torstai 4. kesäkuuta 2020

Superherkullinen kesäkurpitsapaistos

Tein tosi herkullisen  kesäkurpitsapaistoksen,  joka on jo syöty, mutta jota tekisin nyt mielelläni uudestaan , jos samat ainekset olisivat keittiössäni....
Eksäni yllätti minut tällä vihanneslaatikolla,  ja kun näin  nuo tummanvihreät vauva-zucchinit ja timjamirasian, tiesin mitä teen niistä....

Viime viikonlopun lehdessäni uusi ruokatoimittaja,   jota olen seurannut Instassa iät ja ajat, oli laittanut ohjeen kesäkurpitsagratiinista ,  johon hän oli saanut inspiraation  ranskalaisesta perunagratiinista.  Hän mainitsi että yksi kokkaamisen iloista on se että voi tehdä resepteistä oman versionsa,  ja  kun näin hänen  ohjeensa, minullakin oli hieman erilainen versio mielessä.  Tästä omasta versiostani ei tullut gratiinia,  vaan eräänlainen paistos.   Laitan tänne oman ohjeeni ja myös alkuperäisen ohjeen.

Kesäkurpitsapaistos
  • 8 pientä  tummanvihreää  kesäkurpitsaa ,  tai muutama isompi, jos ei löydy ihan pieniä tummanvihreitä kesäkurpitsoja
  • 1 .5 purkkia raejuustoa
  • 50 gr fetamuruja
  • ½ tl suolaa
  • 75 gr vahvaa juustoraastetta (minulla oli pecorino-raastetta)
  • 1 rkl timjamin lehtiä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ripaus mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • 1.5 rkl  Maizenaa
Sekoita  raejuusto,  fetamurut, ja puolet juustoraasteesta tasaiseksi , ja lisää murskattu valkosipuli, timjami,  Maizena,  suola, mustapippuri ja chili. Sekoitin sauvasekoittimella osan raejuustosta  Maizenan kanssa tasaiseksi , jotta  Maizena sekoittuisi hyvin.  Maizenaa lisäsin juustoseokseen koska sekä raejuustossa että kesäkurpitsoissa on paljon nestettä.
Ota kesäkurpitsoista ohuita viipaleita pituussuuntaan kuorijalla. Lado  kesäkurpitsaviipaleet uuniastiaan limittäin.   Levitä ohut kerros  juustoseoksesta  viipaleitten päälle. Jatka samoin seuraavan kerroksen kanssa. Minulla oli paistoksessa 5 kerrosta.    Levitä loput seoksesta viimeisen kerroksen päälle, ja ripottele päälle myös loput juustoraasteesta.  

Lämmitä uuni 180 asteeseen , ja kypsennä paistosta uunin keskitasolla  noin tunnin ajan, kunnes  pinta on saanut kauniisti väriä.  Aseta uuniastia  alimmalle tasolle  viimeisten 15 minuutin ajaksi. Anna  paistoksen jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista.  Tämä on vielä parempaa seuraavana päivänä lämmitettynä, ja hyvää myös kylmänä.
Niin hyvää:)

Ohje josta sain inspiraation....(kesäkurpitsagratiini)
  • 14 pientä tummanvihreää kesäkurpitsaa
  • 1 valkosipulin murskattu kynsi
  • 3,5 dl  kermaa
  • 50 gr Gruyere-juustoraastetta ( tai parmesaania)
  • ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
  • timjamia
  • ripaus chilihiutaleita
Tässä ohjeessa kerma,  valkosipuli,  chili, timjami, suola ja pippuri lämmitettiin kattilassa kiehumispisteeseen. Kermaseos kaadetaan kesäkurpitsaviipaleiden päälle, ja sekoitetaan hyvin. Kesäkurpitsaviipaleet asetellaan uuniastiaan,  ja jokaisen kerroksen päälle ripotellaan hieman juustoraastetta. Kun kaikki kerrokset on laitettu, kaadetaan loppu kermaseos vuokaan,  ja ripotellaan loppu juustoraaste päälle.  Kesäkurpitsagratiinia paistetaan   180 asteessa,  noin tunnin ajan, kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.

10 kommenttia:

  1. Näyttikin ihan superherkulliselta, Nam!! Kiitos ohjeesta♥ Aurinkoista ja mukavaa alkanutta kesäkuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:Kiitos PÄivikki, tosi hyvää onkin:) Toivottavasti tykkäät jos teet.Samoin sinulle kaunista ja aurinkoista kesäkuuta, täällä aurinkoa riittää , joka päivä;D

      Poista
  2. Onpa hyvännäköistä. Ohje laitettu ylös, koska mieheni tykkää kesäkurpitsasta.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Kiitos , tosi hyvää onkin.) Ja toivottavasti tykkäätte jos teette. Oikein hyvää viikonloppua sinullekin:)

      Poista
  3. Den ser så krämig och god ut! Ha en skön helg Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Tack , det blev väldigt gott:) Tack det samma till dig Katarina:)

      Poista
  4. I love the look of this! And with cream and cheese, it's even more delicious :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:Thank you:) Cheese in the oven, can't be but delisious;D

      Poista
  5. Aivan mahtavat reseptit. Alla olevan ohjeen kermamäärä vähän hirvittää, mutta taidan kokeilla molempia versioita, ihan vaan sen vuoksi, että nyt on aikaa laitella ruokaa :)

    Ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Kiitos Birgitta:) Itse vähän vierastin tuota kermaista ohjetta, tuntui ehkä hieman raskaalta kesäkurpitsan kanssa, mutta varmasti hyvää sekin:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...