perjantai 9. huhtikuuta 2010

Pannupaistetut valkosipuliset vauva artisokat

 Edellisessä artisokkapostauksessani ihmettelin hieman,miten artisokkaa pidetään niin suurena herkkuna,sillä se ei ollut minulle kunnolla valjennut.Siitä huolimatta olen jo pitkään silmäillyt hevi-marketissa pikkuisia vauva artisokkia,ja pari päivää sitten en enään voinut vastustaa kiusausta,vaan ostin niitä pari pikkulaatikkoa,joissa yhteensä oli 15 vauva artisokkaa.Vauva-artisokka eivät ole mikään tavallisista artisokista poikkeava lajike,vaan vain pienempi versio niistä,johtuen siitä,että ne poimitaan artisokkakasvin alaosasta.
Kuten kuvasta huomaa,ovat nämä söpöt pikkuiset artisokat aika reilusti tuota tavallista artisokkaa pienemmät.Koska ei ollut aavistustakaan,miten käsitellä näitä pienokaisia,tuli Google avuksi,ja sieltä löytyi paljonkin tietoa koskien näiden käsittelyä.Täältä löytyi tosi hyvää tietoa ,ja niin hyvä ja selkeä videokin,etten viitsi tänne laittaa mitään omasta artiisokkien puhdistusoperaatiosta.Ja toisesta sivustosta löytyi tosi hyvät kuvat,jossa askel askeleelta selitetään miten näitä puhdistetaan.
Niistä lähti kyllä aika paljon poisheitettävää,ja lopuksi jäi 15 pikkuista paljaaksi kynittyä vauva artisokkaa,jotka keitin vedessä noin 8 minuuttia.Nämä pienet ovat suuria paljon pehmeämmät,joten vaativat lyhyemmän keittoajan.Keittämisen jälkeen laitoin ne lävikköön,jossa ne saivat kuivua.


Pannupaistetut valkosipuliset vauva artisokat
- noin 15 puhdistettua vauva artisokkaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa,mustapippuria


 • Paloittele valkosipulin kynnet pieneksi veitsellä,lämmennä öljy pannulla ja lisää pilkotut valkosipulin kynnet.Paista noin puolisen minuuttia,lisää pikku artisokat ja paista niitä muutama minuutti sekoitellen koko ajan.Lisää lopuksi suola ja pippuri.Nämä olivat tosi hyviä.Käsitykseni artisokista taisi kyllä muuttua näiden pikku artisokkien myötä,ja näitä voisi tehdä uudelleen,mutta seuraavan kerran ehkä marinoida niitä lasipurkissa jossain kivassa marinaadissa.

18 kommenttia:

 1. Artisokkaa ja valkosipulia! Ei voi olla pahaa!:P Joskus pitää vielä kokeilla tuoretta artisokkaa. Omalta paikkakunnalta sitä ei tahdo saada, mutta täytyy joskus ostaa kaupungissa käydessä.:)

  VastaaPoista
 2. Kokeilin viikko sitten artisokkaa purkista. Ei hassumpaa, mutta takuulla moninkertaisesti herkullisempaa tuoreena. Valkusipuli tuntuu hyvältä idealta. Minä söin purkkiartisokkiani ruuan kanssa jossa oli sitruunaa - mainio yhdistelmä.

  VastaaPoista
 3. Kmsu:Oli itseasiassa erinomainen yhdiselmä!Kyllä varmaan niitä isompiakin tälla tavoin voi tehdä,mutta ovat pehmeämpiä ja sisimmät lehdet aivan kokonaan syötäviä näissä pienissä.

  Rita:Olen joskus maistanut artisokkaa purkista,ja täytyy kyllä sanoa,että tuore on parempaa..Sitruuna ja artisokka menevätkin hyvin yhteen!

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköinen annos!
  Rakastan tuoretta artisokkaa, en olisi minkään näitä ihanuuksia raaskinut jättää ostamatta. Niitä säilöttyjä en voi sietää. Paitsi pakastettuja, ne on jees.

  VastaaPoista
 5. Mun suurinta herkkua on juuri ne marinoidut artisokan sydämet persiljaöljymarinadissa. Sacla merkkisiä olen ostanut.

  VastaaPoista
 6. Veera:Nämä olivat kyllä tosi hyviä näin valmistettuina.Ennen tätä en kyllä erityisesti rakastanut artisokkaa.

  Mila:Hyvä idea,voisin tehdä näitä seuraavan kerran just persiljaöljymarinaadissa...

  VastaaPoista
 7. Kiva ohje. Söin paljon juuri näitä vauvoja aikoinaan jenkeissä. Ne olivat hinnaltaan edullisempia suuriin latva-artisokkiin verrattuna. Enpä ole sen jälkeen juuri artisokkaa maistanut, vaikka sitä tänne meillekin keväisin aina ilmestyy.

  VastaaPoista
 8. En ole koskaan jaksanut ostaa tuoreita artisokkia, juuri tuon puhditusoperaation takia. Siis olen ajatellut että se on vaivalloista, enhän ole siis itse kokeillut. Ehkä noilla ohjeilla joskus irtoaisi :) Tosi hyvän näköinen on tämä annos, houkuttelee tosissaan. Mä oon tykännyt jo ihan säilykeartisokistakin, joten kai tällaista jotain on pakko kokeilla
  '
  'ÄÄ*****************ÄÄÄÄÄ
  (Pikku E osallistui kommentin kirjoittamiseen :) Näyttää aika samalta kuin nyt kuulostaakin kun ei enää saa näppiksellä sohia...)

  VastaaPoista
 9. Okriina:Nämä olivat aika edullisia myös täällä,tosin myös isot ovat edullisia,eurolla kilo.Nämä pienet ovat mielestäni isoja parempia.

  Rouva Patalintu:Kokeile ihmeessä,ja tuossa linkin takana on niin hyvät ohjeet videoineen siihen puhdistamiseen,että ei se lopuksi niin vaikeata ole kuin luulisi.
  Hih,pikku E seuraa jo aikaisin äidin kädenjälkiä:D

  VastaaPoista
 10. Nonniih!! Arvasinhan minà, ettet vielà ollut saanut oikein (?)laitettuja artisokkia. Valkosipulia en enàà itse laita ruokaan paloina, vaan kokonaisina kynsinà, jotka sitten otan pois ennen herkuttelua. Sitruunaa, joo, koska se auttaa, ettei artisokat tummu. Persiljaa, joo, tuo makua. Mentucciaa (villiminttua), joo, tuo pikantin maun. JOS minulla tààllà olisi iso puutarha, minulla varmaan kasvaisi artisokkaa. Sehàn on monivuotinen, joten pahempia hoitohommiakaan ei olisi. Herkuttelemisiin!

  VastaaPoista
 11. mmm. gott, älskar artischokes. ruby har konserverat dom på italienskt vis med vinäger, det är också fantastiskt gott!

  VastaaPoista
 12. Lissu:Niinhän se taisi olla.Ajattelin ostaa lisää näitä pieniä ja laittaa mausteöljyyn,persiljaiseen ja valkosipulien kera.Voiskohan sellaista tehdä niistä isommistakin?Sitruunaa laitoinkin veteen jossa ne olivat puhdistusoperaation aikana.

  Sara:Det här var första gången jag ¨lagade någonting av artichokes som jag tyckte om.Jag tänker faktiskt köpa till och konservera i vinäger med olja och kryddor.

  VastaaPoista
 13. Kokeile ihmeessà niistà isoistakin kaikenlaista ja kerro sitten, miten onnistui. Minà en tykkàà kaupan purkkiartisokista, mutta sinun tekemàsi varmaan maistuisivat. Onkos sinulal sità mentucciaa (villiminttua)? Tàmàn pàivàn retkellà lòytyi taas niità(kin) aarteita. Jos ei, niin voisin kuivata sinulle vàhàn kokeiltavaksi. Pitàiskòhàn kokeilla itsekin noita purkkijuttuja? Mukavaa lauantai-iltaa.

  VastaaPoista
 14. Mä en ole jotenkin saanut itsestäni irti latva-artisokan kuorijaa, olen tyytynyt purkkitavaraan. Mutta ehkä nyt pitää, sillä tämä kuulostaa ihan pöljän hyvältä.

  VastaaPoista
 15. Lissu;Voiskin kokeilla niistä isoistakin tehdä;näissä pienissä taisi vaan olla vähemmän puhdistustyötä.Kyllä täällä villiminttuakin on,mutta luonto on jo aika kuivaa,ja torilla monta eri minttulajia,ja kotonakin minttua purkissa,kiitos vaan tuosta ehdotuksesta:-)Kerron sitten jos teen niistä isoista...

  Hanna:Kokeile nyt vaan kun sieltä linkin takaa löytyy niin hyvät ohjeet:-)

  VastaaPoista
 16. Oi vitsit kun näyttää ja kuulostaa herkulta!

  VastaaPoista
 17. Krisu:Nuo olivat kyllä hyviä ja pääsin näitä tekemällä eroon siitä "miten ihmeessä näistä artisokista niin pidetään"-tunteesta....;-)

  VastaaPoista
 18. Wow, what a lot of work, preparing all those artichokes!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...