sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Banaanikookostorttu(raw)

Hyvä ystäväni Mary on kohtapuolin lähdössä takaisin Yhdysvaltoihin,jossa hän asuu suurimman osan vuotta. Mary on aina hyvin innokkaasti maistanut raakatekeleitäni,etenkin jälkiruokia,ja on pitänyt niistä erittäin paljon. Halusin tehdä hänelle jonkinlaisia raakatorttuja lähdön kynnyksellä,ja mielessäni oli kookoksen ja banaanin sekoitus. En myöskään halunnut käyttää näissä tortuissa pähkinöitä,joten yritin keksiä reseptin,missä niitä olisi vähän tai ei yhtään. Mary tosin rakastaa pähkinöitä ja syö niitä päivittäin,mutta raakatorttu ilman pähkinöitä oli myös haasteellinen. Tosin tässä on suuresti rakastamaani kookospähkinää paljonkin,mutta en miellä sitä tavalliseksi pähkinäksi. 

Banaanikookostortut
Täyte:
  • 4 erittäin kypsää banaania
  • 1 dl+1 rkl kookosöljyä
  • 2 dl kookoskermaa
  • vaniljaa suoraan tangosta raaputettuna tai vanilja-aromia
  • kookosaromia(käytin luonnollista kookosaromia,ei välttämätön)
  • 2 rkl agavesiirappia
  • 1 tl lesitiiniä,jauhettuna
Pohja:
  • 2 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • 2 dl kookosta hienoksi jauhettuna 
  • 2 dl jauhoksi jauhettuja kauranjyviä
  • 2 medjoul-taatelia,liotettuna
  • taateleiden liotusvettä
  • 2 rkl luomutahinia
  • ripaus suolaa
Teen ensin pohja:Jauha auringonkukansiemenet,lisää kookos,kaurajyväjauho,sitten taatelit,tahini ja taateleiden liotusvettä niin,että saadaan aikaiseksi kiinteä taikina.
Valmista täyte: Jauha banaanit ,kookoskerma,agavesiirappi tasaiseksi massaksi,lisää kookosöljy,vanilja ja lopuksi lesitiini,ja sekoita lisää.
Pohjataikina laitetaan ensin jääkaappiin jähmettymään,samoin täyteseos. Laitoin taikinaa pieniin torttuvuokiin,ja koska se oli minusta hieman pehmeää,laitoin pikkuvuuat kuivuriin pariksi tunniksi,ja sen jälkeen jääkaappiin .Tein virheen,enkä rasvannut vuokia,ennenkuin laitoin niihin taikinaa,sillä seurauksella,että pohjia oli mahdottoman vaikeaa saada irti vuoista.6 torttupohjasta vain 3 tuli ehjänä ulos...Luulen,että jos minulla olisi ollut kookosjauhoa jauhetun kookoksen tilalla,en olisi lainkaan tarvinnut laittaa näitä kuivuriin. Näin jälkikäteen mietittynä,olisin myös vähentänyt hieman auringonkukkien määrää ja korvannut sen kookoksella;auringonkukkien maku tuli pohjissa aika vahvana esille. Mutta täyte!! Ihana!!Nam nam, miten herkullista onkaan kookoksen ja banaanin seos.Täytettä jäi vielä vähän yli,ja söin sitä lusikalla,mielettömän hyvää! Se ei muuten jähmettynyt kovaksi,vaan jäi pehmeäksi,mutta pysyi hyvin kasassa.Laitoin ne kuitenkin joksikin aikaa pakastimeen jähmettymään,sillä puolijäätyneinä ne olivat parhaimmillaan.

16 kommenttia:

  1. Kookos antaa hyvän maun melkein kaikkeen. Samoin ajattelen manteleista.

    Mitä oli juuri eilen jommassa kummassa aviisissa: Joka kymmenes on pahasti allerginen pähkinöille.

    Kakku näyttää...herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköisiä leivoksia. Onneksi minulla ei nyt ole kaapissa tuollaisia aineksi. Menisi taas keventymisyritykseni puihin.

    Minulla on uunissa valmistumassa kreikkalaista moussakaa. Olen tykästynyt munakoisoon. Annokseni koon kanssa on nyt oltava tarkkana. :)

    VastaaPoista
  3. Leena;rakastan kookosta kaikessa,ja tässä nyt banskun kanssa oli ihan mielettömän hyvää!Aika monet tosiaankin on allergisia pähkinöille...

    Unelma:kiitos,erittäin herkullista tosiaankin.Ja namskis,minäkin pidän erittäin paljon munakoisosta!

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaakin ihanalle! Yleensä se toimii, että vahvistaa aromia käyttämällä samaa ainesosaa eri muodoissa, kuten näissä kookosta kermana, aromina ja jauhettuna -öljyä unohtamatta. Itse suunnittelin myös jotain banaanileivonnaista tänä viikonloppuna, kun löysin aurinkokuivattuja banaaneja, mutten ennättänytkään vielä ideointia pidemmälle.
    Kiva myös toi siemenpohja. Kookosta ei käsittääkseni pidetäkään pähkinänä, vaan menee siementen kanssa samaan kategoriaan.

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa todella herkulliselta, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  6. Okriina:Etenkin täyte näissä oli mahtavan hyvää!Tuo aromi tosiaankin vain paransi sitä kookoksen makua,ja oli tosi hyvää.Mitäköhän keksit kuivatuista banskuista...Siemenpohjakin oli ihan hyvä,kunhan vaan sitä auringonkukansiementen määrää hieman pienennetään ja kookoksen lisätään.

    HW:Kiitos:-)

    VastaaPoista
  7. Oi, sulla on jälleen niiiiin ihku ihana resepti täällä, varmaan maistuis mullekin, ja koko meidän poppoolle. Meillä on pahkinäallergiaa, joten kiva että saa ohjeen sellaiseen herkkuun, jossa niitä ei tarvita. Kiitos! :-)

    VastaaPoista
  8. Israel-kaipuu:Kiva että tuntuu mieluiselta ohjeelta.Siemenet ja kookos korvaavat hyvin pähkinät,jos on allergioita.

    VastaaPoista
  9. Tosi ihanan kuuloinen resepti! Ja kiva kun ei ole pähkinää, olen luvannut tehdä ystävälleni jotain raw-herkkua mutta hän on pähkinöille allerginen ja ne tulee kyllä vastaan monessa reseptissä. Mutta tää vaikuttaa just hyvältä!

    VastaaPoista
  10. Jytis:Oli tosi hyvää todellakin.Jos teet,niin lisää vähän sitä kookosöljyn määrää täytteeseen niin tulee kiinteämpää.Täyte oli musta taivaallisen hyvää!

    VastaaPoista
  11. That looks very nice Yaelin! Have you ever thought of opening up your own shop with raw foods? I think it would be very popular! :)

    VastaaPoista
  12. Hi Lorraine:Thanks:-) I have given a few workshops,some time ago.

    VastaaPoista
  13. Yaelian, ok! Kerro vielä pystyykö valmistamaan ilman lesitiiniä? Sellaista ei kaapista löydy.

    VastaaPoista
  14. Jytis:Kyllä sen pitäisi onnistua ilman lesitiiniäkin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...