maanantai 19. kesäkuuta 2023

Anitan kookospikkuleivät

Olen täällä blogissa kerran aikaisemmin julkaissut naapurini Anitan ohjeen, jota olemme yhdessä valmistaneet. Anita, syyskuussa 90 vuotta täyttävä pirteä vanhus, rakastaa leipoa lapsilleen, lapsenlapsilleen sekä lapsenlapsen lapsilleen, joista monet asuvat aivan lähellä. En aluksi ymmärtänyt miksi hänen pitää  leipoa ja valmistaa ruokia laajalle perheelleen, mutta vähitellen  ymmärsin miten paljon iloa se tuottaa hänelle, ja myös pitää hänet aktiivisena.

Kookospikkuleipiä olemme valmistaneet muutaman kerran, ja näissä Anitan ohjeella tehdyissä pikkuleivissä todellakin tuoksuu ja maistuu kookos 🥥.

Anitan kookospikkuleivät
  • 200 gr huoneenlämpöistä voita
  • 2 5 dl soketia
  • 2 kananmunaa
  • ripaus vaniljauutetta 
  • 100 gr kookoshiutaleita
  • 1.2 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhoa
Voi ja  2 dl sokeri vatkataan kuohkeaksi, lisätään kananmunat ja vanilja, ja vatkataan tasaiseksi, minkä jälkeen  lisätään kuivat ainekset.

Taikina saa levätä jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan, jonka jälkeen siitä muodostetaan tankoja, joista leikataan pieni määrä taikinaa. Pieni pala taikinaa pyöritellään palloksi, jonka jälkeen se litistetään, mutta ei liikaa. . Loput sokerista eli 1/2 dl kaadetaan lautaselle, ja pikkuleipien yläpinta painetaan sokeriin.

Pikkuleivät asetellaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, ja niitä paistetaan 10-15 minuutin ajan (uunista riippuen) 175 C lämmössä, kunnes pikkuleipien pinta saa hieman väriä 
Herkullisia ovat . "Galletas  muy deliciosas ", kuten Anita sanoo🥥

torstai 8. kesäkuuta 2023

Raparperiruudut

Muutama vuosi sitten, koronan hieman laantuessa, en löytänytkään raparperia torin parhaimmasta vihanneskojusta/kaupasta. Olin tottunut siihen että kilon raparperipakkauksia sai lähes ympäri vuoden. Uutinen siitä että.maan ainoa raparperin viljelijä oli lopettanut viljelyn,oli musertava uutinen. Tässä ilmastossa ei ole helppoa kasvattaa raparperia;  jotkut muut olivat yrittäneet, mutta epäonnistuneet. Näin että täällä toimivalla ruotsalaisella Fika-leipomo&kahvilaketjulla oli  raparperia tuotteissaan viime vuoden aikana, ja tarkoitus oli kysyä heiltä mistä he olivat löytäneet raparperia.

Kunnes viime kuussa täkäläinen instagrammaaja postasi kuvan upeasta raparperitortusta, ja kysyin häneltä mistä raparperi  .Viime viikolla suuntasin torin  parhaimpaan vihanneskojuun, ja sieltä  löytyi raparperia. Hinta oli kalliimpi kuin aikaisemmin, mutta pääasia että se ainoa viljelijä oli taas alkanut viljellä raparperia,ja toivottavasti niin jatkossakin./

Ihanaa, raparperia❤️. Kilon pakkaus, josta osan pakastin, ja osan keitin omenamehun, kanelin ja vaniljan kanssa vähäsokeriseksi hillokkeeksi. Hilloke meni näihin raparperiruutuihin, jotka saajien mielestä olivat tosi hyviä.

Raparperiruudut
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria 
  • 1 5 tl vaniljauutetta
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 2 rkl tahinia
  • 3/4 dl öljyä
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2.5 dl raparperihilloketta/hilloa
  • Kakun päälle: 100 gr  valkosuklaata+1 rkl kookosöljyä
Vispaa ensin kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää appelsiinimehu, vanilja, öljy ja tahini , ja sekoita tasaiseksi seokseksi Tahini antaa taikinalle sekä hieman makua että rakennetta. 

Sekoita vehnäjauho, kookoshiutaleet sekä leinjauhe keskenään, ja lisää  jauhoseos kosteiden ainesten joukkoon , kääntämällä, kunnes  taikina on tasaista.
Kaadoin taikinan laakeaan neliskulmaiseen silikonivuokaan, jonka pinnat olin öljynnyt. Kääntele raparperihillo-tai hilloke taikinan pintaan. Paista kakkua 180 C lämmössä, noin 40-45 minuutin ajan, tai kunnes pinta saanut väriä ja kakun sisus paistunut. Teen kaikki leivonnaiset miniuunissani, joten paistoaika viitteellinen. Monta vuotta  koin miniuunin  niin käteväksi, että tein kaikki siinä, ja kun 5 vuoden käyttämättömyyden jälkeen kypsensin  jotain varsinaisessa uunissani, se aiheutti oikosulun.Kun tämä tapahtui  2 kertaa, päätin keskittyä  miniuuniin, ja nykyinen miniuunini on 48 litran uuni .
Sulatin valkosuklaan vesihauteessa, ja sekoitin kookosöljyn sulan suklaan kanssa. Ripottelin sulanutta  valkosuklaata kakun pinnalle Kun kakku oli jäähtynyt, siirsin sen jääkaappiin,mutta en tarpeeksi aikaa, joten en onnistunut leikkaamaan siistejä neliöitä. Kakkua kannattaa jähmettää jääkaapissa yön yli ,ja vasta  sen jälkeen leikata neliöiksi .
Raparperi valkosuklaan kanssa on kyllä niin hyvää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...