Tänä vuonna jouluaatto sekä juutalainen valonjuhla,hanukkah,alkavat samana iltana eli joulukuun
24 .päivänä. Hanukka kestää 8 päivää, ja sinä aikana syödään paljon öljyssä paistettuja ruokia,kuten munkkeja,tai sitten vaikka perunalatkeja, tai sen eri variaatioita. Olin ajatellut paistaa latkesit perunasta ja porkkanasta tällä kertaa mutta lopulta päädyin Jamie Gellerin klassiseen perunalatke-versioon. (video-ohje linkin takana). Jamie ei huuhdellut tärkkelystä pois kuten itse olen tehnyt aiempien latkesien kohdalla,joten päätin toimia kuten hän, enkä huuhdellut tärkkelystä pois perunaraasteesta. Jamie ei myöskään lisännyt perunaraasteeseen raastettua sipulia,jota yleensä lisätään perunan joukkoon. Hyviä näistä tuli;taikinasta tulee aika monta paistokasta,ja koska paistokkaat ovat parhaimmillaan juuri paistamisen jälkeen,voi loppupaistokastaikinan säilyttää joitakin päiviä jääkaapissa ja paistaa sitten lisää vaikka seuraavana päivänä.
Nämähän näyttävät rösteiltä mutta mikä onkaan röstin ja latken ero? Latkes-paistokkaisiin tulee kananmunaa,kun taas röstiin ei tule,ja röstiä varten perunoita kypsennetään jonkun aikaa,kun taas latkesit valmistetaan raaoista perunoista,
*******************************************************************************
Klassiset latkes perunapaistokkaat
- noin 900 gr kiinteämaltoisia perunoita ,ennen kuorimista
- 3 kananmunaa
- 2 tl suolaa
- mustapippuria
- 4 ½ rkl maissijauhoa (ei tärkkelystä)
- 4-6 rkl paistamiseen sopivaa öljyä
*******************************************************************************
Perunat kuoritaan,ja säilytetään kuorimisen jälkeen kulhossa jossa jääkylmää vettä.Perunat kuoritaan raastimen karkealla terällä ,suoraan suurehkoon kulhoon. Kananmunat vatkataan kuohkeaksi erikseen,ja lisätään sen jälkeen perunoiden joukkoon,samoin kuin mausteet.Jamie käytti latkes-paistokkaissa matzo-jauhoa,mutta mainitsi että sen voi hyvin korvata maissijauhoilla,eli nämä paistokkaat ovat myös gluteenittomia. Lisäsin hieman enemmän maissijauhoa kuin Jamie oli lisännyt matzo-jauhoa.
Öljy lämmitetään hyvin kuumaksi korkeareunaisessa paistinpannussa. Öljyä käytetään yleensä tosi reilusti näiden paistokkaiden paistamiseen ,joten mitään kevytruokaa nämä eivät ole,mutta sitäkin herkullisemmat. Kun öljy on kuumaa ,laitoin desimitan (jonka pinnat olin kevyesti öljynnyt)pohjalle pari ruokalusikallista perunamassaa ,ja tasoittelin lusikalla tasaiseksi. Siitä latkesit oli helppo kaataa kuumaan öljyyn.Latkeja paistaessa tulee huolehtia siitä etteivät ne paistu liian lähellä toisiaan;välimatka takaa rapeuden.Latkeja paistetaan 3-4 minuuttia,molemmin puolin,kunnes ne ovat kullankeltaisia ja reunat rapean näköisiä. Kuumat latket asetellaan talouspaperin päälle,ja liiat öljyt taputellaan paperilla pois. Latket tarjoillaan kuumina,ja klassinen lisäke niille on hapankerma tai omenasose. Koirani Bambi inisi näitä tehdessä ,ja hän sai kyllä oman osansa niistä;D
Aiemmin on blogissa kokkailtu mm. seuraavanlaisia latkes-versioita:
hag sameach, motek <3
VastaaPoistaErja:kiitos ihana,ja same to you:)
PoistaLurps...en kykene kirjoittamaan mitään kun olen ihan kuolavaluen tässä tapittamassa. Nää on mun herkkua.
VastaaPoistaHanukkah Sameach!
Nelli:on ne aika hyviä:) Bambi ihan inisi vieressä kun paistoin näitä;D Kiitos,ja oikein hyvää joulun aikaa sinulle:)
PoistaHovkonditorn:Det tyckte min hund också:)
VastaaPoistaThey look so perfectly crispy on the outside, yet tender on the inside! Sounds like my ideal latke.
VastaaPoistaHannah:thank you dear:) These were indeed very crispy,and so tasty:) (my dog thought so too....)
PoistaOnpas herkullisen näköistä, voisin näitä tehdä vauvallekin : )
VastaaPoistaHeli.Olikin hyviä ,ja oli hyvä idea käyttää näihin maissijauhoa:) Amos varmaankin tykkäisi:)
Poista