tiistai 23. marraskuuta 2010

Ruokalahjat osa-2 levitteet

Pari postausta sitten tekemieni maustettujen vinaigrettien lisäksi tein myös joukon levitteitä,joita voi myös käyttää ruuanlaittoon,maustamaan ruokaa. Ensimmäisenä tein valkosipulisen appelsiiniconfit-soseen,jonka idean sain myös erään täkäläisen yrityksen tuotteista;kumkvatit tosin vaihtuivat appelsiineihin.Valkosipulinen appelsiiniconfit antaa kivasti makua vaikka pataruokiin,tai mihin tahansa,mihin tarvitaan sitruksista vivahdetta. Voisin kuvitella käyttäväni tätä myös vokkiruokiin,ja tämä sopisi hyvin kanaruokiin.Edit. Tein tofua thaimaalaisessa currykastikkeessa ja lisäsin appelsiiniconfitia ruokalusikallisen mukaan.Kastikkeesta tuli ihanan makuista!

Valkosipulinen appelsiiniconfit
  • 3 luomuappelsiinia
  • 10 reilun kokoista valkosipulinkynttä
  • 4 rkl ruokosokeria
  • 4 rkl valkoviinietikkaa
Leikkaa appelsiinit kuorineen pieniksi palasiksi,ja poista mahdolliset siemenet.Koska tähän käytetään koko appelsiini,kannattaa käyttää luomuappelsiineja. Laita appelsiinipalat kattilaan yhdessä sokerin ja valkosipulikynsien kanssa.Keitä hiljaisella tulella,kunnes seos sakenee ja hieman karamellisoituu. Appelsiinikuorten ja valkosipuleiden tulee olla pehmeitä tässä vaiheessa. Anna seoksen jäähtyä,lisää valkoviinietikka joukkoon ja soseuta monitoimikoneessa,ei kuitenkaan liian hienoksi soseeksi. Säilyy varmaankin aika hyvin jääkaapissa kun tässä on etikkaakin.
Seuraavaksi tein oliivi-kevätsipulitapenaden. Tästä tapenadesta tuli tosi hyvää,ja söin sitä raakakrakkerin päällä. Tätä tulen kyllä tekemään uudelleenkin,sillä se hävisi parissa päivässä,niin hyvää se oli...

Oliivi-kevätsipulitapenade
  • 4 dl vihreitä ,siemenettömiä oliiveja
  • 3 kevätsipulin vartta,myös vihreät osat
  • 1 rkl  sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
Jauha kaikki ainekset tasaiseksi,muttei liian sileäksi massaksi.
Viimeiseksi tein tomaattisen viikunalevitteen,jota myös söin raakakräkkerin päällä,cashewjuuston kanssa.  Tämä sopii hyvin kanaruokiin,voileiville ja vaikka pastan kanssa.

Tomaattinen viikunalevite sitruksisella vivahteella
  • 2 kuivattua viikunaa
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 palaa säilöttyä sitruunaa *
  • ruususuolaa
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamietikkaa
*Käytin tässä säilöttyä sitruunaa (kuvassa) jota ostin valmiina,mutta sitä voi myös valmistaa itse,ohje täällä (englanniksi) tai täällä suomeksi(helpompi ohje)
Leikkaa viikunat pieniksi palasiksi,ja marinoi niitä jonkun aikaa öljyssä ja balsamietikassa.Laita kaikki ainekset ,myös marinoidut viikunat,monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi soseeksi. 
Joku aika sitten huomasin bussin ikkunasta,että lähelle Tel Avivin  pääbussiasemaa oli avattu intialainen elintarvikeliike Maharaja. Täällä on ihan kivasti liikkeitä,jotka myyvät aasialaiseen ruokaan tarvittavia aineksia, mutta ihan pelkästään intialaiseen ruokaan keskittynyttä kauppaa en ole aiemmin nähnyt. Tämä kauppa oli aika pieni,mutta kivasti sieltä löytyi kaikenlaista.Tarkoitus on myös myydä valmista intialaista ruokaa,kunhan lupa-asiat saadaan kuntoon.
Myös erilaisia intialaisia namuja oli myynnissä.Namujen ainesten joukosta bongasin ainakin kikhernejauhon,cashewpähkinän ja voin. Sain maistaa yhtä namua,tuollaista valkoista.Aivan liian makeaa makuuni,ja myös voin maku tuntui selvästi. Mutta kivan näköisiä ainakin ovat nämä namut.

11 kommenttia:

  1. voi kun herkullisen nàkòisià levitteità ! Eteenkin tykkàisin varmasti tuosta oliivi-kevàtsipulitapenadesta. Tàytyy heti kokeilla !

    VastaaPoista
  2. Marianne H;tuo tapenade oli tosi herkullista,joten hotkaisinkin sen aika nopsaa;D

    VastaaPoista
  3. Levitteet ovat usein se piste i:n päälle. Kivoja ohjeita!

    VastaaPoista
  4. Ihania levitteitä! Maistuis varmaan mullekin.
    Minulla oli tyttösenä intialainen ystävätär. Hänen ruokansa olivat melkoisen polttavia ja herkut todella makeita, ikäänkuin makuskaalan ääripäitä. Oli aina hienoa vierailla heillä. Ja vieläkin muistan, kuinka ruoka oli heille todella tärkeä asia.

    VastaaPoista
  5. Okriina;Levitteet voivat olla tosiaankin aika monikäyttöisiä:-)

    Omenaminttu:kiitos:-)Nämä olivat tosi kivoja levitteitä;etenkin tuo oliivitapenade. Intialainen ruoka on mielestäni hyvää,pidän siitä mausteisuudesta ja myös siitä,että ruuat voivat olla polttavia,mutta nuo makeiset olivat kyllä aivan liian makeita...

    VastaaPoista
  6. Kiva, että teiltäkin löytyy intialaisia ruokakauppoja. Ihan tutunnäköisiä tuotteita tuolla näyttää olevan. MInäkään en erityisemmin pidä intialaisista makeisista, liian makeita tai rasvaisia minun makuuni...

    VastaaPoista
  7. Anna:Intialaisia ravintoloita on ollut melkein aina,mutta Tel Avivissa en ole tätä ennen nähnyt intialaista ruokakaupppaa;sellaiset ovat keskittyneet Ramlan kaupunkiin.Minustakin maistamani makeinen oli paitsi hurjan makea myös aivan liian rasvainen(voin maku tuntui selvästi..)

    VastaaPoista
  8. Ihania ruokalahjoja olet kyllä tehnyt! Minusta ruokalahjat ovat lahjoista parhaita. :-) Niitä on niin ihana tehdäkin.

    Mielenkiintoista, että sinnekin on tullut intialainen ruokakauppa. En ihmettele, että et tykännyt intialaisista namuista - mullakin kesti kauan, että opin syömään niitä. Nyt voisin syödä niitä vaikka kuinka ja paljon! :-) Rasvan (gheen, eli kirkastetun voin) maku saattaa olla joissakin makeisissa aika häiritsevä, varsinkin jo makeisia säilyttää jääkaapissa.

    VastaaPoista
  9. Hippu:ruokalahjoja on tosiaankin kiva tehdä! Nyt kun löysin tuon intialaisen ruokakaupan,löysin toisenkin,ihan sattumalta,vähän piilossa,ja sekin varmaan ollut jo kauan,en vaan ole huomannut sitä.Tosiaankin se gheen maku häiritsi aika paljon siinä makeisessa,taidan kyllä jättää ne suosiolla muille;D

    VastaaPoista
  10. Täytyy heti printata nämä ohjeet muistiin, kivoja lahjaideoita. Rupes naurattamaan tuo maharaja-nimi, kuullostaa vähän niinkuin suomen kieleltä.

    VastaaPoista
  11. Allu;ihanaa kun olet taas täällä! Itse asiassa voi olla,ettei kaupan nimi lausuttukaan noin,mulle tuli automaattisesti tuo suomalainen versio muistiin;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...