Toddy-laite |
Ostaessani joitakin vuosia sitten Sweet Gratituden jälkiruokakirjan,huomasin siellä kylmävalmistetun kahvin,jota käytettiin kakussa. Höristin korviani,sillä käsite oli minulle täysin tuntematon. Englanniksi se on "cold brewed coffee" enkä nyt osaa sitä paremminkaan kääntää.Jos jollain on tuolle parempi nimi,niin ehdottakaapa. Joku aika sitten otin kirjan taas esille,ja muistin tuon hieman erikoisen kahvinvalmistustavan. Ostinkin viikko sitten kahvikaupasta hyvälaatuisia papuja,jotka jauhettiin suodatinkarkeaksi ja aloin etsimään tietoa netistä. Selvisi,että tälle valmistustavalle on olemassa ihan laitteitakin,kuten Toddy-laite.
Muitakin laitteita on olemassa ,mutta huomasin,ettei tuollainen laite ole välttämättä edes tarpeellinen.Netti on täynnä kylmävalmistetun kahvin ohjeita ja viikonloppuna sitten kokeilinkin tehdä sitä ihan perus simppelillä tavalla.
Kylmavalmistettu kahvi
- 1 dl hyvälaatuista ,suodatinkarkeaa kahvia
- 3 dl vettä
- lasipurkki
- siivilä tai Melitta-suodatin(siivilällä suodattaessa jää jonkinverran sakkaa pohjalle)
Huomasin,että useissa ohjeissa kahvin ja veden suhde oli 1:4,joten toimin sen mukaan.Kaadoin kahvimurut lasipurkin pohjalle ja vedet päälle.Joissain ohjeissa luki ,että kahvia ei saisi sekoitella, mutta minä kyllä sekoitin,ja kahvinmurusia jäikin tuonne reunoille. Lasipurkki kahveineen meni jääkaappiin 12 tunniksi,ja sen jälkeen suodattelin sitä.Omistan Melitta-suodattimen,mutta vaikka kävin kaikki keittiönkaapit läpi,en sitä löytänyt.No,löytyy varmaan viimeistään kevätsiivouksen aikaan... Eli suodattelin sen erittäin pienireikäisen siivilän läpi,muutamaan kertaan.
Kun kahvia kylmävalmistetaan,tuloksena on itse asiassa vahva kahviuute,johon voi lisätä vettä,maitoa,pähkinämaitoja tai soijamaitoa ja näin saadaan ihanan makuinen jääkahvi. Juon kesällä paljon jääkahvia,joka viilentää kivasti kuumalla ilmalla,mutta täytyy sanoa,että tuossa yläkuvassa näkyvä kylmä kahvi,johon tuli 1 osa kahvia ja 3 osaa mantelimaitoa,oli kyllä paras tähän asti tekemäni kylmä kahvijuoma.Pressopannu on myös loistava tähän tarkoitukseen.Hyvä step-by step ohje sille täällä. Bodumilla taas on aivan ihana kylmäkahvilaite,josta nyt haaveilen.
Yhtäkkiä muistin,että kaapissani onkin pieni lahjaksi saatu,vielä paketissa oleva pressopannu.... |
Tuohonhan sopisi ihan tavallinen pressopannu...
VastaaPoistaEn juo kahvia mutta tätä vois kyl kokeilla, jos nyt laittas jääkaappiin, niin aamulla olisi kahvit valmiina. =D
Oho, mielenkiintoista! Tuo vähemmän kitkerä maku kyllä kiinnostaisi: esimerkiksi mustaa kahvia en vain kykene juomaan, kun se on niin pahaa. :D Kerman kanssa asia onkin eri... Mutta tuo kylmä mantelimaitomalli kuulostaa kans hyvältä :)
VastaaPoistaKas, aivan uutta minulle. Kuulostaa hyvältä! Tulee varmasti vielä testattua.Manteli-ja pähkinämaidot ovat ihania ja voin kuvitella, että makuyhdistelmä on mainio...kun turha kitkeryyskin on hävinnyt. :)
VastaaPoistaKoo:Sellainen pannu varmaankin sopisi hyvin.Todella helppo tapa valmistaa kahvia vaikka kesällä,laittaa vaan jääkaappiin illalla ja aamulla sitten valmista:)
VastaaPoistaTiia;minua nimenomaan häiritsee kitkeryys,minkä vuoksi inhoan suodatinkahvia. Näin niin paljon kehuja netissä tästä valmistustavasta,että oli pakko kokeilla.Ja hyvää oli:)
Mustikkatyttö;suosittelen tosiaankin kokeilemaan! Ja manteli-tai cashewmaidon kanssa tosi hyvää:)
Me kokeilimme tätä kylmäkahvia kesällä ja kokeilimme myös sen säilyttämistä muutamia päiviä. Se soveltui hyvin pirtelöön ja taisin jossain leipomisessakin käyttää. Suhtauduin hyvin epäluuloisesti hommaan, mutta hämmästyksekseni se ei ollut ollenkaan kitkerää vaan jotenkin "puhtaan kahvista". Se sieti hyvin pari kolme päivää jääkaapissa säilyttämistä, mutta sitten kyllä kitkeröityi.
VastaaPoistaCampasimpukka:itsekin olin vähän epäluuloinen alussa,mutta pidin kahvin pehmeästä ja hyvästä mausta näin valmistettuna.Hyvä tietää ettei sitä kannata säilyttää 3 päivää kauemmin...
VastaaPoistaJännittävää! Mitkä kahvilaadut ja paahto tähän sopivat parhaiten? Täytyypä kaivella lisätietoja ja ilman muuta kokeiluun menee. Juuri tuo puhdas kahvin maku on se, mistä kahvissa pidän.
VastaaPoistaOkriina:Sellainen medium paahto.En muista mitä kahvia tuo oli,mutta myyjä kehui sitä ja se oli hieman tavanomaisia kalliimpi. Kun maistoin kahvia,siinä oli ikäänkuin hieman suklainen maku mukana. Eikä minkäänlaista kitkeryyttä:)
VastaaPoistaVau! Kuulostaa todellakin kokeilemisen arvoiselta, erityisesti tämmöisessä taloudessa, jossa on happovammaisia. ;-) En ole koskaan ajatellut, että kahvia voisi valmistaa tällaisella kylmämenetelmälläkin. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaHippu:ehdottomasti kokeilemisen arvoista jos tekee kylmiä kahvijuomia ja myös ehkä,jos tuota lämmittää vain vähän. Minullekin tämä oli uusi juttu,näin pari vuotta sitten mutta unohdin,ja nyt tarkistelin syvällisemmin tätä menetelmää.
VastaaPoistaTämä oli mielenkiintoinen postaus, jääkahvin ystävänä aion kokeilla tätä.
VastaaPoistaSatu:Kiva että pidit:)Ehdottomasti kannattaa kokeilla kylmiin kahvijuomiin...
VastaaPoistaVau, no tätähän pitää testata heti huomenna. Kahvi on ihana juoma, mutta jos tuota kitkeryyttä saa vielä vähemmäksi ja juomaa tehtyä erilaiseksi herkuksi, niin hieno juttu.
VastaaPoistaKävin kuikuilemassa munakoiso-ohjeitasi. NAM siellähän oli vaikka mitä kivaa =)
Birgitta>Juu suosittelen testaamaan,Täällä kun on suurimman osan vuotta kuuma kausi niin tuolla tavoin tehty jääkahvi on ehdottoman hyvä juttu minulle:) Kiva kun pidit munakoiso-ohjeista;se on täällä yksi suosituimmista kasviksista:)
VastaaPoista