lauantai 10. lokakuuta 2015

Bataattileipä

Keittiönpöydällä olevia nahistuneita bataatteja katsellessa tuli mieleen että voisin taas kokeilla tehdä bataattileipää ,joka viime kerralla oli vähän epäonnistunut kokeilu:tässä leivässä nimittäin tuo bataatin määrä on hyvin tärkeä;jos sitä on liikaa  niin leivästä tulee aivan liian pehmeää... Pehmeää tämän leivän kuuluukin olla mutta nyt tuntuu siltä että sain tämän leivän laitettua niin että mittasuhteet siinä ovat juuri ne oikeat.

Bataattileipä
  • 200 gr hienoksi raastettua bataattia
  • 11 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl leipämallasta
  • suolaa maun mukaan
  • 1,5 rkl soijakastiketta
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ litraa lämmintä vettä
Tein taikinan monitoimikoneellani koneen taikinakoukkua käyttäen. Ensin laitoin kulhoon jauhot,hiivan,sokerin ja mallasjauheen sekä lämpimän veden ja soijakastikkeen.Annoin koneen käydä ja kun seos oli taikinamaista lisäsin bataattiraasteen sekä suolaa. Soijakastike taikinassa ei tunnu maussa mutta minusta  soijakastike on tosi hyvä makupari bataatille ja laitan sitä lähes aina kun paahdan bataattia uunissa ja soijakastiketta on ollut mm. näissä bataattiohjeissa.  Bataattiraasteen lisäyksen jälkeen taikinaa vaivataan koneella vielä niin kauan kunnes bataatti on hyvin sekoittunut taikinaan.
Tein taikinasta 3 matalaa leipää;itse asiassa tämä taikina sopiikin parhaiten tällaisia matalempia leipiää varten. Annoin taikinan kohota jauhotetussa astiassa (jauhoa myös taikinan päälle) liinan alla muutaman tunnin,sen jälkeen iskin taikinan matalemmaksi  ja annoin kohota uudelleen. Taikina on tarttuvaista joten muovailin siitä kostutetuin käsin 3 matalaa limppua uunipellille.Taikinasta voi myös tehdä sämpylöitä. Annoin leipien kohota pellillä liinojen alla ja paistoin leivät 225 C-asteessa kunnes leivät olivat saaneet kunnolla väriä pintaan. Bataattileivän kypsyminen uunissa kestää hieman kauemmin kuin normileivän. Bataattileipien kannattaa antaa jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Ja Appelsiineja ja Hunajaa-blogi on ehdolla Indiedaysin  inspiroivin ruokablogisarjassa.Jos blogini on inspiroinut niin 

15 kommenttia:

  1. Kiva uusi leipäresepti taas. Itse käytän aamupuuron ja perunamuusin loput leipätaikinoissa, tulee muuten tosi pehmoista leipää.
    Mukavaa lauantaita Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:kiitos:) Kaikenlaiset jämät onkin tosi hyviä leivissä ja niin saa tehtyä kaikenlaisia kivoja leipiä:) Kiitos samoin sinulle mukavaa lauantaita Outi.

      Poista
  2. Nam ja porkkana on niin hyvää leivässä myös ja bataatti minulle jotain uutta. :) Menen ehdottomasti äänestämään blogiasi Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:kaikenlaiset juurekset ym,. ovat niin hyviä leivissä ,nyt päätyi makea bataatti:) Kiitos Tiia ihanainen:)

      Poista
  3. Bataatti on ollut minulle vähän ongelmallinen, tätä taidan kokeilla!
    Ja äänestin sinua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campasimpukka:edellisen kerran leivästä tuli vähän mössöä kun laitoin liikaa bataattia mutta nyt onnistui:) Kiitos Campa:)

      Poista
  4. Låter mycket gott och saftigt med sötpotatis i bröd. Jag har röstat på dig!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn>Ja det blev ganska gott:) Och tack snälla du:)

      Poista
  5. Pitääpä kokeilla. Bataatti kun on tän perheen herkkua.

    VastaaPoista
  6. Onpa herkullisen näköistä, tätä pitää päästä itsekin kokeilemaan.

    P.s. Ääni annettu inspiroivalle bataattileivälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jerry:bataatti on kyllä kiva aines monessa,oli hyvää:) Ja kiitos;D Bataattileipä kiittää;D

      Poista
  7. Just herkuttelin bataattiranskiksilla. Olisipa hyvää tämä leipäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhi:bataattiranskikset ovat niin hyviä! En välitä normiranskiksista mutta bataattiranskikset ovat niin koukuttavia:)

      Poista
  8. Voisin kyllä elää bataatilla! Ihanan herkulliset kuvat...Uusin oma villitys on tuo kurpitsa, sitäkin saa kyllä aika maukkaita juttuja aikaiseksi mm. focaccia-leipään sitä tuli laitettua viimeksi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...