torstai 8. elokuuta 2013

Kardemummainen viikuna-granaattiomenahillo ja hyytelö kahdenlaisesta omenasta

Kun näin Zaafranissa granaattiomenahillon,teki mieli tehdä sellaista itsekin tai ainakin kokeilla sellaista.Kotiin palattuani etsin sitä kaupoista mutta en löytänyt,vaikka Zaafranissa oleva hillo on täällä tehtyä. Viikunahilloa sen sijaan löytyy joka kaupasta. Lopulta yhdistin viikunan ja granaattiomenan yhdeksi hilloksi ja päätin myös kokeilla, miten kardemumma sopii tähän hilloon, ja mainiosti se sopikin tähän,kuten myös moneen muuhun hilloon.En poistanut granaattiomenan siemeniä ja mielestäni ne hieman pehmenivät keitettäessä ja toivat kivasti suuntuntumaa, mutta hillon voi toki valmistaa myös granaattiomenan  mehusta ilman siemeniä.
Hilloon tuli aineksia seuraavanlaisesti:

  • 7 viikunaa
  • 2 dl granaattiomenan siemeniä ( tai sama määrä granaattiomenista puristettua mehua)
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 ½ tl pektiiniä*
  • 1½ dl ruokosokeria tai hillosokeria
  • muutama tippa steviaa 
  • ½ tl jauhettua kardemummaa

*Jos käytät pektiiniä.lisää se puoleen sokerimäärästä ja sekoita.Täälläpäin ei ole valmista hillosokeria joten käytän pektiiniä,jota lisään sokerin joukkoon.

Poista siemenet granaattiomenasta (tai käytä mehua) ja paloittele viikunat.Paloittelin hieman liian suuriksi palasiksi;palaset voivat  olla paljon pienempiä kuin tuossa kuvassani. Lisää joukkoon puolet sokerista (pektiinin kanssa,jos ei ole hillosokeria),sitruunamehu  ja kardemumma ja kiehauta seos välillä sekoittaen kiehumapisteeseen.Poista pinnalle kerääntyvä vaahto. Laske lämpöä ja lisää loput sokerista ja kiehauta seosta kunnes  seos hieman sakenee.Käyttämäni pektiini oli jo kauan sitten ostettu ja hilloseos näytti pitkään tosi nestemäiseltä mutta jähmettyi sitten hyvin jäähtyneenä.En halunnut myöskään liian makeaa hilloa joten yritin pitää hillomäärän mahdollisimman alhaisena.

Hillosta tuli hurjan hyvää ja ehkä ensi kerralla laitan vähemmän siemeniä joukkoon.Tämä hillo sopii hyvin vaikka juustojen seuraksi.
Granaattiomena-omenahyytelö
En kuitenkaan malttanut olla tekemättä granaattiomenahyytelöä muutaman päivän kuluttua.Ylemmässä hillossa viikunasta sai hillomaisuutta mutta granaattiomenamehua käytettäessä tuloksena on hyytelö.Granaattiomenan lisäksi hyytelöön tuli myös omenaa;tiivistetyn omenamehun muodossa.
Granaattiomenasta voi puristaa mehua aivan kuten appelsiinistakin; kuoriosaan jää vielä jonkin verran siemeniä,jotka tosin on helppo poistaa .Ja siemenetkään eivät mene hukkaan ,sillä niihin on vielä jäänyt hieman hedelmälihaa puristettaessa ja tein niistä tätä granaattiomenajuomaa. Käyttämäni 2 granaattiomenaa eivät olleet maailman mehukkaimpia mutta niistä tuli mehua hieman yli desilitra per granaattiomena.

Kahdenlaisen omenan hyytelö
  • 2 dl granaattiomenamehua
  • 1 dl tiivistettyä omenamehua
  • 2 rkl vettä 
  • 2 dl hyytelösokeria(tai ruokosokeria ,johon lisätty 3 tl pektiiniä)
  • 1 sitruunan mehu
Purista mehu granaattiomenista.Laita kattilaan ja lisää tiivistetty omenamehu,sitruunamehu ja hillosokeri tai ruokosokeri,johon on lisätty pektiiniä.  Kiehauta hyytelö hiljalleen,sekoittaen sitä usein. Kuori pintaan noussut vaahto pois ja anna hyytelön vielä kiehua jonkin aikaa hiljaisella lämmöllä kunnes se paksunee. Lisäsin alussa 2 tl pektiiniä mutta kuten ylemmän hillon kanssa,niin taas seos oli kovin nestemäistä pitkään  eikä pisaratesti osoittanut minkäänlaista hyytymistä.En tiedä mikä on pektiinin suhde sokeriin hillosokerissa,mutta lisäsin loppuvaiheessa vielä 1 teelusikallisen pektiiniä ja jonkun ajan kuluttua pisaratesti osoitti,että jonkinlaista hyytymistä on tapahtumassa.Jäähdyttyään hyytelö sitten hyytyi kunnolla. Tästä tuli aika makeaa mutta halusin siihen jäävän hieman granaattiomenan kirpeyttä ja sitä jäikin tähän hieman.Tästä tulikin kivan makuinen hyytelö:) 
Ja torilla näin miehen,joka imi pillillä kookosvettä nuoresta kookoksesta.Missä missä tuolllaista löytää kysyin,ja mies osoitti oikealle.Torin uudehkossa mehupisteessä oli  nuoria kookoksia,joihin oli valmiiksi tehty reikä ja laitettu pilli sisään.

21 kommenttia:

  1. Rakastan etenkin hyytelöitä. Tuo sekoitus vikunasta ja granaattiomenasta vaikuttaa hyvältä, mutta etenkin granaattiomeanhyytelö...ja miten terveellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyytelöt ovatkin ihania kunhan eivät ole liian makeita mutta kai tarvitsevat tarpeeksi sokeria siihen hyytymiseen.Näissä molemmissa oli hyvä maku:)

      Poista
    2. Niihin laitetaan sitä hyytelösokeria, mutta en ole vielä ikinä onnistunut tekemään sellaista kunnolla tutisevaa mustaviinimarjahyytelöä kuin haluaisin. Se on etenkin kanaruokien kanssa hyvää.

      Kohta taas lettuja ja sitä mun mansikkahilloa, joka on sama kuin söisi tuoreita, sillä vähän vain survoin ja hyvin vähän sokeria. Alakerran pakastin on nyt sitä täynnä, joten R. taas ehdotti, että hän yhtäkkiä paistaa letut;) Kyllä talvessa on omat hyvätkin puolensa, ainakin BM:n kannalta.

      Takuulla oli, sen näkee jo kuvista!

      Poista
    3. Täällä ei ole sitä hyytelösokeria,joten joudun lisäämään tuota pektiiniä.Omenassahan pitäisi olla sitä luonnostaan ja sitrushedelmissä mutta jouduin lisäämään sitä pektiiniä vähän enemmän kuin olin ajatellut jotta hyytyisi.Mmm,voin ihan kuvitella että ne letut sun hillosi kanssa ovat hyvät;mielessä vieläkin se jätski niillä sulaneilla mansikoillasi......

      Poista
    4. Ja ai niin,tuo hyytelöni ei ollut sellaista tutisevaa hyytelöä vaan enemmänkin sellaista hillomaista hyytelöä

      Poista
  2. Pihkura mikä ihanuus, vielä kun saisi hiukan halvemmalla noita granaattiomenia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarppu,teillä taitavatkin granaattiomenat olla kalliimpia kuin täällä,jossa ne kasvavat mutta pienikin määrä granaattiomenamehua johonkin muuhun hilloa jo antaa vähän makua:)

      Poista
  3. Kuulostaa herkulliselta ja kardemumma sopii varmasti hyvin hilloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemumma tosiaaankin sopii kivasti moneen hilloon:)

      Poista
    2. Kardemummalla oli joku terveusvaikutus, mutta sotken sen aina kanelin tehoihin. Toinen alentaa veren sokeria ja toinen alentaa verenpainetta.

      Poista
    3. Kaneli on se,joka alentaa veren sokeria,ja sen takia monet,joilla on verensokerin kanssa ongelmia,käyttävätkin sitä aika ahkerasti.

      Poista
  4. Ihanan eksoottisia hilloja. Ja tuo, että granaattiomenaa voi ihan sitruspusertimella mehustaa, oli uusi juttu. Taas kerran niin opettavaista tämä blogielämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sain inspiksen Helsingissä olevasta kaupasta;D Ihan hyvin tuli mehua puristettua sitruspusertimellakin:)

      Poista
  5. Onpa eksoottisia ohjeita, varmasti hyviä! :) Kardemumma on yksi lempimausteistani. Voisin käyttää sitä melkein joka paikkaan.

    VastaaPoista
  6. Hei, kiitos ohjeesta! Minähän tuolla aiemmassa kommentissa pohdinkin, voisiko tätä tehdä itse..Täältäkään ei taida löytyä hillosokeria, mistähän tuota pektiiniä voisi kysellä? Apteekista?

    Osaatko muuten sanoa, mikä on näiden hillojen säilyvyys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,ostin täällä tuota pektiiniä leivontaan ja keittiöjuttuihin erikoistuneesta liikkeestä,olisko teillä sellaisia? Mutta ehkä apteekistakin löytyy... En osaa tuosta hillojen säilyvyydestä sanoa muuta kuin että kai kestävät yhtä paljon kuin kotitekoiset hillot yleensä,jos säilytetään jääkaapissa.Itse asiassa toin muutaman pussin sitä säilöntäainetta Suomesta mutta unohdin lisätä! Mutta jos olen ymmärtänyt oikein niin teilläpäin se on eri lajike eli teillä on algarrobo negro(Prosopis nigra) kun taas Välimeren alueella on algarrobo (Ceratonia siliqua ) jotka eivät edes ihan taida olla lähisukulaisia....

      Poista
  7. Hups,vähän sekosin ja laitoin carobista vaikka kysyitkin hilloista;D

    VastaaPoista
  8. Voi miten herkullisen tuntuista hilloa. Teen tätä heti ensiviikolla, taikka miksi en jo tällä viikolla =) Tästähän saa mukavia pieniä viemisiäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,näistä tuli tosi hyviä:) Laitoinkin pikku purkkeihin ja annoin lahjaksi:)

      Poista
  9. Granaattiomenasta tehty hyytelö kuulostaa hyvältä.:) Tosi harvoin vain tulee niitä ostettua, kun eivät täällä ole kovin edullisia. Joskus ostin pullollisen valmista mehua ja se oli tosi pahaa, kitkerän makuista. Mehu oli halpaa, mutta mahtaisiko siitä edes hyytelö onnistua, kun sen juominenkin oli kovan työn takana. Siemenestä kasvattamani pieni granaattiomenapuu on ilmeisesti kovin nauttinut saadessaan olla kesän ulkona. Siihen on ilmestynyt yksi kukkanuppu.:) Satoa vain ei taida yhdestä kukasta vielä tulla.;)

    VastaaPoista
  10. Katja:molemmat hillot olivat tosi hyviä ja tein näitä taas kun täällä vietettiin uuden vuoden juhlaa tuomisiksi.Voin kuvitella että granaattiomenat siellä eivät ole ihan halvimmasta päästä. Täällä olen myös ostanut valmista granattiomenamehua,joka on kyllä ollut sellaista tuorepuristettua kuten appelsiinimehu ,ja se on ollut hyvää. Oi ihanaa,oma pieni granaattiomenapuu:) Ne kukathan ovat niissä tosi nättejä.Tässä lähistölläni on paljon granaattiomenapuita,joissa just nyt on hedelmiä:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...