keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Kreikkalainen purjopiirakka


Edellisessä postauksessa  oli filotaikinasta tehtyä herkkua,  ja tässä heti perään toinen filotaikinaherkku.  Tämän tosin tein jo keväällä, mutta kuvat ovat olleet koko ajan koneella, enkä muistanut postata ennenkuin nyt.   Kyseessä on superherkullinen kreikkalainen purjopiirakka,  prasopita,   joka on ehkä hieman  vähemmän tunnettu kuin spanakopita ,  jossa käytetään  pinaattia. Purjosipulin kevyt makeus ja fetajuusto tekevät tästä piirakasta tosi herkullisen.   Toisin kuin edellinen  filotaikinaohje, tämä ei ole kevyt sellainen..

Kreikkalainen purjopiirakka
  • 2 purjon vartta
  • 10 filotaikinalevyä (Huom. Myllyn Parhaan valikoimassa on filotaikinaa:)
  • 1 + 1 kananmunaa  (1 muna pintavoiteluun)
  • 200 gr  fetajuustoa
  • 1 dl raejuustoa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 valkosipulin kynttä , murskattuna
  • 1.5 dl oliiviöljyä
  • ½ dl seesamisiemeniä
Aloitin tekemällä täytteen:  purjo puhdistetaan ja  puolitetaan,  ja leikataan  palasiksi.  Muutama ruokalusikallinen öljystä lämmitetään  pannulla,  ja  purjonpalasia kuullotetaan keskilämmöllä  pannulla,  aina välillä sekoitellen,   kunnes purjo on pehmennyt  ja alkanut karamellisoitua. Lisäsin valkosipulin  paistamisen loppuvaiheessa. Kun katselin erilaisia prasopita-ohjeita,  selvisi että piirakkaan tulee yleensä myös tilliä ja kevätsipulia,   eikä minulla ollut  kumpaakaan,   mutta siitä ei piirakan maku huonontunut:)

Kun  purjoseos on  hieman jäähtynyt, se kaadetaan kulhoon, ja lisätään raejuusto,  1 kananmuna  sekä murustettu fetajuusto.  Mustapippuri lisätään myös seokseen.

Piirakan paistamiseen käytin korkeareunaista Pyrex-vuokaa,  ja  vaikka vuoan pinnan voi hyvin sivellä oliiviöljyllä, levitin vuokaan leivinpaperin,  jonka  voitelin öljyllä.   Käytin pohjaan 6 filotaikinalevyä, niin että  taikinaa tuli myös reunojen yli.   Ennen seuraavan levyn  lisäämistä voitelin taikinaa öljyllä.   

6  taikinalevyn jälkeen  lisäsin  täytteen,  ja levittelin sitä niin että täytettä tuli joka kohtaan.  Loput 4 taikinalevyä laitetaan päälle,   niin että jokainen  filotaikinalevy ensin voidellaan öljyllä ennen seuraavan lisäämistä.  Reunat taitellaan myös ja  sivellään öljyllä,  samoin kuin piirakan pinta.

Toinen muna sekoitetaan vesitilkan kanssa,  ja seosta sivellään piirakan pinnalle.  Raaka piirakka leikataan varovaisesti  veitsellä palasiksi,  ennen uuniin menoa.  Lopuksi lisätään  seesaminsiemenet piirakan pinnalle.   Piirakkaa paistetaan  180 -asteessa,  noin tunnin verran,  kunnes piirakan pinta on kullankeltainen.  Piirakkaa paistetaan ensin alimmalla tasolla, noin 20 minuutin ajan,  ja sen jälkeen uunin keskitasolla.
Oli kyllä niin hyvää...
Tein tässä taannoin kakun,  joka oli täytellinen fiasko.  Ohjeen otin  täältä,   ja gluteenittoman  banaanikakun ohje kiinnosti, koska siinä oli käytetty jauhona vain  kikhernejauhoa ,  sekä  saksanpähkinöitä ja rusinoita.  Olen useinkin käyttänyt gluteenittomassa leivonnassa kikhernejauhoa, mutta aina sekoitettuna muiden gluteenittomien  jauhojen kanssa.   Tästä kakusta tuli pahaa... enkä tiedä missä oli vika  sillä tein ohjeen mukaan,  paitsi että korvasin makeutuksena olleen  hunajan taatelisiirapilla. Kakkuun ei tullut muuta makeutusta..   Harmittelin kun tuossa kuitenkin oli hyviä aineksia kuten  saksanpähkinät jne.  ,  joten jauhoin kakun murusiksi,  ja käytin sitä kun leivoin toisen kakun  josta tuli sitten paljon parempi;D

8 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä niin herkkupiirakan näköistä ja kuuloista tämä. Feta on suosikkijuustojani ja purjo sopiikin sen kanssa todella hyvin.
    Herkullista lokakuun ensimmäistä sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Hurjan hyvää tämä olikin, noilla aineksilla:) Feta on kyllä niin hyvää, ja purjo samoin, tykkän tosi paljon.Oikein hyvää lokakuuta sinullekin:)

      Poista
  2. Näyttää tosiaan herkulliselta! Kiitos ohjeesta tuota pitää kyllä joskus kokeilla:) Mukavaa lokakuuta❤️🍂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja:Kiitos Päivikki, tämä onkin hurjan hyvää:) Oikein kaunista lokakuuta sinullekin:)

      Poista
  3. Ser väldigt gott ut! Ha en fin dag.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katarina: Tack , jätte gott:) Och ha en riktig fin kväll:)

      Poista
  4. Purjon ja fetajuuston yhdistelmä kuulostaa taivaalliselta! Toiveikasta uutta viikkoa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli: Tuo täyte onkin tosi hyvää:) Kiitos, toivekas on hyvä sana tälle tilanteelle mikä täällä just nyt on, joten kiitos:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...