Salaatti on sellainen ruoka,mitä tarvitsen kyllä melkein joka päivä ja tärkeä osa salaateissa on niille makua antava kastike.Viime aikoina käytin parissa ohjeessa unikonsiemeniä ja kun niitä jäi hieman jäljelle päätyivät ne ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemeniä ei koskaan kannata ostaa enempää kuin mitä niitä tarvitsee yhdellä kertaa,sillä ne eltaantuvat nopeasti.Samasta syystä niitä on hyvä säilyttää jääkaapissa.Mutta näitä tehdessä siemeniä jäi vielä muutama ruokalusikallinen,ja ne päätyivät aika ihanaan salaattikastikkeeseen.Unikonsiemenistä tuli myös kivasti hieman suuntuntumaa kastikkeeseen.
Unikonsiemenillä maustettu taatelinen salaattikastike
- 2 taatelia
- ½ dl vettä
- 2 rkl unikonsiemeniä
- 3 rkl valkoviinietikkaa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sinappia (käytin Dijon-sinappia)
- suolaa,mustapippuria maun mukaan
Liota taatelit vedessä ja jauha ne sekä liotinvesi unikonsiemeniä lukuunottamatta muiden ainesten kanssa. Lisää lopuksi unikonsiemenet ja jauha muutama kierros,mutta niin että niistä tulee kivasti mustia pilkkuja kastikkeeseen.
Toinen tekemäni salaattikastike päätyi tähän tofu-kasvissalaattiin,mutta taatelisoijakastike antaa kivasti makua monelle salaatille.Inspiksen tähän olen saanut ihanan vegaaniravintolan Buddha Burgerin taatelisoijakastikkeesta ,jota aina otan kun syön siellä salaattibuffet-annoksen.Lisään siellä salaattiin aina myös tahinikastiketta.... Täällä käytetään muutenkin paljon kastikkeita ,joissa yhtyvät taatelisiirappi ja soijakastike,mm. kanaruuissa,mutta tämän tein tuoreista taateleista.
Taatelisoijakastike salaateille
- 3 taatelia + noin ½ dl liotusvettä
- 4 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamietikkaa
- 1 tl sinappia (mieluiten Dijonia)
- 2 rkl soijakastiketta
- mustapippuria,ripaus chiliä
Muutama viikko sitten ostin rasiallisen ihan tuoreita taateleita.Ne ovat hieman kovahkoja mutta muutama päivä pakkasessa pehmentää niitä kivasti. Vasemmalla siis aivan tuore taateli ja oikealla jo hieman kuivunut taateli.Henkilökohtaisesti pidän enemmän noista jo hieman kuivuneista taateleista,sillä niihin on jo kehittynyt kunnolla makeutta ja kuoren alla oleva hedelmäliha on pehmeämpää kuin ihan tuoreissa taateleissa.
Viime viikolla ilahduin kun löysin vihannesmarketista nuoria kookospähkinöitä ja vielä tarjouksessa:) Menin seuraavana päivänä ostamaan niitä lisää,mutta vain 3 oli jäljellä...Näitä kun näkee vain harvoin niin pitää sitten ostaa kunnolla. Nuorten kookospähkinöiden käsittely on tosi helppoa:valkoista kuitua poistetaan tuosta päältä kunnes pähkinän pinta tulee esille.Pari reikää siihen ja sitten veitsellä saa helposti irrotettua tuon "hatun". Kookospähkinä on tässä vaiheessa aivan täynnä ihanaa ja terveellistä kookosvettä ja sisällä on ohut kerros hieman hyytelömäistä nuorta kookoslihaa,jonka poistaa helposti pähkinöistä.
Kahden kookospähkinän kookoslihan käytin näihin mustaherukkarulliin,jotka tein kuivurissa.
Ja nuorista kookospähkinöistä saa pienellä vaivalla tehtyä ekologisia astioita. Ensin niistä poistetaan veitsellä koko valkoinen kuoriosa,sitten ne pestään ja niiden annetaan kuivua ,jonka jälkeen pinnan saa sileäksi pienellä hiekkapaperikäsittelyllä.Sen jälkeen voi vaikka käyttää decoupage-tekniikkaa ja koristella kookospähkinäastiat.
Oi, kivoja kastikeohjeita! Niitä ei ole koskaan liikaa :) Buddha Burger kuulostaa varsin sympaattiselta ravintolalta, saisi täälläkin olla vegaaniravintoloita!
VastaaPoista:)Kastikkeet tosiaankin tekevät salaatin:) Buddha Burger on ihana paikka;aina välillä tulee syötyä lounas siellä kasvisbuffetista.On sekä ihana että erittäin edullinen:)
PoistaKiitokset taateli- ja kookospähkinäinfosta!
VastaaPoistaOle hyvä vaan:)
PoistaTäällä myös toinen hiukan kuivahtaneiden taateleiden ystävä, nyt kun olen jo pitkään ollut karkkilakossa, on taatelit mukava vaihtoehto, eikä tarvitse montaa syödä, niin on makeannälkä poissa :).
VastaaPoistaKuivahtaneet (ei liian paljon kuivahtaneet kuitenkaan...) taatelit,etenkin medjoul-taatelit,ovat ihania energiapakkauksia ja niin herkullisen makuisia,parempia kuin karkit!
PoistaTaatelisalaatinkastike kuulostaa todella hyvälle! Hmmm minulla saattaa olla muutama kuivahtanut taateli ruokakaapin ylähyllyllä... :)
VastaaPoistaTaateli tosiaankin antaa kivasti makua ja makeutta salaatinkastikkeille:)
Poistahehh.. ihania astioita, empä ole koskaan nähnyt aiemmin. Meillähän kookospähkinöitä saa joka puolelta kadun kulmilta ja kaupoistakin. En ole ostanut kuin viimeksi Thaimaassa. Tuossahan ois mulle ja tytöille mukavaa askartelua :)
VastaaPoistaTeillähän siellä niitä tosiaakin on:;myös Caracasissa vähän joka kulmassa oli niitä vihreäkuorisia nuoria kookospähkinöitä,halkaistiin machetella ja laitettiin pilli sisään:)Tosi kivat kipot tuleekin noista kookospähkinöistä:)
PoistaMinunkin täytyy saada mielellään päivittäin salaattia, ilman ei pärjää :) kiva, uusi salaattikastikeresepti! Olen itse jumiutunut käyttämään lähinnä balsamicoa j sitruunamehua salaatin kastikkeena.
VastaaPoistaElimistöni ihan huutaa sitä salaattia;D Tykkään varioida salaattikastikkeiden kanssa;aina vähän erilaisia makuyhdistelmiä:)
PoistaTunnustan, että vaikka pidän kovasti taateleista, niin makeat salaattikastikkeet eivät uppoa. Ja tunnustan myös, että olen salaa kateellinen - mä en ole koskaan saanut avata kokonaista kookospähkinää!!! :-D
VastaaPoistaTuosta ensimmäisestä tulee vain ihan vähän makeutta kastikkeeseen,minäkään en oikein tykkää kauhean makeista kastikkeista. Mutta tuo soijapohjainen mielestäni vaatii pikkuisen makeutta.Luulen,että Ruohonjuuressa saattaa ehkä joskus olla tuollaisia nuoria kookospähkinöitä?
Poistaolis se kivaa jos täältäkin joskus saisi tuoreita kookospähkinöitä joista itse raastaa pähkinälastuja, taateleita joskus näkee ihan tuoreitakin jouluaikaan. tapasin itse juuri eilen perjantaina tammerissa dippikastikkeen jossa käytettiin unikonsiemeniä kivalla tavalla dippakastikkeessa. taas kerran hassu sattuma;)
VastaaPoistaNuo kookospähkinäthän eivät täältä ole kotoisin;talvet täällä liian kylmiä niille.Mutta kiva kun joskus löytyy noita nuoriakin kookospähkinöitä niiden vanhempien karvaisten käppyröiden lisäksi:)Unikonsiemenet oli kyllä kivoja tuossa kastikkeessa:)
PoistaTaatelit ovat suurta herkkuani. Niitä pitää säännöllisesti saada (tosin kuivattuna yleensä) ihan naposteltavaksi. VAikka ovat ne hyviä myös salaateissa, kakuissa, couscousissa, lammaspadassa....
VastaaPoistaIhania nuo kookospähkinäkulhot !
Taatelit ovat mun ehdotonta herkkua ja niitä löytyy aina kaapista;oman alueen jättimarketissa niitä saa välillä aika edullisesti jos ostaa 2 kilon laatikkoa. Tuo oikeahan on sellainen jo kuivunut;nuo ihan tuoreet ostin ihan utelaisuuden vuoksi,mutta kyllä ne vähän kuivuneet vaan ovat herkullisempia! Ja tosi kivat kulhot tulikin noista,bonuksena;D
PoistaTiedot kookoksesta ovat minulle ihan uuttaa. Kiitos! Jos vain joskus olisin törmännyt jossain marketeissa. Toivossa saa elää :D
VastaaPoistaKiva jos oli jotain uutta tietoa täällä:) Ehkä törmäät sitten tuollaiseen jossain...
PoistaKivoja ohjeita. Mä käytän aika usein taatelibalsamicoa kastikkeeseen. Unikonsiemeniä olen myös joskus käyttänyt.
VastaaPoistaKiitos Allu,taatelibalsamicoa olen minäkin tehnyt,tosi hyvää:)
PoistaKiitos salaatinkastikeohjeistaja tietoiskusta muutenkin. Viimeksi rikoin kookospähkinän (sen kivikovan, joita kaupassa myydään), jotta sain siitä akvaariokaloille kutumajan. Sitä piti keitelläkin vaikka ties kuinka kauan, kunnes väriä ei enää irronnut. Eräänlaista kookosaskartelua sekin ;)
VastaaPoistaKiitos:) Ne kivikovat vanhemmat kookospähkinät onkin vaikeaa rikkoa niin,että jää joku onnistunut kippo jäljelle;näissä nuorissa se taas oli paljon helmpompaa:) Hih,kutumaja kaloille;D
PoistaNyt tuli mielenkiintoinen resepti!
VastaaPoistaps meidän ruokaviikko oli tällainen http://www.shoptravelfood.blogspot.com/2013/03/meal-deal.html
Tibs,menen heti katsomaan kun ehdin:)
PoistaKastikkeet ovat kyllä salaattien sielu! Unikonsiemen-versio kuulostaa kivalta, mutta niitä tosiaan tulee harvemmin hankittua yli tarpeen, kun eivät kauaa säily. Täällä "nuoret" kookospähkinät, silloin kun niitä saa, eivät enää ole kovin nuoria. Muuten käyttäisin kyllä mielelläni. Ja hauskat astiat :)
VastaaPoistaOuti:ehdottomasti,hyvä kastike kruunaa salaatin:) Unikonsiemenistä kannattaa aina katsoa etteivät ole valmiiksi jauhettuja,sillä silloin pilaantuvat nopeammin.Yritän ostaa omani kokonaisina ja jauhaa itse. Muistan sun nuori kookospähkinä-postauksen,ehkä oli pikkuisen paksumpi tuo kookoslihaosa,mutta eivät ne täälläkään suoraan puusta tule;D Noista kipoista tuli tosi kivoja:)
PoistaIt's so rare to find poppy seeds in anything but sweets, and always paired with lemons, so I'm excited to try your unique dressing! It sounds like a delicious change of pace.
VastaaPoistaHannah,in this salad dressing they gave a nice crunch as well as taste.And those small black spots in the dressing looked nice;D
PoistaHerkkuja toisensa perään. Taatelit on ihania, ne ihan sulaa suussa, aah. Tuollaista nuorta kookosta en ole päässyt kokeilemaan. Intiassa törmäsin ylhäältä putoileviin kookospalloihin, mutta ne jätin rauhaan siellä, kun nekin lupasivat olla tippumatta kallooni ;-)
VastaaPoistaOlisi niin upeaa jos pääsisi maistelemaan tuota mustaherukkarullaa, se näyttää mielettömän herkulliselta!
Taatelit onkin mún sallittuja namuja (ei liikaa tosin;D) Sinä varmaan näit siellä niitä vihreäkuorisia..se vihreä kuori on noista poistettu valmiiksi.Onneksi eivät tippuneet ne kookospähkinät päällesi;D Mustaherukkarulla oli kyllä tosi namia;vielä vähän jäljellä:D
Poistaså himla gott med färsk kokosnöt,
VastaaPoistaåt-drack dom i thailand...
och dadlar! så väldigt goda just nu. mmmmmm...
Färsk kokosnöt är nog jättegott,hoppas jag hittar några till.Och dadlar,naturens karameller;D
PoistaKiitos noista taateli-kastikkeista - kaipaan kovasti just maun vaihtelua, ihan vesi tulee kielelle kuviasi katsoessa! Just tänään kävimme noita mehukkaita taateleita - jotta aineksetkin on :-)
VastaaPoistaJa ompa luovasta noista kookoksen kuorista kauniit koristeastiat!
Nina,kiva että pidät:) Taatelit ovat tosi monipuolisia ja sopivat tosi hyvin myös kastikkeisiin:) Ja menin uudestaan kauppaan eikä ollut enään nuoria kookoksia mutta ehkä ensi viikolla..Tuli niihin himo ja niistä saa tehtyä niin kivat kulhot:)
Poista