Joskus keväällä huomasin jossain Carmelitas-neliöt. eli toffeella ja suklaalla täytetyt herkulliset kauraneliöt. Nimestä päättelin että ne liittyvät joko espanjalaiseen tai etelä-amerikkalaiseen keittiöön, mutta espanjankielellä löytyi vain muutama ohje, jotka muistuttivat kauraisia carmelitas-neliöitä. Espanjassa on kyllä carmelitas-nimellä kulkeva leivonnainen Cadizin alueella, mutta se on jotain täysin muuta kuin tämä syntinen herkku. Englanniksi sen sijaan löytyy carmelitas-neliöiden ohjeita montakin.
Pieni tutkimus selvitti että vuonna 1967 Erlyce Larson Minnesotasta voitti kauraneliöillään Pillsburyn Bake-Off-kilpailun. Alkuperäisissä neliöissä täytteenä oli valmista karamellikastiketta ja suklaahippuja. Monessa ohjeessa käytetään kuumaan kermaan sulatettuja toffeekaramelleja, mutta käytin ensimmäisellä kerralla itse tekemääni kinuskikastiketta, ja toisella kerralla kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskitäytettä. Tein näitä siis kaksi kertaa: tarkoitus oli viedä erääseen tilaisuuteen johon en lopuksi mennyt, joten suurin osa on nyt pakastimessa. Osan vein naapurilleni ja torin kahvikaupan väelle.
Nämä ovat koukuttavan hyviä , ja todella helppotekoisia ; etenkin jos käyttää kaupan valmista kinuskikastiketta.
Sýntisen hyvät kauraneliöt toffeella ja suklaalla
Kaurakerrokset:
- 3½ dl kaurahiutaleita
- 3½ vehnäjauhoa
- 1 tl leivinsoodaa
- 2.5 dl ruokosokeria (demerara)
- 1 tl vaniljauutetta
- ripaus suolaa
- 200 gr sulatettua voita
Täytevaihtoehdot
- kinuskikastiketta tämän ohjeen mukaisesti
- 2 dl kermaa, kuumennettuna + esim. Omar-kermakaramelleja sulatettuna kuumaan kermaan , sen verran että seoksesta tulee paksuhkoa kinuskikastiketta
- 1 tölkki kondensoitua maitoa + pieni nokare voita. Kondensoitua maitoa keitetään miedolla lämmöllä kunnes seos paksunee jonkun verran.
- 2 dl kaupan valmista kinuskikastiketta
- 100 gr tummaa suklaata, tai maitosuklaata tai valkoista suklaata, paloina tai suklaahippuina.
Valmista ensin pohja: sekoita kaurahiutaleet, jauhot, sokeri, suola ja leivinsooda. Lisää joukkoon sulattu voi ja vaniljauute, ja sekoita seos tasaiseksi massaksi. Lämmitä uuni 170 C asteiseksi.
Vuoraa uunivuoka (minulla Pyrexin 31x 20 vuoka) leivinpaperilla. Levittele puolet kaurapohjasta vuoan pohjalle, tasoittele pinta lastalla. Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi.
Valmista sillävälin toffeetäyte: itse tein ensimmäisellä kerralla itse kinuskikastiketta, ja toisella kerralla käytin kondensoitua maitoa. Jos käytät kermakaramelleja, sulata niitä kuumassa kermassa. Valmis kinuskikastike on helpoin vaihtoehto.
Ota vuoka uunista ja asettele pohjalle ( ei väliä vaikka pohja on kuuma) suklaata. Ensimmäisellä kerralla käytin sekä tummaa että valkoista suklaata, ja liian runsaasti: 100 gr on riittävä määrä. Kaada valitsemasi kinuskitäyte suklaan päälle, niin että kinuski peittää koko pohjan. Murustele loppu kaurasekoitus pintakerrokseksi.
Paista kauraherkkua uunissa 170 asteen lämmössä 20-25 minuuttia , tai kunnes kaurapinta saa hieman väriä. ´Huom! Leivonnaisen täyte on kuumana täysin sulaa, eikä vuokaa tule heti ottaa pois uunista, vaan vuoka saa olla uunissa ( uuniluukku avoimena) kunnes täyte on hieman jähmettynyt ja uuni jäähtynyt. Sen jälkeen vuoka saa jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä, jonka jälkeen se siirretään jääkaappiin jähmettymään, mieluiten yön yli. Joten jos tätä herkkua haluaa tarjoilla, se kannattaa valmistaa edellisenä päivänä.
Täysin jähmettyneestä kauraherkusta leikataan pieniä neliöitä. Kauraneliöt ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä , joten ne kannattaa ottaa ajoissa pois jääkaapista ennen tarjoilua. Tämä on tuhtia herkkua, joten pieni neliö riittää kerralla....
Taivaallista herkkua, kesän kunniaksi näitä voisi nauttia hyvällä omalla tunnolla! Omastakin blogista löytyy Carmelitas -neliöitä, mustikalla tosin : ) Kaunista kesäviikonloppua sinne kauas!
VastaaPoistaHeli:tosiaankin taivaallista herkkua:) ja helppotekoista.Mustikoilla varmaankin hurjan hyvää:) Oikein upeaa kesäviikonloppua sinnekin täältä kuumuudesta...
PoistaKävinkin katsomassa niitä sun neliöitä, ihan taivaallisen näköisiä:)
PoistaNäyttääpä kyllä just sellaiselta herkulta, jota minä nauttisin kylmän maitolasillisen kanssa :) Ihana ohje myös, ei mitään vaikeaa mukana reseptissä.
VastaaPoistaHerkullisita viikonloppua sinulle Jael <3
Åh, vilka godsaker, mums!
VastaaPoistaNam! Onpas kyllä herkkupaloja.
VastaaPoistaEn kestä mitä herkkua <3
VastaaPoistaNäyttää niin hyviltä!! ! Mukavaa kesäpäivää ja alkanutta viikkoa❤️
VastaaPoistaNämä menee testiin heti tänään! 😋
VastaaPoistaOi, näyttää aivan taivaallisen hyvältä!
VastaaPoista