perjantai 20. elokuuta 2010

Kohti ruokaremonttia ja kurpitsakakkuset

Caprece salaatti cashewjuuston ja ruohosipuli-basilikaöljyn kanssa

En ole vielä aloittanut edellisessä postauksessa mainitsemaani ruokaremonttiani,(jonka aloitan heti viikon vaihtuessa),mutta olen valmistautunut siihen tällä viikolla. Jääkaapissa oli vielä hedelmiä,joita halusin käyttää loppuun smoothieissa,mutta uusia en ole ostanut.Joudun toistaiseksi luopumaan 8 viikoksi joistakin aineksista,kuten hedelmistä,ja tietenkin kaikenlaisista viljoista,mutta onneksi esim.pähkinät ja siemenet ovat tässa vaiheessa sallittuja,kunhan niiden kanssa ei liioittele,rasvapitoisia kun ovat.Eniten vaikeuksia tulee olemaan hedelmien,sekä tuoreiden että kuivattujen suhtee,ja hedelmistä eniten tulen tässä vaiheessa kaipaamaan banaania,jota olenkin käyttänyt paljon. Alkuviikosta aloin kypsyttelemään cashew-juustoa (joka siis sopii hyvin ruokaremonttiini),ja olisko se johtunut kuumasta ilmasta,koska jo 3 päivän jälkeen se oli hyvin kuivunut ja tiivistynyt, ja siihen oli kehittynyt hyvä, hieman vuohenjuustoa muistuttava maku.Jauhettuun cashewmassaan olin lisännyt probiootteja,sitruunamehua ja oluthiivaa,ja juusto oli 3 päivää huoneenlämmössä ja 2 päivää jääkaapissa,jonka jälkeen se oli täysin leikattavaa juustoa,kuten kuvasta  näkyy.Kuori siinä on kuivempaa ,ja sisus pehmeää,mutta tiivistä.

Kuivuri on myös ollut ahkerasti käytössä,sillä myös siemenleivät ja keksit ovat sallittuja tuon 8 viikon jakson aikana. Tähän siemenleipään tuli pellavansiemeniä,auringonkukansiemeniä, kesäkurpitsaa,tuoretta ja auringon kuivaamaa tomaattia,valkosipulia,runsaasti persiljaa sekä korianteria(tuoretta)sekä mausteita.  Tällaisella leivällä,jonka päällä cashewjuustoa,tomaattia sekä ituja ,on hyvä aloittaa aamu. Mung-pavun ja linssien idut ovat 8 viikon aikana kiellettyjä (niissäkin on liikaa hiilareita) mutta siemenidut ja versot ovat sallittuja.


Lempiruokaani ovat erilaiset salaatit,joten varmaan kauhean vaikeaa ei tule olemaan 8 viikon aikana.Salaatteihin voin lisätä tofua ,siemeniä,pähkinöitä,merilevää,ja välillä myös  kalaa ja luomuvuohenjuustoa.




Leivoin alkuviikosta kurpitsakakkusia,joita vein eilen vapaaehtoisryhmäni tapaamiseen. Samalla pääsin eroon jauhoista,joita en kuitenkaan lähiaikoina voi käyttää.
Kurpitsakakkuset tein näistä kurpitsoista,joiden nimen olen taas unohtanut.....

Kurpitsakakkuset (18 kpl)
  • 5 dl kurpitsasosetta
  • 2 rkl psylliumia
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 3½ dl vettä
  • ripaus tuoretta vaniljaa ja suolaa
  • 1 rkl kanelia
  • 3 dl ruokosokeria
  • 6 1/4 täysjyväjauhoja
  • 1 tl leivinjauhoja
Valmista ensin kurpitsat: halkaise ne ja poista siemenet,ja laita ne uuniin noin puoleksi tunniksi,kunnes ovat pehmenneet.Sivele kurpitsoiden pinta öljyllä ennen uuniin menoa.Soseuta kurpitsojen sisus soseeksi.Sekoita kuivat ainekset yhteen psylliumia lukuun ottamatta.Psyllium toimii munan korvikkeena ja lisää samalla kuitua.Se sekoitetaan veden kanssa,jonka annetaan seisoa noin 10 minuuttia.Se ja muut kosteat ainekset lisätään kuivien ainesten joukkoon ja sekoitetaan taikinaksi..Paista kakkusia 180 C  asteessa 45-50 minuuttia.

20 kommenttia:

  1. No aika kivoja eväitä silti saat nauttia, mutta olisi itselläni kyllä tosi tiukkaa ton hedemä- ja marjakiellon kanssa! Pitäisikin kokeilla tuollaista tiiviimmän juuston tekoa. Käytän sen aina heti kun mahdollista, eikä ole ehtinyt tiivistyä. Nyt kyllä aion kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvä että tyhjennät ruokavarastoistasi sellaisia ruoka-aineita pois, mitä et tule pystymään syömään. Itse en tajunnut tuota asiaa tehdä ennen kuin muutin ruokavaliotani, joten kaapeissa notkuu edelleenkin ikivanhoja jauhoja, pastoja ja muita viljatuotteita.

    Missään nimessä älä varo niitä pähkinöitä ja siemeniä muutoin kuin ehkä hiilarien suhteen. Jos alat varomaan niitä, niin ruokavaliosi muuttuu melkoiseksi kitukuuriksi ravintovajeen vuoksi. Tokihan jotkut silläkin laihtuu, mutta mitä luultavimmin pieni, jatkuvasti orastava nälkä jää.
    Rasvoja kannattaa varoa vain jos syö runsashiilihydraattisesti, kuten nykymaailmassa melkein kaikki syövätkin, jolloin energiaa tulee liikaa kahdesta eri lähteestä.

    VastaaPoista
  3. Nämä kuvat ovat ihan valmista kokkikirjakauraa! Siis niin houkuttavia.

    Tiina on oikeassa, jos jättää posi sekä rasvan että hiilarit, käy huonosti. Ystvältäni lähti hiukset! Minä vähennän hiilareita jyrkästi, mutta pidän rakkaat herkkuni eli juustot.

    VastaaPoista
  4. Kurpitsasi taitaa olla butternut squash, jota suomeksi kutsutaan jostain syystä talvikurpitsaksi (oma mielikuvani talvikurpitsasta on kyllä ihan toinen). Sanovat että se on hirmu hyvän makuinen, tekee mieleni kokeilla, mutta sitä ennen on käytettävä ostamani ufokurpitsa...
    Saavatko kurpitsat jäädä tulevaan ruokavalioosi? Kohtahan olisi niiden sesonki...

    VastaaPoista
  5. Että siis ei hedelmiä! Kurja ajatus mutta onhan hyviä syötäviä tietenkin silti loputon lista.

    VastaaPoista
  6. Tuo cashewjuusto on varmasti ihanaa. Paljon, paljon tsemppiä Ruokaremonttiin!

    VastaaPoista
  7. Miltä muuten tuo psyllium maistuu? Ihan uusi mauste/aines minulle, piti vallan googlettaa!

    VastaaPoista
  8. Tuo siemenleipäkuva on hieno, ihan tekisi mieli haukata.

    Kiinnostuneena seuraan ruokaremonttiasi. Itse en voisi tuota nyt kokeilla, kun olen haalinut pakastimet täyteen marjoja.
    Minulla paino putoaisi, jos pystyisin vähentämään leivän syöntiä. Päivällisen korvaaminen proteiinismoothiella on jo sulattanut kymmenen kiloa.

    Kauniita kurpitsakakkusia olet vienyt tapaamiseenne. onnistuisivatkohan nuo kakut tavallista kurpitsaa käyttäen?

    VastaaPoista
  9. Okriina;Joo,se väliaikainen hedelmäkielto onkin vaikeinta tuossa.Olen niin tottunut käyttämään esimerkiksi pakastettua banskua vähän siellä sun täällä.Toisessa vaiheessa saa sitten taas hedelmiä syödä,kunhan ei liikaa. Cashewjuusto tuolla tavalla on tosi hyvää,jotenkuten se maku vielä vahvenee kun juustomassa kuivuu

    Tiina:tämän viikon aikana olenkin yrittänyt tyhjentää niitä pahimpia houkutuksia ja muitakin tuolta kaapeista,mutta suurin osa saa jäädä,sillä ne palaavat sitten ruokavaliooni,ainakin osa niistä,Valkoisia jauheita,riisiä tai sokeria mulla ei muutenkaan ole ollut pariin vuoteen kaapissa.En tuossa aiokaan rasvoja ihan pois sulkea,sillä tiedän ,ettei siinä ole mitään järkeä,mutta noissa pähkinöissä on vaan niin hurjasti rasvaa,ettei niitä ihan kauheasti viitsi kerralla syödä.

    Leena:kiitos:-) Rasvoja ei saakaan kokonaan jättää,ja niitä saankin öljystä ,avokaadosta,pähkinöistä,siemenistä ,vuohenjuustosta.

    Pinea;kiitos,niinhän se olikin,talvikurpitsa.On mielestäni paras noista kypsennettävistä kurpitsoista;siinä on miellyttävä makeahko maku,ja se sopii tosi hyvin leivontaan,esimerkiksi. En saa sitä tässä ekassa vaiheessa syödä,siinä on sen verran hiilareita.Seuraavassa jaksossa voin sitä käyttää.Psylliumia en ole koskaan maistanut ihan noin,sehän on ihan puhdasta kuitua,mutta joutuessaan kosketuksiin nesteen kanssa se turpoaa ja neste muuttuu geelimäiseksi,ja toimii tosi hyvänä munan korvikkeena,sen lisäksi,että siitä saa sitä hyvää kuituakin:-)

    Rita:Väliaikaisesti vaan. Täytyy nyt kokeilla tätä keinoa kun muutkaan eivät ole auttaneet,sittenhän tiedän.Hedelmät tulevat,rajoitetusti,mukaan toisessa vaiheessa.

    Mia Lucia:kiitos tsempeistä:-) Tuollainen kypsytetty cashewjuusto on tosi hyvää ja aika helppo tehdäkin:-)

    Unelma;siemenleipä on hyvää ja siinä ei oikeastaan ole hiilareita melkein lainkaan. Joskus kuivatan sitä niin,että se jää pehmeäksi,ja on kuin leivän tapaista,ja joskus kuivatan enemmän,niin ovat kuin keksejä,ja hyvän makuisia sellaisia.Hieno saavutus tuo kymmenen kilon pudotus.Minä en muutenkaan ole leipää melkein syönyt,paitsi hapankorppuja ja sellaisia,joten leipäongelmaa ei mulla ole,Tosin joskus tekee mieli leipää...Kyllä nuo kakkuset varmaankin onnistuvat tavallisestakin kurpitsasta(kasvaako niitä puutarhassasi`?) mutta tuosta talvikurpitsasta tulee enemmän makeutta,joten sokerin määrää voi vähentää.

    VastaaPoista
  10. Luen aina teistä vahvoista naisista, jotka jaksavat ruokaremonttiin lähteä ja loppuun asti viedä. EHKÄ joskus minäkin, jonain päivänä. Tuo cashew juusto kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  11. Heljä:kyllä sinäkin varmaan joku päivä vielä,sitten kun siltä tuntuu.Cashew juusto on tosiaankin hyvää!

    VastaaPoista
  12. Mmm I love how pumpkin makes cakes so moist! :D

    VastaaPoista
  13. Ihanan näköinen salaatti!:P Cashewjuusto on minulle vallan vierasta, mutta tuollainen salaatti on kyllä muidenkin juustojen esim. mozzarellan kanssa hyvää.:) Hyvältä näyttävät myös muutkin syötävät, varsinkin kurpitsakakkuset.

    Sinulla täytyy olla aivan mahdottomasti tahdonvoimaa, kun kykenet noin tiukkoihin ruokavalioihin! Olisipa itsellänikin. Muutama vuosi takaperin jonkin aikaa karppasin, ja se oli kyllä tehokas apu painonpudotukseen, mutta enpä pystynyt vallan karpiksi jäämään. En vain pysty olemaan esim. ilman leipää.

    VastaaPoista
  14. Uskon, että joidenkin kropat on vaan herkempiä reagoimaan stressiin ja ovat täten 'neuvokkaampia' menemään energianvarastointimoodiin (evoluution kannalta olisit siis etuasemassa).

    Jännä, että keho erittää myös saman määrän stressihormonia, olit sitten kivikauden ihminen petojen keskellä, tai nykyihminen joka huomaamattaan stressaa ympäristöstä, elektroniikasta ym.

    Raakaravinto voi olla ruoansulatukselle ja suolistolle yllättävän kuluttavaa. Monet alkavatkin laihtua palautettuaan osittain kypsennettyä ruokaa (ja tarpeeksi eläinperäistä proteiinia) ruokaansa. Kypsennetty ruoka sulaa paremmin ja riittävä proteiinin saanti takaa keholle rakennusaineita.

    Tällaista spekulaatiota vaan, mutta en usko, että hedelmiä ainakaan voi vetää liikaa (ainakaan kovapintaisia kuten omenoita ja päärynöitä). Sen sijaan uskon, että raakaravinto voidaan koostaa niin puutteellisesti, että joidenkin keho joutuu herkemmin puutostilaan/hälytystilaan.

    Onko elämäsi ylipäätään ollut sressaavaa lähivuosina? Pitkäaikainen stressi voi aiheuttaa myös painonnousua.

    Onnea matkaan joka tapauksessa :)!

    VastaaPoista
  15. Tuo juusto on kyllä aivan vastustamattoman näköistä!
    Haluaisin kokeilla ja kysynkin, että millaisessa astiassa hapatit ja sekoitetaanko juustoa välillä ollenkaan?

    VastaaPoista
  16. Lorraine:Pumpkin is so good in those cakes!

    Kmsu:Cashewjuusto on itse asiassa yllättävän hyvää,ja sen maku voi jopa muistuttaa oikeaa juustoa,niinkuin tuossa minun "juustossani" Saapa nähdä miten paljon tahdonvoimaa löytyy,mutta kun kaikki vaatteet ovat nyt pieniä,ei taida muuta valinnanvaraa olla.Sitäpaitsi,tämä eka jakso on vain 8 viikkoa.Leivän jättäminen ihan kokonaan tuntuu kyllä aika vaikealta.

    Roxsheena;Kiitos tsempeistä. Minäkin uskon että joidenkin elimistöt reagoivat herkemmin stressiin,niin että se vaikuttaa ruuansulatukseen,ja olen sen huomannut myös omassa tapauksessani. Lihoin 90-luvulla 10 kiloa ihan noin vain äitini kuoleman jälkeen,ilman että mitenkään olisin syönyt enemmän,ja tämän viimeisimmän aika rajun painonnousun aikaan oli stressiä,ero ja maahanmuutto,joten uskon niiden vaikuttaneen,tosin olen lihonut aika reilusti.Raakaravinto on ollut vain osa ravintoani,sillä olen syönyt tofua ja välillä juustoa ja vuohenjugurttia, sekä kalaa,joten täysin eivät eläinperäiset tuotteet ole puuttuneet .Mutta tuo lihominen alkoi tosiaankin silloin kun olin täysin elävän ravinnon ruokavaliolla.Joissain hedelmissä,etenkin kuivatuissa taas on paljon sokeria ja hiilareita,jotka varmaankin vaikuttavat juuri tuohon B -luokan metabolismijuttuun.

    Kuitin Koivu:Tuo juusto oli kyllä tosi hyvää.Sekoitin ensin ihan lasisessa astiassa,jonka jälkeen siirsin sen sideharsopussiin,jonka laitoin siivilään,enkä enään sitä sekoittanut.

    VastaaPoista
  17. jospa tekisin tuosta yläkuvassa, cashewjuustoakin löytyy, ei kun chevree..

    VastaaPoista
  18. Hannele:No chevre onkin tosi hyvää...

    VastaaPoista
  19. Ihana tuo ensimmäinen kuva! Mielenkiinnolla odotan raportteja vhh-dietiistäsi, koska sitähän se on oikeasti. varoittelisin sinua kuitenkin kaikesta, missä lukee 'light' ja vallankin rasvoissa. Raakaravinnon asiantuntijana ja hyvinvoinnistasi huolehtivana et varmaankaan halua sitä lisä- ja epäaineiden määrää itseesi, jotka kätkeytyvät noihin epäterveellisiin kevyttuotteisiin.
    Luen parhaillaan hyllyssäni jo pari vuotta lukemattomana ollutta Mats-Eric Nilssonin kirjaa Petos lautasella (Wsoy 2008). Suosittelen, jos mm. aiheet: - Mitä tekemistä laholla kuusella on vaniljanmaun kanssa? Mihin teollinen leipä tarvitsee 16:ta lisäainetta? - kiinnostavat. Kirja on lisäksi hauskasti kirjoitettu.

    VastaaPoista
  20. Krisu:kiitos:-) En olekaan koskaan oikeastaan ostanut mitään kevyttuotteita,ja tuossakaan kirjassa ei käsketä syömään pelkästään kevyttä,koska siinä myös on pähkinöitä ja siemeniä ja avokaadoa ja vastaavaa.Tosin mainitaan,että lihatuotteissa (joita en siis syö)käytetään kevyempiä vaihtoehtoja.Kress itse asiassa sanoo että mieluummin sitten vaikka kevyitä kuin rasvattomia maitotuotteita.Mutta siis rasvattomuus ei ole tässä se juttu,ja olenkin syönyt paljon pähkinöitä,siemeniä,tahinia,ja muita juttuja,joissa hiilarit alhaalla mutta kuitenkin rasvaa.Ja olen käyttänyt puolikypsää juustoa jossa 5 %,joten ihan kevyttä sekään ei ole.
    Tuo kirja kuulostaa mielenkiintoiselta,olen siitä aiemminkin kuullut.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...