torstai 16. tammikuuta 2014

Porkkanamajoneesi ja kokeilu tuoreella merilevällä

Joskus kerran löysin eräästä espanjalaisesta sivustosta kokeilemisen arvoiselta vaikuttavan porkkanamajoneesin ohjeen,jonka kirjoitin lapulle.Lappu hävisi  jonnekin,sivustoakaan en muistanut ja koko asia unohtui ,kunnes bongasin ohjelapun erään kirjani välistä.Majoneesinimen tämä tahna on kaiketi saanut siitä että se koostumukseltaan muistuttaa majoneesia.Myös valmistustapa on osittain sama kuin majoneesin valmistuksessa mutta tämä on ihan kasvispohjainen ja munaton. Tuloksena oli kivan makuinen ja tuntuinen tahna,jota  olen käyttänyt keksien päällä( hapankorpulle tätä ja päälle avokadoa,nami) ja kasvispihvien lisukkeena. Samalla menetelmällä voisi hyvinkin tehdä samantapaisia "majoneesi"tahnoja muistakin  kasviksista,kuten vaikka punajuuresta.....Puolitin alkuperäisen ohjeen määrät ja vähensin reilusti myös öljyn määrää,jota siinä ohjeessa oli mielestäni aivan liikaa..

Porkkanamajoneesi
  • 250 gr porkkanaa(kuorimisen jälkeen)
  • 4 rkl tahinia eli seesamitahnaa
  • 3/4 rkl juoksevaa hunajaa
  • ½ dl oliivi-tai muuta öljyä
  • suolaa,mustapippuria
Paloittele porkkanat ja keitä ne aivan pehmeiksi. Laita lävikköön  jäähtymään. Jauha porkkanat tahinin,hunajan ja mausteiden kanssa. Lisää tämän jälkeen öljyä sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen,aivan kuten majoneesia tehdessä. Porkkanamajoneesi säilyy jääkaapissa 5-6 päivää. Tahnan maku on hieman makeahko,joten jos tästä haluaa vähemmän makean,voi hunajan jättää pois,jolloin tästä tulee vegaaninen.
Kauniita värejä!
Olin lukenut täkäläisestä yrityksestä ,joka kasvattaa syötäväksi tarkoitettua luomumerilevää Välimeren äärellä,Tel Avivin lähistöllä. Merilevät kasvatetaan ekoaltaissa,joihin johdatetaan vesi Välimerestä. Seakuran tuotteet tulivat vasta vähän aikaa sitten täällä myyntiin ja nekin vain luomumarkettiketjussa,toistaiseksi.Nettisivujen mukaan  näitä tuoremerilevätuotteita saa ainakin Iso-Britanniassa,Belgiassa ja Hollannissa ja sitten täällä Israelissa. Luomumarketissa oli ostamaani  Ulva Lactucaa eli merisalaattia. Sen lisäksi hyllyillä  oli muutama valmissalaatti,johon oli käytetty merilevää.Merisalaatin lisäksi Seakura kasvattaa myös Gracilariaa,eli punaista merilevää.,mutta sitä ei marketissa ollut. Tähän asti olen ostanut merileväni aina kuivattuna joten oli mielenkiintoista kokeilla tuorettakin merilevää. Pakkauksen kannessa oli ohje miten merisalaatista tehdään pastalle kastike....ja kannen mukaan tämä käy pizzaan ja vähän kaikkien ruoka-ainesten kanssa.Merisalaatti maistuu ihan sellaisenaan vähän suolaiselle ja pippuriselle,ja hieman ihmettelen miten tämä sopisi mm.pizzan päälle,mutta eihän sitä tiedä ennenkuin kokeilee....
Käytin osan merisalaatista merileväsalaattiin,johon tuli tikkumaiseksi leikattua kurkkua,sellofaaninuudeleita,vihreää chiliä,merilevää ja korianteria sekä aasialaistyyppinen kastike.Pitäisi varmaan kokeilla miltä maistuu tästä merilevästä tehty pastakastike;pakkauksen ohjeen mukaisesti.......
Tänään täällä vietetään pikkupyhää Tu Bishvattia eli puiden uutta vuotta,jolloin istutetaan uusia puita ja muitakin kasveja. Puiden uuteen vuoteen kuuluu myös kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden syöminen ja kuivattuja hedelmiä onkin nyt joka kaupassa tarjouksessa. Luomumarketissa oli kuivahedelmäpakkauksia laitettu houkuttelevasti esille.

28 kommenttia:

  1. Nam, tuota porkkanamajoneesia on tehtävä! Saman tapaista olen tehnyt bataatista, mutta maustoin sen lisäksi hieman hummuksen tapaan. Laitoinkohan sekaan kikherneitäki, nyt kun mietin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,tämä oli kyllä kiva kokeilu.Ja bataastistakin tehtynä takuulla hyvää:)

      Poista
  2. Rakastan merileväsalaattia, siinä on vain sitä jotain! pakko sanoa että tuo porkkanamajoneesi kuulosti aluksi todella eksoottiselta omaan korvaan, mutta kun kuvailit sitä syötävän hapankorpun ja avokadon kanssa niin tulin siihen tulokseen, että se on varmasti niiiiiin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan aasialaistyyppisiä merileväsalaatteja,mutta tämä oli eka kerta kun en käyttänyt kuivattua vaan ihan tuoretta merilevää.Vaikka pakkauksessa on tuota merilevää vain 140 gr niin tuntuu että se riittää vaikka mihin. Hih,no vähän erikoiselta tämä porkkanamajoneesi ehkä kuulostaakin,mutta on hyvää,olen ihan lusikallakin sitä syönyt;D

      Poista
    2. No on sen sitten pakko olla hyvää jos kerran lusikalla syöt! ;)

      Poista
  3. Så gott det ser ut. Tack för receptet, jag skall spara det.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack och varsågod,det här var litet annorlunda och gott:)

      Poista
  4. Porkkanatahna vaikuttaa kivalta ! Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita,ole hyvä vain.Ajattele minkälaisia värisävyjä voisi saada jos tekee tällaista eri kasviksilla!

      Poista
  5. Heti heräsi mielenkiinto porkkanamajoneesiin kun näin otsikon ! Mielenkiintoinen ja pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten mitä tykkäsit.Jos tekisin tätä uudelleen jättaisin ehkä hunajan pois tai laittaisin sitä ihan tipan vain.Jos teet tätä niin kerro mitä tykkäsit.

      Poista
  6. Jee, porkkanamajoneesia! juuri yritänkin keräillä inspiraatioita erilaisiin leivänpäällystahnoihin, jotta tässä terveysinnossani saisin vähän vaihtoehtoja margariinille. Haasteena on löytää myös Vekaralle kelpaavia juttuja. Vasta tein ihan yksinkertaisen valkopaputahnan ja se jo vähäsen alkoi kelpaamaan, joten edistystä siis tapahtuu. Täytyypä alkaa kokeilemaan. Kiitos inspiksestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:;) Vekaroille onkin haastavaa tehdä vähän erilaisia juttuja,mutta kiva kuulla että valkosipulitahnakin kelpaa.Varmasti Vekarasi tykkäisi tällaisesta leivän päällä.

      Poista
  7. Porkkamamajoneesi kuulosti tosi ihanalta !! Ja merilevän kasvatus merialtaissa aika villiltä!! Merilevä ei ole niin kovin tuttua,mutta toi salaattijuttu - interesting...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli ,vähän erikoinen mutta kiva "majoneesi". Minä pidän tosi paljon merilevästä ja tuollalisessa aasialaistyyppisessä salaatissa sen onkin parhaimmillaan.Tulevaisuuden ruokaa nuo merilevät;D

      Poista
  8. Voi kiitos ohjeesta, Jael! Minä vierastan niitä munapohjaisia majoneeseja ja ukkeli suorastaan kammoaa niitä, joten kaikenlaiset variaatiot ovat aina tervetulleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,ole hyvä vaan:) Majoneeseja voi tehdä vaikka minkälaisia ilman munaakin,olen joskus blogin alkuaikoina postannut tofupohjaisesta sellaisesta,joka on tosi hyvä:)

      Poista
  9. Saman tapaista porkkanatahinia teen aina silloin tällöin, tosin usein raa'asta porkkanasta. On kyllä hyvää - tosin mikäpä ei olisi, missä on tahinia :) Olen itse syönyt levää pastan kanssa, taisi olla dulcea. Pizza ei ole kyllä tullut mieleenkään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,aika kätevä aines tuo porkkana;D Tähän tuli keittämisen johdosta ihanan sileä rakenne. Niinpä,tahini...aina sitä löytyy kaapistani:) Pitäisköhän kokeilla leväpastaa....

      Poista
  10. Nam - herkullisen kuuloista. Juuri bongasin samantyyppisen munakoisosta tehtynä ja ajattelin kokeilla viikonloppuna, mutta ehkä teen sittenkin porkkanasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:munakoiso ja tahini,sehän on se klassinen yhdistelmä! Mutta porkkanmajoneesi oli ihan kiva tahna leivän päälle:)

      Poista
  11. Mmmmm... porkkanaa... Kuulostaa ihan liian hyvältä terveelliseksi leivänpäällysteeksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveellistä ja hyvää ja maistui hapankorppujen päällä:)

      Poista
  12. Toi porkkanamajoneesi vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, täytyypä testata! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minka,minäkin ihmettelin kun näin ohjeen,ja siksi piti kokeilla.Ja rakenne tosiaankin aika lailla majoneesimainen!

      Poista
  13. Ooh, merileväsalaatti kuulostaa ihan mun tulevan viikon lounaalta, tuota on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta,merileväsalaatit,etenkin aasialaistyyppiset,ovat ihania:)

      Poista
  14. Oi, porkkanamajoneesi kuullostaa herkulliselta! Minulla on nyt joku tahinikausi menossa. ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...