lauantai 5. marraskuuta 2011

Kaikenlaisia kokeiluja ja ihania oliiveja

Kävin eilen Tel Avivin Karmel-torilla,jossa poikkesin sinne joku aika sitten avattuun ihanan Olia-ketjun kauppaan. 
Perjantaisin siellä myydään voileipiä ja  hanaolutta,mutta samalla on myös  paljon maistiaisia. Minua kehotettiin maistamaan molemmissa kuvissa olevaa oliivivoita.Oliivivoita? Maistoin leipää,jonka päällä oli reilu kerros oliivivoita,ja voila,se todellakin maistui voille ja oli tosi hyvää! Ja myös rakenne oli kuin voin,mutta tämä ei kuitenkaan ollut margariinia,vaan kaupan omistajien kehittämä uusi tuote,jonka ohjetta he eivät missään nimessä halunneet jakaa mutta sen verran sain selville että siinä on oliiviöljyä ja kaakavoita.Sorruin ostamaan yhden pienen purkin tuota voita,johon oli käytetty Nabali-oliivien öljyä ja oli maustettu chilillä.

Mielessä raksutti että tätähän voisi kotonakin kokeilla tehdä,ja utelias kun olen ,tein pienen koe-erän,eli sekoitin 2½ rkl hyvää oliiviöljyä sekä saman verran sulatettua kaakaovoita ,ja lisäsin joukkoon 2 tl jauhettua lesitiiniä.Jauhoin koe-erän Magic Bullet-laitteellani ja tulos olikin sulaneen voin näköinen seos,jonka laitoin jääkaappiin jähmettymään.Jonkun ajan kuluttua huomasin,että hieman olivat öljyt erottuneet,joten jauhoin satsin uudestaan vielä jonkun aikaa.  Tulos näkyy tuolla ylhäällä sen ostamani oliiviöljyvoin vierellä,ei ihan yhtä vaaleaa ja ei ihan yhtä tasaista koostumukseltaankaan,mutta ihan ok ,ja taidan käyttää sen jossain vaiheessa johonkin raw-jälkiruokaan. Tuskinpa tuota uudestaan kokeilen,mutta oliiviöljyvoi on todella hyvää.
Olia -kauppa (englanninkieliset sivut) on ihana! Siellä myydään 11 eri oliivilajikkeesta puristettua öljyä plus muutamia sekoituksia,ihania vinaigrette-kastikkeita,tahnoja,hilloja,mausteita,oliiveja ja kosmetiikkaa;kaikki oliivipohjaisia. Kun torin Olia-kauppa avattiin,mietin miten ihmeessä he kuvittelevat myyvänsä siellä paljon kalliimpaa öljyä ja oliiveja,kun melkein vieressä myydään paljon edullisempia oliiveja.Mutta näköjään tällaiselle gourmet- kaupalle on torillakin kysyntää,ja eilenkin siellä kävi koko ajan ihmisiä ostoksilla.
Oliiveja sai maistaa  ,samoin öljyjä,sillä kun on noin monta eri oliivilajikkeista puristettua öljyä niin makuerotkin ovat suuret.Jotkut öljyt ovat mietoja,joissakin tuntuu hieman ruohon maku ja joissain on kaikenlaisia mielenkiintoisia makunyansseja.
Ostin noita kuvassa näkyviä mustia,ryppyisiä oliiveja,jotka olivat kumkvattikastikkeessa.Mielettömän herkullisia ja nuo olivat niin hyviä,että niitä voisi syödä kuin karkkia! Ostamani oliivit ovat kreikkalaista thrubolea-lajiketta,jotka tulevat alunperin Thassoksen saarelta,mutta tuon lajikkeen puita kasvatetaan myös täällä,ja nuo oliivit olivat täällä kasvaneita.Edit: olin nyt illalla viinimessuilla ja tämä oliivipaikka oli siellä mukana.Keskustelin omistajan kanssa näistä throubolea-oliiveista ja selvisi,etteivät ne täällä kasvakaan,vaan ovat Kreikasta. Vaikka täällä kasvaa monta eri oliivilajiketta ,niin on sellaisiakin,joita ei täällä voi kasvattaa ,kuten tuota thrubolea-lajiketta.Raakana poimitut oliivit  sisältävät alkaloidia,jotka tekevät niistä kitkeriä eikä niitä voi syödä suoraan puusta poimittuna,vaan niitä pitää jollain tavalla käsitellä. Alkuperäinen tapa käsitellä oliiveja on ns.kuivamenetelmä,jossa oliivit sekoitetaan suolan kanssa ja niiden annetaan käydä kuukaudesta puoleentoista kuukauteen. Prosessi eliminoi oliivien kitkerän maun ja tekee niistä suolaisia.Suola myös kuivattaa,joten tällä menetelmällä oliiveista tulee ryppyisiä. Thrubolea-lajikkeen oliivit ovat kuitenkin poikkeus,sillä ne kypsyvät puussa,ja poimitaan mustina ja ryppyisinä:kitkeryys on niistä hävinnyt.Mitään muuta oliivilajiketta ei voí syödä ilman käsittelyä.


19 kommenttia:

  1. Oliivien ystävä minäkin, ja juuri ajattelin sinua kun tein tahinesta jälkiruokakastiketta omenapiirakan päälle. Melkeinpä on tilanne mennyt sellaiseksi että sen jälkeen kun tutustutit minut tahineen en voi olla monta päivää ilman sitä :D

    VastaaPoista
  2. Rita:Oliivit ovatkin ihania! Ja muistankin kun tutustutin sinut tahiniin;oli kiva reissu! Se onkin monipuolinen aines,josta voi tehdä kaikenlaista hyvää:)

    VastaaPoista
  3. Oliivivoi kuulostaa hyvalta! Ja varmaan maistuukin.

    Oih, meikäläisen toivekauppa tuo Olia. Jönköpingissä Ruotsissa oli sellainen kauppa, mista sai ostaa todella monenlaisia oliiviöljyjä, myös maustettuja. Lisaksi oli erilaisia oliiveja ja kaikenlaista muutakin herkkua. Siella kaupassa kavi kylla kuhina.

    VastaaPoista
  4. Olisipa täälläkin tuollainen mainio oliivikauppa. Kiinnostavan kuuloisia makuelämyksiä.

    Enpä ole aiemmin tullut ajatelleeksi tuollaista kaakaovoista ja oliiviöljystä tehtyä levitettä. Kuulostaa oikein hyvältä idealta. :)

    VastaaPoista
  5. Tuula:Tuo ostamani on maustettu merisuolalla ja chilillä ja tosi maukas. En vaan oikein tiedä mihin sitä käyttää kun en syö oikeastaan leipää kuin äärimmäisen harvoin.Pitää ehkä tehdä satsi krakkereita taas.Tuo Jonköpinginkin kauppa kuulostaa tosi hyvältä! Täällä on toinenkin ihan oliiveihin ja sen tuotteisiin perustuva gourmet-kauppa,mutta vähän snobbaileva sellainen;D

    Mustikkatyttö:Tuo oliivikauppa on kyllä tosi ´hyvä.Tuo yritys ei itse tuota öljyjään,vaan he ostavat ne pieniltä tuottajilta. Tuo levite(siis ostettu )on oikein hyvä.Ei se minunkaan tekemäni hullumpi ollut,mutten laittanut siihen suolaa enkä muuta maustetta.Ehkä teen siitä oliiviöljyllä maustettua raakasuklaata;D

    VastaaPoista
  6. Oliivit kuuluva mielessäni samaan kategoriaan hyvän suklaan, viinien ja kahvin kanssa, kiehtovia herkuttelutuotteita, joiden suhteen hifistelylle ei kai ole mitään rajaa... Voisin ihan totaalisesti hullaantua tuon myymälän käytävillä. Levitekin kuulostaa kiinnostavalta haasteelta.

    VastaaPoista
  7. Okriina:Tuossa paikassa oliivit ovat todellakin herkuttelutuotteita:)Myymälä tai oliivibaari(yhdistetty myymälä+tapasbaari) on todellakin ihana.Ja eri oliiviöljyjä on mielenkiintoista maistella.Ihan melkein vieressä on myös irtopaino-oliivejä myyviä kojuja,mutta hieman eri hintaluokassa ja ei ihan yhtä gourmeeta;D

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoista, että on olemassa noin paljon erilaisia oliiveja. Mutta niin kai se on, että siellä missä oliivit kasvaa, niistä keksitäänkin kaikenlaista. Kerrassaan upea kauppa.

    VastaaPoista
  9. Hippu:Oliiveja on tosi monenlaisia:)Ja nyt vasta opin,että on myös lajike,jota voidaan syödä suoraan puusta,muuthan lajikkeet maistuvat kamalilta ennen käsittelyä.Tuo kauppa-baari on tosiaankin ihana!

    VastaaPoista
  10. I passed this place last time I was at the Carmel Market and noticed it! Thanks for the write-up I will definitely have to go in and take a closer look next time :-)

    VastaaPoista
  11. Siellà ollaan oltu herkkujen ààressà ja jopa niità tekemàssà. Minà saan tànà iltana leipàni pààlle juuri puristettua oliiviòljyà itse poimimistani oliiveista. Vesi tippuu jo nyt suusta.

    VastaaPoista
  12. Itse käytän näitä tavallisia täytettyjä vihreitä, mustia käytin aikoinaan, mutta se miten käsiteltyjä nämä ovat suolalla ja muulla en tiedä, ehkä niissä on häivähdys kuitenkin aitoa oliivia? Hieno oliimainen juttu:)

    VastaaPoista
  13. Onpa herkullisen naköisia oliiveja.Mina ostelen erilaisia oliiveja.Huuhtelen ne aina huolellisesti.lorautan paalle oliiviöljya ja sitruunanmehua.Joskus lisaan mausteita ja valkosipulia.Joskus teen jonkun kastikkeen.

    VastaaPoista
  14. Katherine:I was glad to meet you finally in person tonight at the wine exhibition((still a bit tipsy..) Hope you got back home ok.That place is really awsome!

    Lissu:Oletpa onnekas kun saat ihan itse poimituista oliiveista tehtyä öljyä:) Lähelläni on kaksi isoa oliivipuuta,mutta liian lähellä vilkasta katua,joten en poiminut sieltä.

    Mustaleski:Oliivien säiöntätapoja onkin monta:suolaan,öljyyn,etikkaan tai sitten huonossa tapauksessa sellaisiin aineksiin,mitkä eivät ole ihan parhaasta päästä.Kiitos:) Ne täytetyt oliivit ovat kyllä hyviä:)'

    Sateenkaari:Herkullisia olivat nuo ostamani.Jättimarketissa on pitkä irto-oliivien tiski ja usein ostan sellaisia isoja,joista siemenet jo poistettu,ja lisään valkosipulia,oreganoa ja oliiviöljyä,nami:)

    VastaaPoista
  15. I love it, I'm from America but I remember the markets of Finland. This blog brought me right back to there! :)

    Rich
    Co-Creator
    http://www.evolvewithflavor.com

    VastaaPoista
  16. Sama ketju laittoi pari viikkoa sitten putiikin pystyyn mun kämpän viereen täällä Hong Kongissa. Iso peukku liikkeelle ja hyvälle blogipostaukselle. :)

    VastaaPoista
  17. Sama ketju laittoi juuri muutama viikkoa sitten putiikin pystyyn mun kämpän viereen. Iso peukku putiikille ja hyvälle blogipostaukselle. :)

    VastaaPoista
  18. Olen aina täällä sinun blogissasi haaveillut tuosta että pääsisi joku päivä vähän erilaisten raaka-aineiden äärelle ja koittamaan kaikkea uutta ja ihanaa. Meillä on nyt kovasti ulkomaillemuutto mielessä niin ehklä minäkin tässä jossakin vaiheessa sitten :) Kiinnostava juttu sulla taas tällä kertaa täällä, oliviöljyvoita..en ole kuullutkaan ;)

    VastaaPoista
  19. Rich: the markets in Finland in the summer are wonderful:) These pictured here are in Israel however..

    ikko;en ole tiennytkään että ovat sielläkin:;D Kiitos sanoistasi:)

    Mausteinen Manteli: On jännää miten aina välillä löytää jotain mistä ei aiemmin ole kuullutkaan. Jännää sitten kuulla minne ja jos muutatte!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...