sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Aivan ihanat papublondiet

Suomalaisen kirjaston  ja ystävyysseuran itsenäisyyspäiväjuhliin toin  lakritsilla maustettujen taatelikakkusten lisäksi myös gluteenittomia  blondie-ruutuja.   Pääaineksena blondieissa on valkopapu, mutta se ei lainkaan tunnu valmiissa leivonnaisessa,  ja antaa kivan koostumuksen näille pienille leivonnaisille.  Nämä ovat niin hyviä että olen tehnyt näitä jo 3 kertaa,  ja näistä on aina tykätty; eksäni ei meinannut uskoa että taikinassa on valkopapuja;D   Käytin näissä itse keittämiäni valkopapuja, mutta näihin voi hyvin käyttää myös kaupan valmiiksi keitettyjä papuja.

Aivan ihanat papublondiet
  • 7 dl hyvin pehmeiksi keitettyjä valkopapupja
  • 1 dl appelsiinimehua + 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 1/4 dl  ruokosokeria 
  • 2,75 dl soijajauhoa
  • ½ dl Maizenaa
  • minipullo Lidlin Belbake Butter-Vanilla-leivonta-aromia *
  • 1/4 dl riisijauhoa 
  • 1/4 dl  perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhoa
  • Kuorrute: 200 gr valkosuklaata + 2 rkl kookosöljyä
Näihin leivonnaisiin tarvitaan monitoimikonetta tai  hyvää sauvasekoitinta,  sillä pavut tulee jauhaa  hienoksi soseeksi. Tein nämä niin että laitoin ensin pavut monitoimikoneeseen, ja  annoin koneen jauhaa papuja muutaman kierroksen.  Sitten lisäsin appelsiinimehun, ja  taas pari kierrosta koneella. Tämän jälkeen munat, yksi kerrallaan,  ja sose on joka kierroksen jälkeen sileämpi. Lopuksi lisätään  öljy sekä makuaromit,   minkä jälkeen papusoseen pitäisi olla sametinsileää.

Sokeri ja jauhot  sekoitetaan keskenään, ja  lisätään varovaisesti sekoitellen   märkien ainesten joukkoon, kunnes  kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin.  Taikina kaadetaan leivinpaperilla   päällystettyyn laakeaan neliskulmaiseen vuokaan.

Blondieita paistetaan  180 asteessa  , uunin keskitasolla, noin 25-30 minuutin ajan, kunnes pinta on jähmettynyt,  ja kakku tuntuu kypsältä. Kakun annetaan jäähtyä kunnolla , jonka jälkeen lisätään kuorrutus.  Sulattelin valkosuklaata  ja lisäsin siihen  kookosöljyä,   mikä pehmensi suklaakuorrutusta ja antoi kivasti lisämakua.  Kun suklaa on jähmettynyt,   leikataan kakku pieniksi neliöiksi.
* Taannoisella Helsingin-matkallani  ostin Lidlistä kuvassa näkyvän  Belbake leivonta-aromisetin,  ja harmikseni en ostanut kuin yhden setin,  sillä kotona setti putosi kivilattialle,  ja osa pienistä aromipulloista hajosi.  Käytin blondieihin settiin kuuluvaa  butter-vanilla-aromia,  josta tuli aivan ihana, hieman toffeinen maku blondieihin.  Jos tätä   settiä ei enään löydy Lidlistä , niin sen voi korvata lisäämällä reilumman määrän vanilja-aromia, tai vaikka tätä plus vaniljaa,  mutta  tuosta pikku aromipullosta tuli tosiaankin mahtava maku näihin leivonnaisiin. Toivottavasti tämä setti ei ole pelkkä  sesonkituote,   vaan sellainen mitä saa muutenkin Lidlin kaupoista.
Blondiet ovat gluteenittomia ja laktoosittomia, mutta valkosuklaakuorrute ei ole  laktoositon.

Tämä on vuoden viimeinen postaus, joten oikein hyvää Uutta Vuotta 2019 🎉

10 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje, menee kokeiluun!

    Pavut yllättävästi mehevöittävät leivonnaiset. Minunkin blogissani on papu-suklaakakun resepti, ja se on todellakin ehkäö paras suklaakakku ikinä.

    Postailin myös taannoin eräästä informatiivisesta illasta, jossa tutkailtiin tulevaisuuden (kasvis)proteiinin lähteitä, ja maisteltiin mm. härkäpavuista tehtyjä leivonnaisia.

    Postaus ja ohjeita löytyy täältä, jos kiinnostaa: https://dzinninajatuksia.blogspot.com/2018/10/kurkistus-tulevaisuuden-ruokapoytaan.html

    Suklaakakun ohje on blogin reseptilinkin takana (oikea kolumni).

    Hyvää uutta vuotta sinnekin!

    VastaaPoista
  2. Dzinni: Kiitos, minäkin tykkään käyttää papuja leivonnaisissa, ja olen käyttänyt esim, punapappuja ja adzukipapuja, ja ohjeetkin löytyvät jostain täältä blogista. Pitää tulla katsomaan se sinunkin ohjeesi. Nyt kun olin SUomessa maistoin härkäpavuista tehtyä jäätelöä, ja tosi hyvin se toimi siinäkin:)
    Kiitos samoin sinulle hyvää uutta vuotta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Dzinni: selvä, kiitos:) Härkäpapuja täälläkin kasvatetaan ja käytetään paljon, ja ihan ensimmäisen kerran sitä käytettiin tällä alueella ravintona tuhansia vuosia sitten, mutta luulen että härkäpaputuotteiden suosio ei voi olla ihan yhtä suuri kuin Suomessa, johtuen siitä että osa väestöstä ei pysty syömään härkäpapuja,johtuen tästä https://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosi-6-fosfaattidehydrogenaasin_puutos

      Poista
  3. Ser så god ut. Att baka med bönor funkar bra. Önskar dig ett Gott Nytt År!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack Katarina, och riktigt Gott Nytt År till dig också:)

      Poista
  4. Jos näissä kerran on papuja, niin eikös näitä voisi sitten melkein sanoa terveellisiksi? ;-) Voi mitä herkkuleivonnaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu;hih, no ainakin oli hyviä:) Pavuista tulee tosiaankin kivasti mehevä koostumus ilman vehnäjauhoja:) Kiitos:)

      Poista
  5. Voi miten hauskaa ja uutta, ainakin minulle. On ihan pakko kokeilla vaikka sovelletuin aineksin. Hyvää uudenuutukaista puhtoista vuotta!

    VastaaPoista
  6. Tuo rakenne näyttää juuri sellaiselta samettisen pehmeältä ja mehevältä, mistä tykkään. Tätä papujuttua pitää ehdottomasti soveltaa vielä johonkin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...