keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Naurispyörylät

Uudessa mustassa vietetään tässä kuussa juureskuukautta ja seuraava juureshaaste onkin nauris,johon minut haastoi Keittiökameleontin Outi. Outi itse asiassa haastoi minut aiemmin kun aiheena oli lanttu,ja minulta kysyttiin myös jos haluaisin osallistua palsternakka-haasteeseen,mutta kumpaakaan ei täällä löydy,joista etenkin palsternakan puuttuminen hieman harmittaa. Naurista sen sijaan löytyy.

Nauris oli minulle tähän asti aivan tuntematon juures,sillä en ollut koskaan sitä aikaisemmin ostanut.Viereisestä vihanneskaupasta en sitä löytänyt,mutta jättimarketin vihannespuolella olikin iso laari nauriita. Luin jostain,että  pienet,nuoret nauriit ovat parhaita,joten valitsinkin pieniä nauriita.

Mietin mitä näistä voisi tehdä ja mieleen tulivat muutama vuosi sitten tekemäni ihanat bataattipyörylät;ohje suositulta ravintolalta täälläpäin. Ensin maistoin raakaa naurista (ei ehkä ihan suosikkijuurekseni sellaisenaan..) ja vaikka se ei bataattia muistutakaan ,päätin kuitenkin kokeilla bataattipyörylöiden ohjetta mukautettuna.Tuli mieleen,että nauris voisi toimia hyvin myös coleslaw-tyyppisissä salaateissa.



Naurispyörylät
  • noin ½ kiloa nauriita (ennen käsittelyä)
  • 1 dl riisijauhoa
  • 1 rkl psyllium-kuitua
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 tl sokeria (käytin luomuruokosokeria)
  • mustapippuria,suolaa maun mukaan
  • öljyä paistamiseen *
Pese ja kuori nauriit,ja paloittele ne.Keitä niitä kattilassa kunnes palaset ovat pehmenneet.Laita palaset lävikköön ja anna niiden kuivua lävikössä vähintään 15 minuuttia (ettei tule vetistä muusia..)
Survo naurispalat muussiksi.


Lisää joukkoon kaikki muut ainekset,öljyä lukuunottamatta ja laita sose pursotinpussiin.Jos ei ole pursotinpussia,voi lusikalla ottaa sosetta ja laittaa sitä iso nokare paistinpannulle ja sitten lusikalla hieman tasoitella pintaa

Anna öljyn kuumentua tarpeeksi,ja pursottele  sosetta paistinpannuun pieniksi pyörylöiksi. Kun pyörylät ovat ruskistuneet yhdeltä puolelta,käännä ne ja anna niiden ruskistua vielä toiseltakin puolelta. Asettele  pyörylät ensin talouspaperin päälle,jotta ylimääräinen  öljy tarttuu paperiin.

Pyörylät olivat ihan hyviä,ja nauris tuntui näissä kyllä selvästi. Ne olivat ihanan rapeita päältä ja pehmeitä sisältä. Halusin tehdä vegaanisen ja gluteenittoman ohjeen,joten ,joten laitoin riisijauhoa ja psylliumia tavallisen jauhojen sijaan,mutta näistä tulisi varmaan kiinteämpiä,jos käyttää normijauhoja,tai vaikkapa kikhernejauhoa (tämä tuli mieleen myöhemmin). Kuten bataattipyörylöitä,myös näitä voisi tarjota ruohosipulisen kastikkeen kanssa ,jonka ohje on täällä,sekä raw-versiona että kermaviilisenä versiona.

*Paistamiseen käytin riisinkuoriöljyä,joka on valmistettu riisijyvän uloimmasta ,ruskeasta kuoresta. Öljyllä on korkea palamispiste ja siinä on myös korkea E-vitamiinipitoisuus.

16 kommenttia:

  1. No kyllä sulla taas lanttu leikkasi. Hienoa!

    VastaaPoista
  2. Egyptissä ei myöskään ollut lanttua, naurista tai sen tapaista kai oli, en koskaan löytänyt selkeää suomennosta ko. kasvikselle. Mutta nauriilta/lantulta se maistui ja jouluna teinkin siitä lanttulaatikon eikä olisi tarkempikaan eroa huomannut :) Oikein hyvää tuli.

    VastaaPoista
  3. Pakko tunnustaa, etten itsekään ole ikinä kokannut mitään nauriista. Kaskinauriit ovat yhtäkkiöä ilmestyneet täällä lukuisten puotien hyllyille, mutta minulla ei ole ollut pienintäkään ideaa, mitä niistä valmistaa.

    VastaaPoista
  4. Rita;Hih,lanttu leikkasi;D Lanttu ja nauris ovat kai niin läheistä sukua ,että ei ihan hurjasti eroa niiden välillä löydy vai löytyykö...

    Johki;ehkä se sitten oli naurista kun sitä täälläkin on,mutta lanttua en ole löytänyt täällä.Mutta kai nauriskin laatikkoon kelpaa;D

    Salla:kiitos,olivat tosi hyviä,etenkin sen jälkeen kun olivat jäähtyneet:)

    Suolaajahunajaa:Nauris on aina ollut tuttu käsite mutta jotenkuten sitä vaan ei ole tullut kokeiltua ja ilman tätä haastetta en edes ole varma olisinko sitä huomannut.Mutt ihan kiva juures on vaikka parempiakin löytyy...ja pyörylät olivat tosi hyviä vähän jäähtyneinä.

    VastaaPoista
  5. Hei, oletko vaihtanut tuon bannerin (vai mikä se nyt on nimeltään)? En ole aiemmin huomannut. Kivan aurinkoisen houkutteleva. :-)

    Onpa jännittävä resepti! Minullekin maistuisivat varmaan nauriit tässä muodossa, vaikka en muuten niistä oikein tykkääkään.

    VastaaPoista
  6. Hippu:joo vaihdoin sen pari viikkoa sitten,kun alkoi vanha kyllästyttää;D
    Nauris oli tosi hyvä näin tehtynä.Oli muutenkin ihan ok juures,,mutta mieluummin syön vaikka kyssäkaalia...

    VastaaPoista
  7. This looks like a great use for turnips! Delicious.

    VastaaPoista
  8. That looks delicious Yaelin! And I don't cook with turnips enough! :)

    VastaaPoista
  9. Katherine;these were very tasty,especially after they cooled a bit.If it had not been for the challenge;I would never have used turnip! But I must say I prefer this recipe with sweet potato...

    Lorraine:this was the first time ever I tried turnip!

    VastaaPoista
  10. Näin ei pitäis varmaan sanoa, mutta tosi hauskan näköisiä kakkaroita. Jotain noin hauskan näköistä voisin kokeilla vaikka modattuna muillakin juureksilla =)

    VastaaPoista
  11. Birgitta;alunperin tuo ohje oli tehty bataateista ja niihin se sopiikin parhaiten.VÄhän hassun näköisiä noista tulikin;D

    VastaaPoista
  12. Ihanan aurinkoinen blogibanneri ja ulkoasu muutenkin. Tuolla tapaa nauriskammoinenkin varmasti uskaltautuu maistamaan.

    VastaaPoista
  13. Okriina:Piti välillä hieman vaihtaa ilmettäkin:) Ja nauris on ainakin eri blogeissa liikkuneiden naurisreseptien mukaan osoittautunut aika kivaksi juurekseksi:)

    VastaaPoista
  14. Tuo onkin jännä valmistustapa paistaa soseutettuna. Toimisi varmaan lantullakin. Lanttuja meillä on kellari täynnä, joten voisi joku kerta kokeilla. Nauriita meillä on yleensä syöty silloin, kun olen innostunut niitä kesällä kasvattamaan. Nyt ei ole tainnut pariin vuoteen olla naurista kasvamassa. Hyvää nauris kyllä on vaikka ihan vain siivuina paistettuina ja pelkällä suolalla maustettuna.

    Palsternakka on ihana juures! Täältä sitä sentään kaupoista saa, mutta ainakin meillä päin pelkästään sellaisia nahistuneita kaksin kappalein pakattuna muovin sisälle. Ja hinta on laatuun nähden aika kova. Palsternakka on sen verran hyvää ja kiitollinen kasvatettava, että se onkin nykyään meillä vakiokasvatettava.

    VastaaPoista
  15. Kmsu:Tämä oli oikein hyvää,mutta parasta tuo ohje on bataatilla tehtynä,jolloin se on mielettömän hyvää.Ensimmäisen nauriskokemukseni innosti minua kyllä kokeilemaan sitä toistekin,toisella tavalla.Lantusta minulla taas on lapsuudenajan trauma,eikä sitä täällä saakaan.
    Palsternakka on minustakin ihana ja niin monipuolinen,ja harmi,kun sitä ei täällä saa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...