perjantai 22. maaliskuuta 2013

Venezuelalaiset maissileivät eli arepat

Tullessani ensimmäistä kertaa Venezuelaan (eksä oli ollut siellä jo kuukauden) vei hän minut heti ensimmäiseksi areperiaan eli paikkaan/kojuun jossa tehdään ja myydään arepoita;venezuelalaisten rakastamia maissileipiä.Muistaakseni valitsin sen avokado-ja juustotäytteellä ja se oli rakkautta ensi puraisulla. Arepoitahan syödään myös Kolumbiassa,mutta sen mukaan mitä minulle on kerrottu,venezuelalaiset arepat ovat parempia ja vähemmän litteitäkin kuin kolumbialaiset vastineensa.Kävin Kolumbiassakin,mutta siellä en syönyt arepoita.Tämän blogin ihan ensimmäinen postaus kertoi arepasta,mutta sen kuva ei ollut minun eikä ohjekaan mitenkään erikoinen.Tällä viikolla tein taas arepoita,joten ohjeen päivitys on paikallaan.

Arepa tehdään esikeitetystä maissijauhosta,,jota saa sekä keltaisesta että valkoisesta maissista tehtynä.Valkoinen arepajauho on yleisempi. Tämän kuvassa näkyvän Arepa-jauhoni ostin kesällä Hakaniemen Vii Voan-kaupasta,  jauhot olivat vielä ihan hyvät,etenkin kun pidän niitä pakastimessa.Joitakin viikkoja sitten näin keltaisia arepajauhopusseja myös täällä erään torin sivukadun kaupassa,mutta skandaalimaiseen 8 euron hintaan!  Vii Voanissa se maksaa paljon vähemmän....Tortillojen tekoon tarkoitetulla maissijauholla ei kuitenkaan saa tehtyä oikeanlaisia arepoita.


Ennenvanhaan areperia-paikkoja ei ollut montaa,sillä arepoiden tekoa harrastettiin lähinnä kotioloissa ja ne tehtiin ihan alusta asti tuoreesta maissista. Esikeitetyn maissijauhon tulo markkinoille helpotti arepoiden valmistusta ja näin areperioita syntyi kuin sieniä sateella;Caracasissa niitä on tosi monta!


Utelias kun olen ,halusin kokeilla ensin arepoiden tekoa ihan kuin ennenvanhaan eli maissinjyvistä. Katselin kalifornialaisen ,venezuelalaista ruokaa tarjoavan Pica Pica-ravintolan omistajan  Adriana Lopezin videota ja ei se niin vaikealta näyttänyt. .Siinä tuoreen maissin jyvät kuivattiin;sen jälkeen keitettiin 30 minuuttia ja jyvien annettiin keittämisen jälkeen likoa vedessä yön yli,jonka jälkeen ne jauhettiin lihamyllyllä.En kuivannut tuoreesta maissista leikkaamiani maissinjyviä vaan ostin kuivia maissinjyviä ja valmistin ne Adrianan ohjeiden mukaisesti.Otin pitkästä aikaa esille hyllyssä pölyttyneen lihamyllyni ja jauhoin maissinjyvät.Mutta massa näytti paljon kuivemmalta kuin Adrianan valmistama massa...ei siis kelvannut.Kuivasin massan kuivurissa ja jauhoin sitten jauhoksi.Päätin sitten tehdä arepoita sekä tuosta ostamastani jauhosta sekä omatekoisesta esikeitetystä maissijauhostani,joka oli hyvin keltaista.Arepoiden valmistus on todella helppoa ja aineksiakin tarvitaan vain muutama.
Arepat eli venezuelalaiset maissileivät
  • 3 dl Harina Pan-jauhoja (keltainen pussi)
  • 3 dl lämmintä vettä 
  • ripaus suolaa
  • pieni tilkka oliiviöljyä (ei välttämätöntä)
  • öljyä paistamiseen (pieni tilkka riittää)

Lämmin vesi kaadetaan jauhojen ja suolan päälle ja taikinaa sekoitetaan käsin,kunnes siinä ei enään tunnu minkäänlaisia muhkuroita.Jos taikina tuntuu liian kuivalta lisää tilkka vettä ja jos taas liian kostealta lisää tilkka jauhoa mutta valmiin arepataikinan tulee olla sellaista että kun siitä muodostetaan ympyröitä siihen ei tule halkeamia.
Taikinasta muotoillaan käsin pyöreitä hieman litteitä leipäsiä,kuten kuvassa.Tein samankokoisen taikinan myös omatekoisesta jauhostani mutta vaikka kuinka yritin niin siihen tuli halkeamia...Arepat paistetaan ensin  pienessä öljytilkassa (ne tuskin imevät öljyä itseensä) ,mieluiten parilapannulla.Ne paistetaan kummaltakin puolelta kunnes niiden pinta on hieman kovettunut ja saanut väriä. Tämän jälkeen arepat laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle ja niitä kypsytetään uunissa 15 minuuttia 250 C-asteessa. Valmiin arepan pinta on kiinteän rapea ja sisus pehmeä.Mites muuten kävi omasta esikeitetystä jauhostani tekemille arepoille? Ne hajosivat heti uunista tultuaan eli taidan tyytyä tästä lähtien vain kaupan arepa-jauhoon...
Tässä juuri uunista tullut arepa.Jotkut kaivavat tuota sisusta hieman pois ja jättävät vain kuoren,mutta minulle kelpaa arepa ihan sellaisenaan. Arepat ovat mielettömän  herkullisia ja niitä voi täyttää ihan millä vaan:omassani oli avokadoa,tuoretta korianteria ja mozzarella-juustoa.  Ne ovat gluteenittomia sekä lisäaineettomia ja lähes rasvattomia,minkä vuoksi ne tuleekin syödä samana päivänä kuin ne tehdään.
Kuva täältä
Venezuelassa monella on kotona tällainen laite arepoja varten .Arepataikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

38 kommenttia:

  1. Onko mitään maailmankolkkaa, missä et olisi asunut? =) Mahtavaa!

    Oi, leivät näyttävät todella hyviltä!

    VastaaPoista
  2. Onko mitään maailmankolkkaa, missä et olisi asunut? =) Mahtavaa!

    Oi, leivät näyttävät todella hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollut Aasiassa,Afrikassa enkä Australiassa.....;D
      Arepat ovat tosi hyviä ja onneksi tuota arepajauhoa saa Venezuelan ulkopuolellakin:)

      Poista
    2. Eikos tama Israel ole juuri noiden kolmen risteyksessa :D Chag Shameach sinulle!

      Poista
    3. Huoh, aivoni ovat ilmeisesti liiasta puunaamisesta tai myohaisesta ajankohdasta johtuen hieman sekaisin, Euroopaksi muka katsoin tuon Australian...

      Poista
    4. Hih,no ainakin 2 risteykessä;D Siivoaminen ottaa voimille:D Chag Sameach sinullekin!

      Poista
  3. Olet kyllä mainio maailmanmatkaaja ja löydät ihania makumuistoja kaikkialta :)

    Arepat näyttävät suloisen herkullisilta ja täytteesi on niihin niin herkullinen. Jälleen vahva Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailmalla on aina kiva löytää uusia makuja ja ohjeita.Uusin makuihin tutustuminen uudessa paikassa oli aina yhtä mahtavaa:) Arepat ovat tosi hyviä ja gluteenittomia herkkuja:)Suosittelen kokeilemaan,jauhoja saa ainakin Helsingissä Vii Voanissa.

      Poista
  4. Moi, yritin laittaa sulle spostiakin kysyäkseni, onko blogikuviasi mahdollista pinnata Pinterestiin :)

    Afrikka ja Australia ainakin on kokemisen arvoisia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei MIllie,en tainnut saada sinulta spostia,mutta toki saat pinnata kuviani. Oliskin kiva nähdä myös Afrikka ja Australia.

      Poista
  5. Oi miten herkullisia leipiä, en ole aiemmin kuullutkaan arepoista! Tuo avokado-täyte siihen vielä ... nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arepat ovat alkaneet tulla tutuiksi enemmän Yhdysvalloissa;venezuelaisten sinne muuton tuloksena.Floridassakin oli yksi iso asuinalue jossa melkein luuli olevansa Venezuelassa;D Pidän noista tosi paljon avokado sopiikin niiden kanssa tosi hyvin:)

      Poista
  6. Mullekin uutta nämä leipäset.Täytekin näyttää herkulliselta!Jauhoja luulisin löytäväni helpohkosti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat sellaisia että kerran maistettuaan haluaa lisää.Toivottavasti noita jauhoja löytyy sieltäkin.,

      Poista
  7. Venezuelasta kotoisin oleva rakastajani täytti arepasit saunapalvilla ja maustekurkulla.

    Halkaistuaan höyryävän kuumat arepas-piirakat taskuiksi hän levitti sisään voita ja täytti kinkku-juustotahnalla. Voitte olla varmoja, että seuraavaksi juustotahnaa täynnä olin minä.

    http://valkoinensilkki.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista;venezuelalainen varmaankin kuumaverinen rakastaja;D Höyryävän kuumat arepat ovat kyllä herkullisia...

      Poista
  8. Näitä kokeilen heti, kun saan jauhoja hankittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma,Vii Voanista löytyy-Ja näissä siis ei ole lainkaan viljaa.

      Poista
  9. Hienot leipäset! En ollut tuollaisista arepoista kuullutkaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,Suomessa eivät ehkä ole ihan tunnettuja...

      Poista
  10. Jos kesäaikana (kesä-heinakuu) poikkeat Bosnian kautta tervetuloa meille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Adrianmeren rouva:) Olen ihan otettu! Silloin tosin olen Suomessa.

      Poista
  11. Ihanan näköisiä - minä rakastan tuollaisia vähän höhhöjä kakkusia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höhhöjä,hauskasti sanottu;D Arepat ovat aivan ihania leipäsiä:)

      Poista
  12. Tällä on aina kiva käydä lukemassa reseptejä. Aina jotain uutta ja mielenkiintoista! nämä leipäset näyttävät todella herkullisilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annemi,kiva kuulla:) Ja suosittelen kokeilemaan arepoita,ovat tosi ihania:)

      Poista
  13. Taas jotain mistä ei ole kuullutkaan :) olisipa kiva kokeilla, ohjeet ainakin hyvät ja selkeät, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat olla vähän tuntemattomia Suomessa,vaikka tuota siihen tarvittavaa maissijauhoa löytyy ainakin Helsingistä,ja toivottavasti muualtakin.Ole hyvä vain:)

      Poista
  14. Ihania nää sun latinopostaukset ja reseptit! Harmi, että kotitekoisista jauhoista ei onnistunut. Olis hauskaa tehdä koko homma ihan alusta lähtien itse. Mutta kokeiluun menee jossain vaiheessa ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi:) Latinalaisella Amerikalla on paljon tarjottavaa mitä ruokaan tulee:)

      Poista
  15. Sinun on tehnyt arepoita kovasti mieli, kun Vii Voanista asti roudasit ne Israeliin. Täytyykin pitää silmät auki Vii Voanissa seuraavalla kerralla, että pääsee maistaa kanssa. Täällä sun blogissa oppii aina jotain ihan uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun en aiemmin löytänyt täältä.....Ja sitten kun löysin kiukustuin kun näin hinnan...
      Juu jos menet ViiVoaniin niin kokeile näitä.,ovat sen arvoisia:)

      Poista
  16. Arepoista en ole ennen kuullutkaan. Mutta nyt iski niihin himo ja samalla aivan sietämätön matkakuume :)

    VastaaPoista
  17. Sinulta oppii aina paljon uutta muiden maiden ruokakulttuureista.:) Hyvän näköisiä leipiä, koostumus näyttää tosi ihanalta.:)

    VastaaPoista
  18. :). olisiko sulla hyvää reseptiä empanadoille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empanadoja en olekaan tehnyt ,vain syönyt;niitä löytää täällä helposti.Mutta netistä löytyy paljon hyviä ohjeita empanadaksille:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...