tiistai 26. helmikuuta 2019

Paistettua kaalia ja tahinia

Rakastan kaaleja! Täälläpäin  kaalien parasta aikaa on talvi ja kevät,  ja olenkin käyttänyt paljon kaaleja:  parsakaalia, kukkakaalia,  punakaalia ja keräkaalia.  Keräkaalia tulee ehkä käytettyä eniten,  käytän mm. sitä salaateissa ja  wokkiruuissa . Yksi suosikkiohjeeni tavalliselle keräkaalille on paistettu kaali tahinilla.  Että se onkin hyvää , ja niin yksinkertaista!  Tätä voisin syödä  vaikka joka päivä....

Paistettua kaalia ja tahinia (2 annosta)
  • 1 pieni keräkaali
  • 3 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä)
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ½ tl curryjauhetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl  taatelisiirappia ( taatelisiirapin voi korvata tummalla siirapilla)
  • 1 tl  seesamiöljyä
  • 1 rkl  hyvälaatuista tahinia , suoraan purkista.
Puhdista kaali, ja leikkaa se pieniin lohkoihin.  Hiero öljyä lohkojen pinnoille. Lämmitä öljy pannulla , ja lisää chili ja curryjauhe öljyyn ennen kaalia (paistokasari paras tähän tarkoitukseen),  ja kun öljy on kuumaa,  asettele lohkot  pannulle.   Peitä pannu kannella,  ja anna kaalin paistua  kannen alla noin 5-6 minuuttia, kunnes kaalin alapinta on saanut väriä.   Käännä kaalilohkot varovasti niin että toisetkin puolet saavat väriä,   ja ota kansi pois.  Nosta lieden lämpötila maksimiin, lisää  soijakastike,  siirappi sekä seesamiöljy ,  ja paista  kaalia välillä käännellen kunnes kaalinpalat ovat saaneet väriä ja pehmentyneet.  Asettele kaali tarjoiluastiaan,  ja kaada  tahinia päälle.
Tämä on niin hyvää!
I love cabbage:)
Ennen  viikonloppua kävin  lähiseutuni jättimarketissa.   Siellä on pitkät  tiskit täynnä valmista kotiruokaa,  ja marketilla oma keittiö sekä  keittiömestari.  Olen huomannut että monet ostavat valmista ruokaa kotiin.  
Pannuissa ei ollut punaista ruokaa vaan väri tuli lampuista.
Viikonlopun alla  oli tavallisten valmisruokatiskien lisäksi myös   pitkä rivi suuria kattiloita täynnä erilaisia ruokia.  En ollut aikaisemmin huomannut tätä koska en yleensä käy  tuolla viikonlopun alla (liikaa ihmisiä...).  Marketissa tuli huomattua muitakin erilaisuuksia esim, Suomen marketteihin verrattuna:  tuolla on monen monta riviä  erilaisia kasvismaitoja, tosi kattava kokoelma,  mutta kauramaitoa on vain kahdelta valmistajalta, ja nekin ulkomailta,  Toiselta hyllyltä löysin italialaista kaurakermaa  mutta muuten ei täällä näy kauratuotteita  kuten Suomessa (kauragurttia , kaurajäätelöä, ym.).   Niinpä  teenkin itse kauragurttia .

lauantai 16. helmikuuta 2019

Kookosmalabi veriappelsiinisiirapilla

Sitrusten aikaan tulee käytettyä paljon sitruksia.  Viime viikolla ostin sataman maatilatorilta  ihania veriappelsiineja,  ja niistä piti heti tehdä jotain.  Veriappelsiinin kaunista väriä ja makua päätyi näihin kookosmaitopohjaisiin  vanukkaihin,  joita täälläpäin kutsutaan malabiksi.   Malabit tai muhallebit   ovat yleensä maitopohjaisia ,  ja vanukkaiden alkuperä löytyy Iranista. Samasta jälkiruuasta on olemassa lukuisia versioita, esimerkiksi suolaisena versiona.  Täällä Israelissa malabit ovat  niin suosittuja että on olemassa jopa  tähän jälkiruokaan perustuvia ruokapaikkoja.  Kookospohjainen malabi on myös helppotekoinen jälkiruoka.

Kookosmalabi veriappelsiinisiirapilla (2-3 annosta)
  • 2.5 dl  kermaista kookosmaitoa
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • muutama tippa ruusuvettä
  • 1/4 dl vettä + 2.5 rkl Maizenaa
  • 2 rkl paahdettuja kookoshiutaleita
Veriappelsiinisiirappi
  • 1.5 dl veriappelsiinimehua
  • 1 dl sokeria
Siirapin voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä:  Mittaa veriappelsiinimehu  ja sokeri kattilaan, ja keitä seosta  keskilämmöllä ,   kunnes  seos muuttuu hieman siirappimaiseksi.

Vanukasta varten  keitä kookosmaitoa, vettä , sokeria ja ruusuvettä , kunnes seos saavuttaa kiehumapisteen. Sekoita toinen vesimäärä ja Maizena keskenään,  ja kaada suuruste  nauhana  kiehuvaan  kookosmaitoseokseen.  Sekoita seosta vispilällä 2 minuutin ajan. Älä keitä seosta sen enempää sillä muuten  suurusteen teho heikkenee.  Kaada  seos heti tarjoiluastioihin,  ja anna  vanukkaiden jäähtyä ja jähmettyä,   minkä jälkeen ne siirretään jääkaappiin vähintään  2 tunniksi ennen tarjoilua.  Veriappelsiinisiirappia kaadetaan vanukkaiden päälle,  ja  päälle ripotetaan vielä kuivassa pannussa paahdettuja  kookoshiutaleita.  Kookoshiutaleet voi korvata vaikka pähkinärouheella.
Veriappelsiinit 💗
Appelsiinit ostin maatilatorilta.

torstai 7. helmikuuta 2019

Appelsiiniset kookosherkkupalat

Talvi ja sitrusten ihana aika inspiroi  kokkaamaan sitruksilla :)  Viikon alkupuolella kävin ostamassa appelsiineja, greippejä ja klementiinejä suoraan viljelijältä,  ja käytin mehukkaita appelsiineja appelsiinisiin kookosherkkupaloihin,   jotka  ovat ehkä jonkinlainen kakun ja pikkuleivän välimuoto.  Näiden herkkujen alkuperä on latinalaisessa Amerikassa  ja Espanjassa,  mutta tein itselleni sopivan version.  Näistä tulikin todella herkullisia ,  ja nyt kun vanha kunnon ruokahaastekin on tullut takaisin, sopivat niin hyvin helmikuun haasteen sitrushedelmäteemaan. 🍊

Appelsiiniset kookosherkkupalat
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 1 kananmuna
  • ripaus vaniljaa (joko tangosta tai vaniljauutetta)
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 5 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
Kondensoitu maito , kananmuna , vanilja ja appelsiinimehu vispataan niin että seos on hieman kuohkeaa.  Kuivat ainekset eli kookoshiutaleet,  appelsiinin kuoriraaste, vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja sokeri sekoitellaan toisessa astiassa,  ja käännellään varovasti   märkien ainesten joukkoon.
Taikina on hieman löysähköä,  ja tein näitä 3 eri tavalla, eli osan paistoin  silikonivuuassa,  ja osan niin että  laitoin taikinaa  leivinpaperille,  noin ½ ruokalusikallista per kakkunen.  Leivinpellillä paistetut kakkuset levisivät  ohuemmiksi  ja hieman rapeammiksi kakkusiksi (pikkuleiviksi) kun taas silikonivuokiin laitettu taikina paistui hieman kakkumaisemmaksi.  Molemmat versiot todella hyviä:) 

Appelsiinisia kookosherkkuja paistetaan 180 C lämmössä noin 15 minuuttia ,  eli kunnes pinta on saanut hieman väriä. Jos näitä paistetaan silikonivuoassa (tai muffinivuossa) , kannattaa odotella kunnes  kakkuset ovat täysin jäähtyneet  , sillä  lämpiminä ne saattavat hajota.  Laitoin esim. silikonivuoan jääkaappiin muutamaksi tunniksi,  ja poistin kakkuset vuoasta vasta sen jälkeen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...