattia, mutta olen löytänyt yhden juureksen jota voi käyttää perunan sijasta tai sen joukossa, riippuen miten ruokaa laittaa: Palsternakka. Palsternakan maku ovat omaa luokkaansa ja en ikinä esim. laita mitään vihannes-juuresoppaa etteikö siinä olisi palsternakkaa.

    Muistatko kun puhuttiin taateleista? Tänään oli Hesarissa, että vuoden Tiedekirjaksi on valittu suomalaisten tekijöiden islamilaista ruokaa esittelevä kirja. Siinä yksi niistä kirjan tekijöistä sanoi, ettei edes tiennyt mitään oikeista taateleista ennen kuin matkusti arabeihin. Katsos, Suomessa meille syötettiin lapsena vain kuivattua taatelia ja se oli todellakin kamalaa. Olikohan siinä jotian vitamiinia kun äiti sitä oikein tyrkytti ja Lumimies on kokenut ihan saman kauhean taatelilapsuuden;-)

    VastaaPoista
  14. Lorraine:Silicone moulds are so handy,and lovely looking desserts can be made with them:-)

    Leena:Jos et ole koskaan syönyt bataattia,ehdotan,että seuraavan kerran marketissa ostat yhden ja kokeilet,sillä niin ihana juures se on! Palsternakka on ihana myös;täällä ei ole sitä vaan ihan sen näköistä persiljajuurta,jota myös käytetään keitoissa ,ja jota uudessa lempiravintolassani,josta kirjoitin pari postausta sitten käytetään sitä herneiden kanssa herne-persiljajuurimuussissa.
    Ne kuivatut taatelikäppänät eivät olekaan sellaisia mitä täällä on. Täällähän kasvatetaan monta eri lajiketta taateleita,ja on myös kehitelty uusia,ja kaikki ostamani taatelit ovat ihanan mehukkaita,pehmeitä,kuin pehmeää' toffeeta.Mullakin on vielä muistissa ne kamalat taatelit,joita ei voi näihin nykyisin käyttämiini millään verrata....

    VastaaPoista
  15. Laitan usein bataattia ruuan lisakkeeksi kypsyttamalla sen mikrossa 6-7 minuuttia ihan semmosenaan. Leikkaan sitten halki ja vahan voita ja suolaa sen paalle, nam.

    VastaaPoista
  16. Anu.Bataatti onkin ihanaa monella tavalla.Mulla ei ole kahteen vuoteen ollut mikroa,eikä sellaista enään tulekaan,mutta miniuunissa laitan sitä aina silloin tällöin.

    VastaaPoista
  17. Meilläkin käytetään bataattia silloin tällöin ihan sosekeiton muodossa. On koko perheen lemppari.

    Onne myös sinulle kisaan, herkullisen näköisiä ovat!

    VastaaPoista
  18. Kaisu:Bataatti on kyllä ihana aines,ja vaikka ei uskoisi,niin hiilareitakin siinä on vähemmän kuin perunassa:-) Kiitos:-)

    VastaaPoista
  19. Kun näin ruokahaasteen aiheen, tulit heti ensimmäiseksi mieleeni, kun muistin, että olet asunut siellä päin. Ajattelin, että sun on ihan pakko osallistua tähän. ;-)

    Aivan ihanan näköinen jälkiruoka! Onnea kisaan! :-)

    VastaaPoista
  20. Oi kuinka herkullisen näköisiä! Varmasti hyvin saman tyylinen jälkiruoka joihin Brasiliassa totuimme, paljon sokeria :-) Yksi lemppareistani oli paksun ja kovan guava marmeladin kanssa syötävä kotijuusto ( queijo minas ) sekä ihana passionhedelmä mousse ( mousse de maracuja ) Kaikki aivan järkyttävän imeliä, mutta brassit luonnollisesti rakastavat sokeriaan :-)

    VastaaPoista
  21. Hippu;juu sormet rupesi heti syyhyämään;D Kiitos toivotuksista

    Satu;Brasiliassa onkin monta tosi makeaa namua,niin oli myös Venezuelassa.s Guava marmaladi on ihanaa,sitä oli myös Kolumbiassa joka nurkassa,ja hyvä kaverini Kolumbiasta juuri toi sitä matkaltaan. Tästä omastani tuli ei tullut äklön makeaa,vaan ihan riittävän vähän tai paljon,miten sitä sitten katsookin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...