sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kreikkalaistyylinen munakoisosalaatti

Se että rakastan munakoisoa on kai jo tullut selville blogin lukijoille ja tässä taas kiva ohje munakoisolle.Tätä munakoisosalaattia kutsutaan täällä kreikkalaiseksi munakoisosalaatiksi,jota löytää täällä varmaankin joka ruokakaupan kylmähyllyltä. Googlasin muuten tätä englanniksi,enkä löytänyt ainakaan hakusanoilla "greek eggplant salad" samanlaista ,joten ties miten tämäkin on saanut nimensä.Joissakin paikoissa tätä kutsutaan myös balkanilaiseksi munakoisosalaatiksi.Löysin netistä useita hieman erilaisia hepreankielisiä ohjeita ja tässä olen yhdistänyt netistä löytämiäni ohjeita sekä Orly Zivin englanninkielisessä kirjassa ollutta ohjetta. (Orlyn kirjanjulkistamistilaisuudessa kävin toukokuussa).

Kreikkalaistyylinen munakoisosalaatti
  • 1 iso tai 2 keskikokoista munakoisoa
  • 1-2 pieneksi kuutioitua tomaattia
  • 1 pieni kuutioitu sipuli (tai vastaavasti pieneksi leikattua kevätsipulia)
  • 1-2 etikkakurkkua,kuutioituna
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 4 persiljan varren lehdet (sileälehtistä persiljaa)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa maun mukaan
  • (1 kuutioitu vihreä chili,ilman siemeniä,tai 1 paahdettu punainen paprika tai 1 kuutioitu avokado)

Paahda munakoiso joko grillissä,kaasuliekin päällä tai uunissa grillivastuksen alla (250 C astetta ,käännä puolivälissä). Kun munakoiso on kauttaaltaan paahtunut kypsäksi;leikkaa siitä kantaosa pois ja laita munakoiso lävikköön jäähtymään,jolloin siitä samalla valuu nesteet pois. Munakoison kypsyessä kuutioi tomaatit,etikkakurkut ja sipuli ja silppua persilja sekä valkosipuli. Olin unohtanut ostaa punaista paprikaa,joka paahdettuna ja kuutioituna sopii tähän todella hyvin,muuten olisin lisännyt sitä.Orly oli laittanut omaan salaattiinsa taas kuutioitua avokadoa.Hän oli myös käyttänyt omassa salaatissaan tuoretta kurkkua,mutta yleensä tähän käytetään etikkakurkkuja.
Kun munakoiso on jäähtynyt,poista kuori ja mahdolliset siemenet ,jos niitä on paljon,ja hakkeloi veitsellä munakoisoa.Laita munakoiso kulhoon ja lisää yhden sitruunan mehu,silputtu persilja sekä valkosipuli ,öljy ja suolaa. Lisää tämä tomaatti-sipuli-etikkakurkkukuutioihin ja sekoita.Tarjoa kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

12 kommenttia:

  1. Oi mikä herkku! Tätä voisin kokeilla, mutta kuten tiedät, chiliä en voi käyttää, sillä se yksi kokeilu riitti;) Mutta onneksi nuo viime mainitut ovatkin sulkeissa. Paprikaa siis laittaisin kyllä. Kivan 'kakun' olet tästä saanut aikaiseksi: Kaunis ulkonäkö nostattaa ruokahalua.

    Persiljaa on nyt näköjään kaikissa herkuissani ja munakoiso jos mikä on herkku. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi hyvää ja vielä paremmaksi sen tekee jos tosiaankin lisää sitä paahdettua paprikaa,jota nyt olin unohtanut ostaa.Ja arvasinkin,että tämä kiinnostaisi;D
      Ulkonäkö onkin puoli ruokaa;D

      Poista
  2. Kerrassaan kaunis ja granaattiomena täydentää niin herkun nköiseksi. Munakoiso on kyllä hyvää, sitä vaan ei täältä tahdo saada, pitää ihan kaupungista saakka hakea :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu:) Munakoiso on suurta herkkuani ja sitä tuleekin usein käytettyä. Harmi,ettei teillä ihan läheltä löydy.

      Poista
  3. Munakoiso on superherkkua ja etsinkin aina uusia munakoisoreseptejä. Kokeilen tätä varmasti. Viimeksi yirtin pyörtynyttä imaamina, mutta taisin sekoittaa liian monta reseptiä tai muuten toheloida, kun minä en ainakaan pyörtynyt lopputuloksesta... vai oliko se oliiviöljyn määrä mikä siinä piti pyörryttää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdotonta superherkkua! Oi ei tainnut tykätä imaami ehkä liiasta öljystä;D

      Poista
  4. Ai mikä herkku! Munakoison pehmeä maku ja suolakurkku käy varmaan ihanasti yhteen ... nam nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen hyvin tuo etikkakurkku käy yhteen munakoison kanssa,tämä on todella hyvää ja tääläl ehdottomasti voittaa kaupan versiot:)

      Poista
  5. Mä myös tunnustaudun munakoison suureksi ystäväksi. Joskin ne tuppaa täällä Suomessa olemaan välillä ei niin hyviä maultaan mutta menettelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisossa itsessäänhän ei kauhean hyvää makua olekaan mutta sitten muunneltuna se onkin hurjan hyvää:) Munakoiso onkin tosi hyvää ja onneksi sitä nykyään saa Suomessakin paremmin kuin ennen:)

      Poista
  6. Kaunis annos! Kuulostaa ihan mielettömän hyvältä ja todella monikäyttöiseltä. Ehdottomasti kokeiluun, sillä maistuu nyt jo suussa, vaikka vasta katselen kuviasi ja lueskelen reseptiä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIitos:) todellakin hyvää näin tehtynä ja suosittelen hyvällä omallatunnolla;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...