keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kukkakaalia japanilaisittain

Edessä kukkakaalia maapähkinäkastikkeessa,takana kukkakaali Tsukemonoa. Koristeena porkkanasta ja retiikasta leikatut kukat,joihin ripottelin muutaman pisaran luomu Ponzu-kastiketta ja päälle ripottelin nigellansiemeniä.
Kuva Wikipediasta
Kukkakaali on täällä tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan,ja myös edullisimmillaan,ja koska suuresti rakastan kukkakaalia (ja parsakaalia!),olenkin sitä syönyt viime aikoina aika ahkerasti ,monella eri tavalla.Käydessäni taas torilla muutama päivä sitten ostin  pari kiloa tätä ihanaa kaalilajiketta,ja samalla mieleen tuli helmikuun ruokahaaste,jota emännöi tammikuun ruokahaasteen voittanut Katja. Haasteen aiheena on tällä kertaa Japani,ja vaikka aasialainen keittiö on suosikkejani,en kauheasti tunne japanilaista keittiötä. Ajattelin ,että kukkakaalille saattaisi sieltäpäin kuitenkin löytyä joku kiva ohje,ja käännyin  Tessin puoleen (eräs suosikkiblogeistani),josta löytyikin seuraava ohje kukkakaali Tsukemonolle. Tess kertoo postauksessaan että alkuperäiseen ohjeeseen tarvittavaa sukaattisitruunaa ei löytynyt,joten hän käytti tilalle limesitruunaa. Sukaattisitruunaa saa täälläkin,syksyllä,lehtimajajuhlan aikoihin,sillä se on yksi juhlan symboleista.Sukaattisitruunan hinta on silloin  korkea,etenkin jos se täyttää kaikki vaadittavat kriteerit.  En ole sitä kuitenkaan koskaan maistanut.
Tessin reseptiä jouduin jonkun verran karsimaan ja muuttamaan,sillä minulla ei ollut hänen reseptissään olleita sakea ja kombua.Ilman niitäkin kukkakaalista tuli tosi hyvää!

Muunneltu versio kukkakaali Tsukemonosta
  • ½ keskikokoinen kukkakaali (tai pakastettua kukkakaalia)
  • ½ limesitruunan kuoriraaste
  • 1 rkl limesitruunan mehua
  • 3 rkl tamari-soijakastiketta
  • 1 rkl miriniä
  • pari tippaa seesamiöljyä
  • (nigellan siemeniä koristeluun)
Keitä kukkakaalin kukintoja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin,vain niin,että se hieman pehmenee,mutta on kuitenkin "al dente". Sekoita kastikkeen ainekset,ja kaada lämpimän kukkakaalin päälle. Anna vetäytyä vähintään tunnin ennen tarjoilua.

Valmistaessani ylempää kukkakaaliannosta muistin lukeneeni jossain japanilaistyylisestä kukkakaalista maapähkinäkastikkeessa.Niinpä käytin toisen puolikkaan kukkakaalista siihen.

Kukkakaalia maapähkinäkastikkeessa
  • ½ kukkakaali
  • 3 rkl maapähkinävoita (käytin maapähkinävoita,johon ei ole mitään lisätty)
  • 2½ rkl vettä
  • 3 tl tamari-soijakastiketta
  • ripaus chilihiutaleita
Kuten edellisessäkin ohjeessa, hajoita kukkakaali kukinnoiksi,keitä muutaman minuutin,sekoita kastike,ja lisää vielä kuuma kukkakaali kastikkeen joukkoon.

Molemmat kukkakaaliannokset olivat tosi herkullisia;ehkä pidin hieman enemmän tuosta maapähkinäisestä kukkakaalista,mutta molempia tulen takuulla tekemään uudelleenkin.

19 kommenttia:

  1. Kauheeta mikä nimimerkki edellä :D

    Keitin tänään kukkakaalia... Olisipa ollut joku kastikkeen ohje! En tullut edes ajatelleeksi.

    VastaaPoista
  2. Kiva kukkakaaliresepti. Kukkis on kyllä herkkua juuri tuolla lailla nopeasti kypsennettynä. Tein muuten edellisen postauksen kyssäkaali-porkkanasalaattia eilen ja tuli siitäkin vähän japanilaisfiiliksiä, kun lisäsin merilevää vielä joukkoon.

    VastaaPoista
  3. Ihania reseptejä, kävin vakoilemassa yhtä tofupallero-reseptiä ja aion kokeilla sitä. Se on ensitutustuminen tofuun minulla.

    VastaaPoista
  4. Todella kauniita ja halpoja kukkakaalit nyt. Ainoa vika on se haju joka tulee keitettaessa. Varsinkin mies inhoaa sita todella.

    VastaaPoista
  5. Tosi mielenkiintoisen oloisia ohjeita. Jotenkin sitä jämähtää (tai siis ainakin mä jämähdän) niihin omiin perusyhdistelmiin, ettei ymmärrä, että kukkakaaliakin voisi maustaa esim. soijakastikkeella. :-)

    Voisin vielä yhtyä tuohon Anumorchyn kommenttiin, että meilläkin mies inhoaa kukkakaalin hajua todella. Se kysyy jo kynnyksellä kotiin tullessaan, että mikä täällä haisee. :-D

    VastaaPoista
  6. Kermaperse:on se!

    Rita;hih;D Kukkakaali on kyllä hyvää,ja kastikkeet sopivat sen kanssa,monella eri tavalla.

    Okriina:keitin vain ihan hetken,mutta kukkakaali oli edelleenkin ihan jämäkkää. Ja oli tosi hyvää,molemmilla ohjeilla.Merilevä sopiikin hyvin siihen edelliseen salaattiin,täytyy laittaa seuraavalla kerralla.

    Laventeli:Kiitos:-) KOkeile ihmeessä tofua,se on hyvää ja mielettömän monipuolista:-)

    Anu;niinpä ovat. Ostin toissapäivänä ja kilo oli vain 2 sheqelia,uskomatonta! Ja todella kauniin kukkakaalit.Olenkin nyt parin päivän aikana melkein syönyt vain kukkakaalia...;D Mä keitin noita vain ihan lyhyen aikaa,eikä siihen ehtinyt tulla sitä hajua.Jostain luin,että jos laittaa perunaa joukkoon,niin se imee ne hajut.

    Hippu:Soijakastike sopii tosin hyvin kukkakaalin kanssa.Ja tänään tein kukkakaalia tahinin kanssa. Mulla tuo kukkakaali ei ehtinyt haista,kun keitin niin lyhyen ajan. Mutta tosiaankin,luin että peruna voisi siihen ongelmaan auttaa..

    VastaaPoista
  7. Oli pakko tulla kertoo minkälaiset niistä tofu"pullista" tuli, hih. Loppujen lopuksi tein niistä lettuja, SAA NAURAA, heh heh.
    Mitähän meni vikaan. Ehkä se pakastettu pinaatti teki sen veteläksi, mutta hyviä ne letut oli. Paistoin kaveriksi vihanneksia ja keitin ruispastaa. Tykättiin niin isäntä kuin minäkin.
    Ohjeesta jäi ainoastaan pois paprika.

    VastaaPoista
  8. Laventeli:kiva oli kuulla ensimmäisestä tofukokeilustasi! Ja miksei myös lettuina! Kiva kun maistuivat.Käytin tuoretta pinaattia,mikä tosiaankin on kuivempaa,mutta mukaan voi lisätä vähän jauhoja jos haluaa niistä kiinteämmät.

    VastaaPoista
  9. mmmmm! äter också mycket blomkål just nu. gott. det här ser toppen ut.
    och du har varit på birenbaum, mitt favoritställe, ett utav dom dvs!
    kram

    VastaaPoista
  10. Onpas kaunis ja herkullisen näköinen annos!! Mä olen myös kukkakaalin ystävä ja syön sitä vaikka pelkästään suolassa keitettynä sormin suoraan kattilasta :D

    VastaaPoista
  11. Kiitos neuvosta. Jauhoja siis seuraavalla kerralla lisää.

    VastaaPoista
  12. Sara:BLomkål är toppen just nu! Och Birenbaum,de har de bästa salladen!Kram!

    Mizyena;kiitos:-)Kukkakaali on kyllä tosi hyvää monella tavalla:-)

    Laventeli:-)

    VastaaPoista
  13. Mielenkiintoiset kukkakaaliohjeet! Kukkakaali ja parsakaali on tosi hyvää. Nyt alkoikin heti tehdä mieli gratiinia, kun niistä puhe tuli.:)

    VastaaPoista
  14. Kmsu:Oli tosi hyvää tuolla tavoin tehtynä,Ja tänään söin parsakaalia....

    VastaaPoista
  15. Kiitos vinkeistä, ensi viikoksi pitäisi viedä jotain japaniaiheista ruokaa viemisiksi enkä tiennyt mitä tehdä - kunnes bongasin nää :) Millähän tuon mirinin voisi korvata? Ei tummalla balsamicolla kuitenkaan??

    VastaaPoista
  16. Kte:Nämä oli tosi hyviä,joten suosittelen.Mirin on hieman makeaa,joten ehkä pieni sokerin,hunajan tai muun makeutuksen lisäys voisi olla jonkinlainen korvike.

    VastaaPoista
  17. Tama kuulostaa tosi hyvalta, pitaapa kokeilla! :-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...