Joitakin viikkoja sitten kävin taas falafelilla Hippo luomufalafelipaikassa,ja huomasin Hipon todella monipuolisessa kastikebaarissa uuden kastikkeen,joka oli tehty valkosipulista ja säilötyistä sitruunoista.Kastike oli hurjan hyvää ja dippasin siihen falafelpyöryköitäni ja kehuin sitä paikan pitäjille..Kotona yritin sitten tehdä samanlaista kastiketta ja pääsin aika lähelle Hipon kastikkeen makua.
Sitruunainen valkosipulikastike säilötyistä sitruunoista
- 100 gr säilöttyä sitruunaa (ohje alempana..)
- 4 valkosipulin kynttä
- 4 rkl oliiviöljyä
- suolaa
Sekoita kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Tässä on ihanan raikas sitruksinen maku,ja kastike on hyvää kasvisten kanssa ,tai vaikka kasvispihvien kanssa tai kalan ja kanan kanssa.
Osaan kastiketta sekoitin hieman vuohenmaitojugurttia ja tuli mieleen,että näin se sopisi mitä parhaiten kalan kanssa.Sitä voisi vaikka laittaa uunikalan päälle.
Säilötyt sitruunat
Käytin kastikkeeseen kokonaisena säilöttyjä minisitruunoita mutta minusta sitruunat onnistuvat parhaiten paloitelluilla sitruunan viipaleilla.Ohje on täkäläisestä keittokirjasta
- noin kilo sitruunoita
- ½ kupillista karkeaa suolaa(1,2 dl)
- 1 rkl sokeria
- noin 2½ dl oliiviöljyä
Sitruunat pestään hyvin ja leikataan noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.Viipaleet asetellaan lasipurkkiin kerroksittain niin,että väliin laitetaan suolaa sekä sokeria. Purkki suljetaan ja jätetään lämpimään paikkaan 3 päiväksi,kunnes sitruunan nesteet irtoavat viipaleista.Tämän jälkeen öljyä kaadetaan purkkiin ja purkki suljetaan uudelleen.Purkin annetaan olla lämpimässä paikassa vielä 10 päivää,jonka jälkeen säilötyt sitruunat siirretään jääkaappiin.Mitä kauemmin sitruunat saavat olla lämpimässä purkissa,sitä parempi maku niihin tulee.Sitruunoiden sekaan voi lisätä myös jonkun verran chilipippuria.
Pikaversio:sitruunaviipaleet laitetaan kattilaan suolan ja sokerin kanssa ja annetaan kiehua alhaisella lämmöllä kunnes sitruunoista irronneet nesteet peittävät sitruunat. Sitruunoiden annetaan jäähtyä;ne laitetaan purkkiin ja öljyä kaadetaan päälle.Säilytetään jääkaapissa.
Eilen täällä vietettiin uuden vuoden eli Rosh Hashanan aattoa vastaanottamalla vuosi 5774. Sitä vietetään juhla-aterian muodossa ja ateria aloitettiin syömällä granaattiomenan siemeniä,jotka symbolisoivat vuoden aikana tehtäviä hyviä tekoja.Granaattiomenat kypsyvätkin juuri pyhän alla ja ovat siis vuoden ensimmäisiä hedelmiä. |
Sitten dipattiin omenan palasia hunajaan,mikä symbolisoi makeaa alkanutta vuotta. |
Aterialla tarjottiin mm. näitä gefilte fish-pyöryköitä ,joista ystäväni Mimi on tehnyt gluteenittoman version täällä. |
Sitruuna ja valkosipuli ovat molemmat suuria suosikkejani. Niitä tulee paljon käytettyä ruoanlaitossa. Kastike kuulostaa siis hurjan hyvältä. Ja mielenkiintoinen tuo sitruunoiden säilöminen.:)
VastaaPoistaSitruuna ja valkosipuli onkin ihana kombo:) Täälläpäin ja lähiseudun maissa käytetään paljon säilöttyjä sitruunoita,ovat tosi hyviä kaikenlaisessa ruuanlaitossa ja erityisen kivoja kastikkeissa ja tahnoissa.
PoistaMahtavan kuuloinen resepti. Olen lukenut noista säilötyistä sitruunoista, mutta niiden käyttötavasta olen täysin tietämätön. Käytetäänkö sitruunat kokonaisina, kuorittuina vai puristetaanko niistä vain mehu? Käytetäänkö sitä öljyistä sitruunalientä salaattikastikkeisiin tai muuten?
VastaaPoistaNuo minun käyttämäni säilötyt sitruunat olivat minisitruunoita,joten vain poistin siemenet ja laitoin tehosekoittimeeni. Sitruunat käytetään kokonaan,kuorineen,jotka pehmenevät tuossa käsittelyssä.Sitä nestettaä voi hyvin laittaa vaikka salaattikastikkeeseen,siinä on tosin aika paljon suolaa ,joten maltillisesti.
PoistaSitruuna ja valkosipuli ovat ehdottomasti oman keittiön kulmakiviä, miten hauskaa että tässä reseptissä yhdistyy molemmat suuret raaka-ainerakkauteni :)
VastaaPoistaIhan sama juttu mulla!Sitruunaa ja valkosipulia on pakko aina olla keittiössä,,,
Poistakuulostaapa ihanalta! ja shana tova vielä kerran <3
VastaaPoistaToda raba:) Kastike olikin tosi hyvää:)
PoistaKiitos säilöttyjensitruunoiden ohjeesta, mun on pitänytkin valmistaa niitä tässä joskus. Olisko sulla muita ohjeita mihin niitä voisi käyttää ? :)
VastaaPoistaVaikka kaikkeen missä tarvitsee sitruunaista makua;D Sopivat hyvin yhteen oliivien kanssa ,riisin kanssa,kanan kanssa ym. Itse tykkään käyttää näitä kastikkeissa ja tahnoissa ja esim. vinaigrettiin antaa kivasti makua:)
PoistaRakastan sitruunaa ja vielä enemmän pidän erilaisista kastikkeista. Heh, se on ehkä ongelmani myös ruoanlaitossa, mitään ei voi syödä ilman hyvää soosia. Kiitos siis tästä, laitetaan testiin.
VastaaPoistaNo mä en ihan joka paikkaan laita soosia mutta sitruunoita rakastan;D toivottavasti tykkäät....
PoistaSitruunasta saa sopivaa raikkautta ruokaan kun ruokaan. Briteillä on oma erikoisuutensa johon oon ihan rakastunut: lemon curd! Kaurapuuroa ja sitruunatahnaa, oj voi ! <3
VastaaPoistaMaria Maama ihanainen,sitruuna onkin ihan mahtava juttu.Nyt maanantaina kirjastossa tsekkasin talon sitruunapuun,olivat vielä vähän vihreitä.Lemon curd onkin ihanaa,meillä:ilinsitä kotona lapsena,mutta kaurapuuroon en olekaan sitä koskaan laittanut:-)
VastaaPoistaKiitos säilöttyjen sitruunoiden ohjeesta! Olen joskus katsellut niitä kaupasta, kun olisin tarvinnut niitä muistaakseni johonkin tagineen, mutta en ole löytänyt. Eihän noita nyt niin kovin vaikea ole tehdä itsekään. :-)
VastaaPoistaEipä kestä:) Ja todellakin ovat helppotekoisia:)
PoistaMe olemme joskus yrittäneet tuota sitruunoiden säilömistä, mutta ei mennyt ihan niin kuin Ströms... eikun Jaelilla. Täytyy varmaan kokeilla tuota sinun reseptiäsi - ehkä se on tuo oliiviöljy, joka auttaa säilymään :-)
VastaaPoistaMinäkin luulen että tuo öljy saa nuo sitruunat säilymään paremmin...
PoistaEmpä suoraa olisi osannut yhdistää sitruunaa ja valkosipulia kastikkeeksi. Täytyypä koittaa! Ja luonnollisesti tuo säilöminenkin oli uutta mulle ;D
VastaaPoistaHyvin sopivat nuo kaksi yhteen,joten kannattaa kokeilla:) Ja sitruunan säilömistä myös,on helppoakin:)
PoistaOlen monta kertaa suunnitellut säilöttyjen sitruunoiden tekemistä, mutta pitkäkestoisena projektina homma on vain jäänyt. Tuo pikaversio olisikin hyvä mutta eroaako maku olennaisesti aidosta tavarasta?
VastaaPoistaOuti,olen kerran tehnyt tuon pitkän kaavan mukaan,mutta kuulemma myös tuolla pikaversiolla pitäisi kivasti onnistua....
PoistaMitenkäs lime taipuu tällä tavalla säilömiseen?... Terv. TiV
VastaaPoistaHei TiV.vaikeaa sanoa koska en ole koskaan laittanut limellä.Mutta limessä on eri hapokkuus ja makukin kuin tavallisessa sitruunassa joten ehkä olisi hieman toisenlainen se makukin.
PoistaTämän on oltava herkullista! Löysin tämän reseptisi vasta nyt, kun haeskelin pastakastikereseptiä säilötyille sitruunoille. Muistelin, että olisin joskus nähnyt sulla sellaisen, mutten nyt löytänytkään sitä. :)
VastaaPoistaSelina:hyvää on ,teen tätä useinkin:) Hyvä että löytyi:)
VastaaPoista