torstai 24. tammikuuta 2019

Rapeakuorinen uuniton pannuleipa

Eräänä viikonlopun iltapäivänä teki mieli leipää,  mutta sellaista ei ollut kaapissa.  Halusin tehdä mahdollisimman helppotekoisen mutta hyvän leivän,  ja sellainen löytyikin intialaisesta keittiöstä,  YouTube-videolla.  Tuossa linkin takana Nisa näyttää videolla miten helposti syntyy pannuleipä ilman uunia.  Leivässä oli ihanan rapea kuori,  ja pehmeä ja kuohkea sisus;  tosi hyvä pieni leipä.  Tein sen   Nisan ohjeiden mukaan, paitsi että korvasin gheen  öljyllä,  joten leipäni oli laktoositon. Tämä leipä on mainio jos haluaa tehdä pienen leivän ,  mutta ei lämmittää uunia sitä varten,  tai jos ei ole uunia.


Jotta uunittomasta leivästä tulee kypsä ja  rapeakuorinen, on toimittava kuvan ohjeiden mukaan.

Rapeakuorinen uuniton pannuleipa
  • 3 3/4 dl  vehnäjauhoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 1/4 dl + 2 rkl   lämmintä vettä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • noin ruokalusikallinen sokeria
  • 1 rkl öljyä taikinaan+ muutama rkl lisää pannuun ja taikinan päälle
Sekoita jauhot ja suola kulhossa.  Tee jauhojen keskelle kuoppa ,  ja kaada lämmin vesi kuopppaan. Lisää sokeri ja sekoita hetken taikinaa.  Lisää kuivahiiva taikinaan. Sekoita taikinaa kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet,  ja lisää sen jälkeen ruokalusikallinen öljyä taikinaan. Sekoita ja  vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan,   kunnes taikina on  sileää ja elastista.  Laita taikinapallo takaisin kulhoon,  ja sivele taikinan pinta öljyllä.   Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ym.  ja anna taikinan nousta lämpimässä paikassa vähintään 2 tunnin ajan.   Taikinan pitäisi nousta hyvin tuossa ajassa.   Muodosta taikinasta sileä pallo,   sivele paistokasarin pinta öljyllä  ,   ja aseta taikinapallo paistokasariin.  Peitä kannella   ,  ja anna taikinan vielä nousta  15-20 minuutin ajan.
Kuten kuvastakin huomaa, uunittomasta pannuleivästäni tuli sisältä kuohkea.
Sido  keittiöpyyhe  paistokasarin kannen ympärille,  ja anna leivän  kypsyä kannen alla "pannu-uunissa"   10 minuutin ajan, minimilämpötilalla.  

Tämän jälkeen käännä leipä varovasti,  ja anna toisen puolen saada väriä  5 - 7 minuutin ajan,  kunnes toinenkin puoli on saanut väriä.
Anna leivän jäähtyä kunnolla ennenkuin leikkaat siitä palasia.  Kokeilin tehdä samalla tavalla myös kauraleipää , josta tuli ihan ok, vaikkakaan  ei ehkä yhtä hyvä kuin uunissa.  Vehnäleivästä sen sijaan tuli tosi hyvää näin tehtynä,  ja kaiken kruunaa ihanan rapea kuori:)

11 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen leipä. Ensimmäinen kerta, kun kuulen, että leipää voi tälläkin tavalla valmistaa.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Tosi hyvää kun öljyn ansiosta tuosta pinnasta tulee tosi hyvää, ja muutenkin hyvää tämä leipä,Mun täytyy sanoa että olin vähän skeptinen ensin mutta koska olin utelias niin kokeilin, ja yllätyin siitä miten hyvää tuosta tuli,ja niin helposti:) Kivaa viikonloppua sinullekin Outi:)

      Poista
  2. Näyttää kyllä hyvältä! Minä en olekkaan koskaan pannuleipää tehnyt:) Mukavaa päivää❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:Kiitos Päivikki:) Tästä tuli tosi hyvä pannuleipä, en viitsi aina lämmittää uunia pientä leipää varten , kun harvoin muutenkin syön leipää.Tämä on silloin tosi kätevä ohje:) Oikein ihanaa viikonloppua sinulle:)

      Poista
  3. Ser mycket gott ut och bröd med knaprig yta gillar jag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack så mycket Katarina, och den knapriga ytan blir nog så god här:)

      Poista
  4. Kiva ohje, tämä olisikin kiva viikonlopun aloitusleipä :)

    VastaaPoista
  5. Tosi mielenkiintoinen ohje. Menee ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista
  6. Oi näyttää ihan fantastiselta <3

    VastaaPoista
  7. Such a unique bread! I've never tried nor seen this before, so I'm particularly excited to get your recipe.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...