keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Selleri,persilja ja auringonpaiste

Luin tänään aamulehdestäni artikkelin (englanniksi),jossa kerrottiin ihosyövän lisääntyneen täälläpäin,etenkin miehillä. Mutta  huomioni artikkelissa kiinnittyi siihen,että viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet Välimeren ruokavalion vähentävän melanoomariskiä.Riskiä vähentävät elintarvikkeet ovat mm.parsakaali,porkkanat,tomaatit,kiwi,viinirypäleet,mansikat,appelsiinit, kala,oliiviöljy,avokaado,mantelit,tee,kaakao,rosmariini ja salvia.Hienoa,ajattelin,juuri joitakin näistä syönkin melkein päivittäin.Vastapainona näille punainen liha,Omega 6 runsaasti sisältävät öljyt kuten auringonkukka.maissi -ja soijaöljy,paistettu ruoka, selleri ja persilja taasen lisäävät melanooman riskiä.Mitäh?? Persilja ja selleri! Nehän ovat terveellisiä ja käytän niitä päivittäin esim, vihersmoothieissani.Oli pakko saada selville miksi. Etsiessäni tietoa huomasin,että vaikka ovatkin terveellisiä,ne myös sisältävät psoraleenia,joka herkistää ihon,etenkin vaalean ihon, auringon ultraviolettisäteilylle.Myös valkosipuli,neilikka.sitruuna.lime ja viikunat sisältävät psoraleenia.Pelkkä psoraleenia sisältävän elintarvikkeen käsittely voi lisätä aurinkoherkkyyttä.Toisaalta psoraleenia ,yhdessä UVA-säteilyn kanssa,on käytetty eri ihosairauksien,kuten psoriaksen ja ihottuman hoidossa.Itselläni on vuosien mittaan kehittynyt suuri aurinkosäteilyherkkyys,ja joudun täällä auringonvalon täyttämässä maassa jatkuvasti välttämään aurinkoa mahdollisimman paljon.Auringonsäteilylle herkistyvien kannattaakin ehkä pitää minimissä psoraleeniä sisältävät elintarvikkeet ,ainakin kesällä.

16 kommenttia:

  1. Onneksi (jos näin voin sanoa) perheessäni on allergiaa persiljalle ja sellerille, joten tulee hyvin vähän jos lainkaan käytettyä niitä. Korvaan ne muilla mausteilla ja kasviksilla/juureksilla.

    VastaaPoista
  2. Ehkä nuo kompensoivat toinen toisensa... toivon minä aurinkoherkkäihoinen ja persiljahimoinen appelsiinimehufriikki.

    VastaaPoista
  3. Israel-kaipuu:toisaalta hyvä juttu,niin ei ole herkistymisen vaaraa...

    VastaaPoista
  4. Sirokko:Niin kun toinen niin ja toinen näin....sanoo toinen persilja ja appelsiinifriikki;D

    VastaaPoista
  5. Joka tapauksessa viisainta kuitenkin suojautua auringonpaisteelta syö sitten persiljaa tai appelsiinia tai molempia :) Mutta kiinnostavaa tietoa joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  6. Jael ja juuri kun mä sain eilen mun persiljat istutettua. En ole vuosikausiin sitä viljellyt, mutta Taivaallinen muankosio kirjassa persilja yhdistettin munakoisoon melkein yhtä usein kuin basilika.

    Olen sairastanut melanooman ja siksi alan jo maaliskuulla syödä semmoisia kapseleita, jotka suojaavat UV-säteiltä. Niistäkin on kyllä liikkunut hurjia juttuja, mutta...Ja sitten käytän suojakerroinvoiteita.

    Parsakaali on usein mainittu muiltakin syöviltä ehkäisevänä vihanneksena. Minä pidän kaikista kaaleista.

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoista tietoa. Syövästä ja ravinnosta on hyviä kirjoja, muutamia uusia ja hyviä listattu blogissani http://www.pellonpientareella.com/p/naita-luen.html

    VastaaPoista
  8. Anu:niinpä!

    Okriina:Parasta onkin suojautua,mutta jos liikkuu auringossa ja on herkkähipiäinen,on hyvä muistaa tuo.

    Leena;kasvattele vain niitä persiljoja ihan rauhassa, ei mikään pieni määrä varmaankaan ole pahaksi.Ja munakoison seuraksi se sopiikin niiiiiiin hyvin! Minäkin rakastan kaaleja,ja etenkin parsakaalia.Hyvä kun suojaudut ajoissa,täällä se on vähän hankalempaa....

    Pellon Pientareella:tulenkin katsomaan sitä listaa...

    VastaaPoista
  9. Tärkeää, minulle uutta tietoa.

    VastaaPoista
  10. Mä en IKINÄ käytä auringonkukkaöljyä, kun kerran opin ravitsemusterapeutilta, että se on yksi huonoimpia öljyjä, kun siinä Omega 3 ja Omega 6:n suhde on epäedullinen. Meillä syödään oliiviöljyä ja joskus rypsiöljyä. Tää oli vähän OT, mutta kun siinä mainittiin auringonkukkaöljy...

    VastaaPoista
  11. Jahas! No voihan kökkö. Selleri on rakkausvihannes juuri nyt. Ja minulla on valkoinen ja pisamainen iho. Täytynee tarkkailla tilannetta kesällä. Tosin enpä mikään auringonpalvoja kyllä olekaan enää nykyisin. Ihana tuo edellisen postauksen jäätelöohje! Juuri eilen tein jätskiä. Täytyy koklata tuotakin ohjetta kyllä :P

    VastaaPoista
  12. Hmm, mistäköhän määristä on kyse..? Ja entä jos ruokavalio sisältää melanoomariskiä pienentäviä ruokia? Voisin kuvitella, että yksittäisiä ainesosia tärkeämpää on vain suojautua ulkoisesti auringolta (varsinkin jos on muilla kuin Suomen leveysasteilla ;)) ja käyttää aurinkovoidetta jossa on fysikaalinen suoja.

    VastaaPoista
  13. Allu:en minäkään,mulla on keittiössä oliiviöljyä,neitsytrypsiöljyä ja viinirypäleensiemenöljyä.Noita 3 tuolla mainitsemiani en koskaan osta.

    Katja:Ihan sama juttu! Rakastan selleria yli kaiken,salaateissa ja juomissa ja muutenkin naposteltuna. Mutta tässä kai on kyse,ettei kannata suuria määriä selleria popsia jos aikoo aurinkoa ottaa.Tuo alempi jätski oli tosi hyvää;kookoskerma on ihana jätskin pohjana! Täällä tosin ei ole ihan helppo suojautua täysin auringolta,kun sitä on niin paljon:ei sitä viitsi oikein aurinkovarjon kanssa ja täysin peitettynä kulkea...

    Eve:kuten tuossa ylemmässäkin kommentissa mainitsin,niin kaiketi on kyse siitä,ettei kauheita määriä popsi,jos aikoo auringossa olla.Itse kun pidän hurjasti selleristä,niin varmaan joudun vähän käyttämään sitä vähemmän,jos olen ulkona paljon,tosin aina varon aurinkoa ,kun olen sille niin herkkä.

    VastaaPoista
  14. Eve: Itse asiassa aurinkovoiteella voi lisätä melanoomariskiään... Melanoomahan on siitä "jännä" syöpä, että auringossa palaminen lisää riskiä. Toisaalta auringon saaminen noin yleisesti voi pienentää riskiä (ja esim. runsaasti aurinkoa saaneilla melanoomaa sairastavilla on tutkimusten mukaan pienempi riski kuolla kuin vähän aurinkoa saaneilla!) koska auringosta saa D-vitamiinia, joka pienentää melanooman ja useimpien muiden syöpien riskiä ja melanooman kohdalla näyttää myös vähentävän syövän aggressiivisuutta.

    Riittävä D-vitamiinin saanti pienentää monien syöpien riskiä jopa yli 50%. Suomessa vaan D-vitamiinia ei saa kuin muutaman kuukauden kesällä ja lisäravinteiksi suositellut naurettavat annokset (~10 mcg) ovat lähinnä homeopatiaa/uskomuslääkintää, sillä auringonvalo tuottaa jopa vartissa iholla 250 mcg D-vitamiinia! Ja yli 6 suojakerroin tosiaan vähentää D-vitamiinin tuotantoa jopa 95%.

    Nimim. lääketiedekirjoittaja, joka kirjoittaa varsin usein syöpiin ja D-vitamiiniin liittyen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...