torstai 28. lokakuuta 2010

Vähähiilariset herkkupatukat

Siirryin viikon alussa karppiohjelmani toiseen vaiheeseen,jossa 2 kuukauden ajan monet kiellettyjen listalla olevat ruoka-ainekset tulivat taas sallittuiksi.Näihin kuuluvat hedelmät,pavut ja linssit ja kokojyvätuotteet. Olin jo oppinut olemaan ilman hedelmiä,mutta täytyy sanoa että ensimmäinen omena pitkästä aikaa maistui kyllä hyvältä! Ja vihersmoothiet maistuivat kyllä paljon paremmalta kun niissä on hedelmää mukana.Tässä toisessa vaiheessahan ,kuten olen aikaisemminkin maininnut,ajoitus on todellä tärkeää,ja se ,että jokaisen viiden tunnin välein nautitaan 11-20 gr hiilariannos.1 omena kuuluu tähän kategoriaan,samoin puolikas banaani.

Halusin laittaa patukoita ,joita voisin kuljettaa mukanani,jotta en ylittäisi tuota 5 tunnin sääntöä,ja joissa olisi se tarvittava hiilihydraattimäärä. Etsin netistä,mutta kaikissa löytämissäni ohjeissa taas oli liikaa hiilihydraatteja,joten piti kehitellä jotain itse,ja näin syntyivät nämä patukat.Käytin näiden valmistuksessa amerikkalaista kuppimittaa.

Vähähiilariset herkkupatukat(12 kpl)
 • 3 kuppia jauhettuja kauranjyviä (tai hiutaleita)
 • 1 kuppi mantelijauhoa(jauhettuja manteleita)
 • 1/4 kuppia pellavansiemenjauhoa
 • 1½ kuppi jauhettua kookosta
 • 2 rkl maapähkinävoita(käytän sellaista,johon ei lisätty mitään)
 • 1 rkl kuorimattomista seesaminsiemenistä tehtyä tahinia
 • 1 tl kanelia
 • ½ tl jauhettua vaniljaa
 • 1/3 kuppia vettä
 • ½ kuppia (118 ml)omenamehutiivistettä

Yhdistä kaikki jauhetut,kuivat ainekset ja lisää maapähkinävoi,tahini,omenamehutiiviste ja vesi ja sekoita hyvin.Tuo käyttämäni omenamehutiiviste on ihan vain pelkistä omenista tiivistetty,kuten näkyy kuvassa oikealla,eikä siihen ole lisätty mitään omenien lisäksi. Ihan kauheasti hiilihydraattejakaan tuossa ei ole,per 100 ml 11 gr,joten toimii hyvänä makeuttajana.En tiedä,jos tämän tapaista tuotetta saa Suomesta. Noihin patukoihin voisi omenamehutiivisteen puuttuessa lisätä omenaraastetta ja vaikka steviaa.

Patukkataikina riitti tasan 12 patukkaan.Käytin tällaista silikonivuokaa;painoin patukkamassan vuokaan,ja laitoin koko vuuan joksikin aikaa pakastimeen,jonka jälkeen patukat tulivat helposti siitä ulos.Kuivattelin niitä kuivurissa,kunnes patukoiden pinta oli kuivunut,mutta sisus oli hieman pehmeää.
Laskin,että per patukka hiilarimäärä oli 8,1 gr,joten riittää,jos mukanani on puolitoista patukkaa,niin saan silloin täytettyä vaadittavan hiilarimäärän per 5 tuntia. Suurin osa patukan hiilihydraateista tuli kaurasta,ja tuosta omenamehutiivisteestä;muitten ainesten hiilihydraattimäärät ovat todella alhaiset.Nämä ovat myös tosi herkullisia patukoita,ja tulen tekemään näitä säännöllisesti.


Myös pavut ovat palanneet ruokalistalle,ja per 5 tuntia annos on tasan puoli kuppia (amerikkalainen kuppimitta) Olenkin keitellyt erilaisia papuja,kuten näitä kivan näköisiä pandapapuja,ja lisään päivittäin sen puolikuppisen salaattiini. Tämän proteiinin tullessa taas kuvioihin olen hieman vähentänyt eläinproteiinin,kuten juustojen ja luomukananmunien määrää,vaikka niitäkin söin aika kontrolloidusti (Kress suosittelee 5 keltuaista per viikko).Ruokavalioni koostuu edelleenkin suurimmaksi osaksi raakaruoasta,mutta luulen,että kananmunat nyt jäävät ruokavaliooni,jatkossakin. Mielenkiinnolla luin joistakin amerikkalaisista Raw Food-blogeista,että monet olivat siirtyneet pois raw food veganismista.Näin olivat tehneet mm. Anthony Anderson, Raw food right now-pariskunta ,Heather Pace ja jotkut muutkin.Jostain blogista luin,että joku oli lihonut raw foodin myötä,aivan kuten minäkin,mutta näinhän ei ole kaikkien kanssa.Onkohan menossa nyt joku uusi trendi,mielenkiintoista nähdä mihin se johtaa.

8 kommenttia:

 1. Kylläpä patukat näyttävät hyviltä. Ja kuten tavallista, saat reseptien toteuttamisen kuulostamaan vaivattomalta.

  Pavut ovat kivoja. Teimme jokin aika sitten keittoa valkoisista pavuista ja tomaattipyreestä. Nam, sitä tehdään toistekin.

  VastaaPoista
 2. Rita;tosi namit patukat tuli tehtyä:-) Ja pavut ovat hyviä,etenkin kun piti välttää kaikkea papumaista 2 kuukauden ajan,jopa idätettyjä linssejäkin...

  VastaaPoista
 3. Kivoja välipalapatukoita!:) On sinulla mahdoton itsekuri, kun noin pitkään olet jo pystynyt ruokavaliotasi noudattamaan! Voi, kun jostain saisi itsekuria hankittua, kun varsinkaan makeasta ei sitten millään pysty olemaan erossa.:(

  VastaaPoista
 4. Varmaan hyviä patukoita, ilman hedelmiä olisi minun vaikea olla.

  VastaaPoista
 5. Näitä patukoitahan pitää jossakin vaiheessa kokeilla, kiitos ohjeesta!

  Itse tykkäisin syödä linssejä ja papuja, mutta maha ei oikein tykkää:( Suurta herkkuani on linssikeitto, jota silloin tällöin kyllä teen.

  VastaaPoista
 6. Sun luovuudella saisit luultavasti kehiteltyä mistä tahansa rajoitteista huolimatta aivan upeita juttuja! Olen myös seuraillut Heatherin, Daniel Vitalisin ym. viimeaikaisia muutoksia ruokasuuntauksessa. Asia oli myös kovasti esillä siinä Raw Mom Cooked Dad -summitissa. Liika ehdottomuus tuskin on koskaan hyväksi varsinkaan ravintoasioissa.

  VastaaPoista
 7. Kmsu:Tykkäsin tosi paljon näistä patukosta:-) Makeanhimosta pääsee yllättävän nopeasti eroon,kunhan vaan päättää olla sitä syömättä,jolloin elimistö tottuu vähemmän makeaan eikä enään vaadi sitä.

  Allu;hyviä ovat.Aluksi tuntui hedelmäkielto vaikealta,mutta siihenkin tottui. Nyt saan taas niitä syödä,mutta rajoitetusti.

  Sara:det går bra,men långsamt.Ungefär halv kilo per vecka,så man knappast känner det,men det är bäst på det här sättet.

  Kaisu:Patukat oli hyviä ja ei kivasti vähähiilarisia. Joskus pavut aiheuttaa turvotusta,mutta tällä viikolla olen joka päivä syönyt papuja salaatissa,eikä turvotusta ilmennyt:-)Ehkä koska määrät pitää pitää noin pieninä.

  Okriina:kiitos,ja ihan samaa voisin sinustakin sanoa.Näinhän se on ,että ihan ehdottomana ei kannata olla,ei varmaankaan ole hyväksi elimistölle pitkän päälle.Parasta on kun kuuntelee itseään,ja yrittää syödä monipuolisesti ,mutta terveellisesti.Raw food on kuitenkin sen verran hyvää ja mieluisaa,että suurin osa ravinnostani sellaista on.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...