lauantai 15. helmikuuta 2014

Rosetta mantelijuoma

Olen aina rakastanut marsipaania,ja kaikkea muutakin mikä maistuu marsipaanilta.Niinpä ei ole mikään ihme,että pidän erityisen paljon myös rosetta-mantelijuomasta.Rosetta on manteleista valmistettu mantelimehutiiviste,jossa marsipaanin maku tulee karvasmanteleista(jotka usein ovat aprikoosinkiviä).Juoma on täällä erityisen suosittu ,ja Rosetta-tiivistettä löytyy lähes joka paikasta,mutta juomaa voi itsekin helposti valmistaa kotona. Rosetta on siis tiiviste tai siirappi,,jota laimennetaan vedellä ja rosetta sopii moneen:alkoholidrinkkeihin,,jälkiruokiin,kuten vaikka vanukkaisiin tai jäätelöön,joihin rosetta antaa marsipaanista makua.Tänne juoma on päätynyt Tunisian ja Libyan juutalaisten myötä.Tel Avivin Levinsky-torilla on monta kauppaa,josta löytyy rosettapulloja,ja joka ensi kerran maistaa tätä juomaa,ihastuu siihen takuulla,ellei inhoa marsipaanin makua....Käytin tässä rikkinäisiä  torilta ostamiani manteleita,joita näkyy tuossa kuvassa;ne ovat puolet kokonaisia  halvempia ja kuori irtoaa helpolla kun manteleiden antaa liota kuumassa vedessä.  Tähän voi tietysti käyttää valmiiksi kuorittuja manteleita ja jos karvasmanteleita ei löydy,voi sen korvata karvasmanteliuutteella.
Rosettan tekotapoja on useita: jotkut valmistavat ensin sokerisiirapin ja keittävät sitten manteleita siinä jonkun aikaa  ennen jauhamista.Minä jauhoin mantelit veden kanssa,siivilöin ja lisäsin sokeria sekaan ja keittelin kunnes vaahtoa alkoi nousta maidon pinnalle.

Rosetta mantelijuomatiiiviste
  • 200 gr manteleita
  • 12 kpl karvasmanteleita (tai karvasmanteliuutetta tai karvasmanteliaromia,,jos karvasmanteleita ei löydy)
  • 4.8 dl ruokosokeria
  • 800 ml vettä
Jos käytät kuorellisia manteleita,voi nekin jauhaa ilman että niistä poistetaan kuoret;rosetasta tulee silloin tummemman väristä.Jauha mantelit ja karvasmantelit ja puoli litraa vettä.Siivilöi,laita mantelimurska takaisin tehosekoittimeen ja lisää loput vedestä ja jauha hienoksi.Kaada mantelimaito ja murska siivilään ,joka on vuorattu harsokankaalla,ja kerää kangas pussiksi.Purista siitä kaikki mahdollinen neste pois. Jäljelle jäänyttä mantelimössöä voi käyttää raakaleivonnaisissa,kekseissä tai leivonnassa. Laita maito kattilaan,lisää sokeri ja keitä nestettä välillä sekoittaen ,noin 15 minuuttia,kunnes vaahtoa alkaa tulla maidon pinnalle.Ota silloin kattila heti pois liedeltä sillä jos jatkaa keittämistä vaahdon kanssa,,seos paksunee ja minulla se hiukkasen paksunikin,koska olin hieman huolimaton.....Maista ja lisää karvasmanteliuutetta,jos tuntuu siltä. Monet laittavat paljon enemmänkin sokeria rosettaan,mutta minusta tuo riitti. Kun rosetta on jäähtynyt,siirrä neste pulloon. Säilytä jääkaapissa.Rosetan pitäisi säilyä aika hyvin jääkaapissa,etenkin jos sokerin määrä on suuri.
Yhteen lasiin rosettajuomaa laitan 3 rkl tiivistettä ja lisään vettä.Tässä lasillisessa oli myös jäitä ja sekoittelin juoman tehosekoitimessa, eli tiivistettä ,vettä ja jäitä.Nami:)
Ja mitä kuuluu bataattikasvilleni? Pelkkää hyvää,bataattiköynnös jatkaa edelleenkin kasvamistaan.Bataatti on aika janoinen,joten kerran pari viikossa annan sille juotavaa.Bataattini viihtyy hyvin lasipurkissa:)

23 kommenttia:

  1. Raikkaan näköinen ja herkullisen kuuloinen juoma, kuola valuu kun kuvittelen, miten hyvältä se maistuu.
    Hieno bataatti, kasvaisikohan se täällä samanlailla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,tuo on kyllä tosi ihana juoma,joka maistuu kaikille,jotka pitävät manteleista ja etenkin marsipaanista.Sopii hyvin esim.Ouzo tai Pernod-drinksuihin... Bataatti varmaankin viihtyisi myös Suomessa sisälämpötilassa.

      Poista
  2. Hetkinen, onko tuo bataatti niin kuin koristekasvi, vai tuleeko siihen jotain ihan syötäviä osiakin? :-D

    Juoma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Nam! En pidä marsipaanista, mutta mantelista pidän. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,tuo on ihan tavallisesta syötävästä bataatista idätetty köynnös,annoin sen kasvaa kun näin naapurin luona sellaisen.Eli tökätään se bataatin kärki veteen ja odotellaan kunnes siihen ilmestyy pieniä kasvin alkuja. Juoma on tosi hyvää:) Ehkä sen karvasmantelin voi jättää pois,jos ei tykkää marsipaanista,mutta silloin tosin maku on erilainen.

      Poista
  3. Oi, tämä resepti pitää pistää varmaan talteen! Olen muutaman kerran yrittänyt metsästää noita karvasmanteleita, toistaiseksi en ole niitä kaupoista onnistunut löytämään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:suosittelen ja tämä on vielä helppotekoinenkin:) Jos karvasmanteleita ei löydy niin karvasmanteliuute on aika hyvä korvaaja niille.

      Poista
  4. Kasvaako bataatti myös kauppojen (täällä) bataateista samalla tavalla kuin esim peruna. Pitääkö se idättää ensin ja tyrkätä sitten purkkiin. Tuolla ylempänä komenttivastauksessa kerroitkin jo sen kasvuunlähdöstä. Täällä olevat bataatit ovat käsittääkseni tulleet Atrikasta. Eikö sitä siirretä multaan missään vaiheessa ?
    Olisi kiva kokeilla keittiön ikkunalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:ihan tavallisista kauppojen bataateista nuo kasvavat.Siis se suippo pää lasipurkkiin jossa on vettä ja jossain vaiheessa alkaa tulla silmuja ja juuria.Koko ajan olen sitä lasipurkissa pitänyt eli ei tarvitse olla mullassa.Tai voi sen varmaan jossain vaiheessa siirtää multaankin.Kokeile ihmeessä! Minä taisin odotella muutaman viikon ennenkuin silmut ilmestyivät.

      Poista
  5. Tuo bataatti on kyllähienon ja persoonallisen näköinen kasvi.
    Täällä myös yksi marsipaanin tykkääjä. Joten varmasti herkkujuoma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula,bataatti on kiva ja tosi helppohoitoinen kasvi! Ja minä ainakin olen ihan hurahtanut tuohon juomaan;D

      Poista
  6. Den smaken är jag också väldigt förtjust i!

    VastaaPoista
  7. Päivän ostoslistalle lisättiin juuri bataatti, kiitos hauskasta vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittotaiteilua:kiva ,toivottavasti saat sen hyvin kasvamaan:)

      Poista
  8. Mielenkiintoinen juoma!
    Ja onpa hienon näköinen bataatti-kasvi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,tämä on aivan ihana juoma,etenkin kesällä,mutta tuo käy niin hyvin myös kaikenlaisiin jälkkäreihin:)

      Poista
  9. Mahtava tuo bataatti, todella koristeellinen juurimukulan ansiosta. :-) Mä en niin marsipaanifani ole, mutta kuvittelisin, että tuo mixaamasi kylmä juoma menisi täälläkin oikein liukkaasti nielusta alas. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta,bataatista tuli kyllä tosi kiva ja helppohoitoinen kasvi ja tuo ilahduttaa minua varmaan vielä pitkään.Tuo juoma on niin niin hyvää että varmaan sellainenkin joka ei kauheasti marsipaanista välitä niin tykkäisi tuosta...

      Poista
  10. Herkullisen kuulloista juomaa. Ja tuo sinun bataattisi, se on mahtava. Ihan uskomattoman hauska =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:) Tosi herkullista ja voi käyttää moneen:) Ja tuo bataattiköynnös,oikea ilon lähde;D

      Poista
  11. Minä myös marsipaanin ystävä. Se mantelinen maku on vain jotain niin ihanaa. Juoma kuulostaa sellaiselta, että pitäisi kokeilla.:) Bataatista saa tosi kivan koristekasvin. Aika juoppo se on ja oksat kasvavat ihan silmissä. Olen usein kesäksi laittanut bataatin ruukkuun kasvamaan, ja joskus juuressa oli jopa pikkuisia bataatteja, kun syksyllä ruukun tyhjensin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja,suosittelen juoman kokeilemista,on tosi hyvää ja olen jo ostanut mantelit seuraavaa satsia varten... Bataatista saa tosiaankin helpolla kivan kasvin;itse innostuin siitä kun näin naapurilla. Ja ehkä pitäisi jossain vaiheessa siirtää tuo multaan;jospa mullekin tulisi pikkubataatteja;D

      Poista
  12. Onpa huikea kasvi - kaikkea sitä minulta onkin mennyt ohitse konepimennon aikana :-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...