sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Munakoisoa,tahinia,tomaattia ja kananmunaa-Sabih

Sabih on israelilaista katuruokaa,joka tuli tänne Irakin juutalaisten mukana ja ensimmäistä kertaa sitä myytiin Ramat Ganin kaupungissa vuonna 1961,mutta tänään sitä saa lähes jokaisesta falafelpisteestä.Edit:asia onkin kuulemma  niin,että  Irakin juutalaisilla oli tapana syödä sapattina etukäteen paistettuja munakoison viipaleita,kananmunia ja perunaa,ja vuonna 1961 Irakin juutalainen nimeltä Sabich keksi täyttää niillä pitaleivän ja lisätä joukkoon vielä muitakin aineksia,ja myydä sellaista kioskissaan.,Sabih on yleensä munakoisolla,kananmunalla ,persiljalla,tahinilla,hummuksella,tuoreella sipulilla,vihanneksilla,chilitahnalla ja amballa (mangopikkelsitahna) täytetty pitaleipä,mutta tämä tekemäni versio on täällä eturivin keittiömestareihin kuuluvan Rafi Cohenin ohje,ja tämä sabih syödään lautaselta.Hieman muuttelin ohjeen määriä minulle paremmin sopivaksi.

Sabih lautasella
  • 1 suuri munakoiso
  • 3 kananmunaa
  • 1½ dl  oliiviöljyä
  • 1 suurehko tomaatti tai 2 pienempää
  • 2 murskattua valkosipulin kynttä
  • ½ vihreä chili,josta siemenet on poistettu
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 hienoksi silputtu sipuli(jätin tämän pois)
  • kourallinen persiljaa
Kuori munakoiso niin,että siinä on raitoja,puolita se ja leikkaa suuriksi kuutioiksi.Laita kananmunat kiehumaan,tasan 7 minuutiksi.Niiden tulee olla jähmettyneitä,mutta niin,että keltuainen on edelleenkin pehmeä. Laita kananmunat 7 minuutin jälkeen kulhoon,johon olet lisännyt jääkuutioita.Anna kananmunien jäähtyä ja kuori ne.
Alkuperäisessä ohjeessa oli aika suuri öljymäärä,sillä munakoisot uppopaistettiin öljyssä.Koska halusin vähentää öljyn määrää,laitoin munakoisokuutiot kulhoon ja sekoitin joukkoon öljyn,niin että se peitti kaikki kuutiot.Sen jälkeen paistoin kuutiot tosi kuumassa wokkipannussa,kunnes kuutiot olivat kunnolla saaneet väriä.
Raasta tomaatti/tomaatit raastimen karkealla puolella,kunnes vain kuori on jäljellä. Jos nestettä on paljon,siivilöi tomaattiraaste (tomaattivesi on hyvän makuista juotavaa).Silppua puolikas vihreä chili joukkoon,lisää murskattu valkosipuli sekä sitruunamehu sekä ripaus suolaa.

Tahinikastike sabihille
  • 200 gr tahini seesamitahnaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ½ vihreä chili,josta siemenet on poistettu
  • 3 rkl sitruunamehua
  • ½ rkl suolaa
  • 100 ml kylmää vettä
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi,tehosekoittimessa,monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.Jos käytät vain vispilää,murskaa ensin chili ja valkosipuli hienoksi.

Annoksen kokoaminen
Laita tahinikastiketta lautaselle.Lisää munakoisokuutiot tahinin päälle.leikkaa kananmunat 4 osaan ja laita munakoison päälle.Lisää persiljaa  ja lusikoi tomaatti-chili-valkosipuli-kastiketta päälle. Tämä sabih on hyvää sekä lämpimänä että kylmänä.

P.S.Fafaksessakin näkyy olevan sabih(sabich)annos,mutta se taitaa olla hieman erilainen kuin tämä tekemäni annos.

43 kommenttia:

  1. Tekisi mieli kokeilla, mutta tahinitahnaa ei ole. Saako sitä Suomesta?
    Munakoiso oli K-marketeissa 0,99€ ja jääkaappimme on nyt täynnä niitä. Niin nätisti paistettu, miten sinä teit, on jo herkkua itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja,tuollahan tuli jo vinkkejä! Minusta tahinia saa jo niin hyvin Suomesta,että varmaankin Mikkelin S-marketista tai Citymarketista sellaista löytyy. Oho,teillä olikin munakoisot edullisia! Juu paistetut munakoisokuutiot ovat hyviä:)

      Poista
  2. Tahinia saa esim. Ruohonjuuren verkkokaupasta > http://kauppa.ruohonjuuri.fi/tahini-seesamtahna/URTEKR-5765228374009/dp

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni kulma-K-kauppani on pitänyt hyllyssään sekä kreikkalaista vaaleaa tahinia, jonka maahantuoja on E. Gavrielides, että Urtekramin tanskalaista tummaa tahinia siitä lähtien kun pyysin niitä. Samalla se hoitui, kun tilaavat Gavrielidisilta hyvää Sitia-oliiviöljyäkin.
      Terv. Suometar

      Poista
    2. Suometar,taidan tietää tuon kauppasi ja poikkesin siellä kesällä;D Aika kivasti siis sieltä saa noita tuotteita:)

      Poista
  3. Oi nam ! Kokeiluun menee ! Uppopaistettu munakoiso(kin) kuulostaa tosin (syntisen) hyvältä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etkös syönyt tuon tapaista täällä ollessasi? Siinä alkuperäisessä ohjeessa oli puoli litraa öljyä ,joten halusin vähän vähentää öljyn määrää,tosin uppopaistettaessa niistä kuutioista tulee rapeampia.Juu syntisen hyvää;D

      Poista
    2. Hmm, no enpä aivan. Tahinia toki kera paistettujen vihannesten ja sensellaisen, mutta en tätä ruokalajia varsinaisesti. Joo, mitä enemmän rasvaa ja/tai sokeria, sitä kovemmin makunystyrät huutaa hallelujaa ;D (Sanoo tuleva rav.terapeutti tai vastaavanlainen)

      Poista
    3. Jeps,mitä enemmän rasvaa niin ei voi mitään mutta paremmalle maistuu;D

      Poista
  4. Olen ihmeissäni, eksän vanhemmat ovat Irakin juutalaisia, mutta ei meillä koskaan syöty sabihia. Mutta näyttää kyllä maukkaalta! Että mainitsinkin amban. Pakko lähteä käymään Oslossa katselemassa, jos sitä löytyisi jostain ulkomaalaiskaupasta sieltä ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula,tutkin asiaa hieman tarkemmin ja tuolla postauksessa se onkin korjattuna. Irakin juutalaiset kuulemma paistoi ennen sapattia munakoisot sun muut ja söi ne sitten sapattina. Amba on ihanaa !Aika samanlaista on se intialaisissa kaupoissa oleva mangopikkelsi.

      Poista
    2. Ajattelin, että se on joku tiettyjen irakilaisten alueitten herkku :). Että ovatjostain toiselta alueelta.

      Mutta tuo on totta, että siellä tehtiin kotona munakoisot, kananmunat ja perunat valmiiksi sapatiksi. Ja sitten käytettiin sitä semmoista sapattilevyä, minkä päällä ruoka muhi oikein kunnolla. Joka viikonloppu samat herkut. Ja syötiin pitan kanssa.

      Poista
    3. No hyvä nythän se selvisi:) Muistan että olin joskus kuullut että joku Sabich-niminen keksi täyttää pitan noilla aineksilla ja myydä kioskissaan ja nyt löysin siitä hepreaksi tietoa.

      Poista
  5. Tahinia löytyy itse asiassa ainakin meillä ihan lähimarketista... eli K-marketteihin varmaan saa ainakin kysymällä.
    Ja tuo munakoiso... minä olen ihan koukussa siihen muutenkin, mutta tuo resepti kuulosti kyllä ihan taivaalliselta (taas)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,kesälläkin huomasin että tahinia saa todella hyvin kaupoista:)Ainakin Helsingissä...Munakoiso on kyllä yksi suosikkikasviksistani ja sen vuoksi sitä tuleekin tehtyä usein:) Ja tämä oli tosi hyvää!

      Poista
  6. Hyva idea tehda lautaselle eika pitaleipaan. Vahan kevyempi versio.

    VastaaPoista
  7. Jael, oon kuolannut tätä sinun blogiasia jo päiviä, viikkoja... Niin paljon ihania ohjeita, että en oo tiennyt, mistä aloittaa! :)
    No, jostakin se on aloitettava, joten päätin eilen tehdä Lohta salsa- ja tahinepeitteellä ja Munakoisosalaattia. Molemmat olivat todellakin taivaallisen herkullisia ja suussasulavia!! Korianteri ei ollut aivan minun makuuni, mutta siitä huolimatta vesi herahtaa vieläkin kielelle.
    Salsaa ja tahinia jäi yli, joten nyt ne ovat pannulla munakoison kanssa. Uunista löytyy vielä pari munakoison puolikasta siveltynä tuolla ylijääneellä tahinilla... Pidän munakoisosta todella paljon, joten tämä sinun uusin reseptisi menee taatusti kokeiluun.
    Kiitos, Jael, tästä blogista!

    VastaaPoista
  8. Oi mikä herkku! Tosi hyvin tuo kananmuna ja munakoiso varmasti korostaa toistensa makuja, ja Aika jännä tuo tomaatin raastaminen :) Nam nam ... Jälleen ihanaa inspiraatiota keittiöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nina,tämä oli tosiaankin hyvää:) Tuota raastettua tomaattia chilin ja valkosipulin kanssa käytetään paljonkin täällä ,on tosi hyvää ja sopii moneen:) Kiva jos tuli inspistä:)

      Poista
  9. Mari,voi miten ihanaa palautetta,you made my day:) Munakoiso on tosiaankin ihan mahtava aines ja tahini sopii niin moneen:) Joo,korianteri on sellainen joka jakaa mielipiteitä;joko siitä tykkää tai sitten sitä inhoaa;D

    VastaaPoista
  10. Ystavan anoppi tosiaan tarjoilee noita aineksia sapattina. Perunasta (ja ehka muistkin juureksista) han tekee sellaisia kasvispihveja, vahan latkes-tyyppisia.

    VastaaPoista
  11. Herkulliselta vaikuttaa tämäkin ohje ja alin kuva on upea!

    VastaaPoista
  12. Houkutteleva resepti. Kananmunan keltuainen tuo upeaa loistetta kokonaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaankin hyvää ja tuo vielä jotenkin pehmeän keltuaisen väri oli tosi hieno.Muutenkin tuossa annoksessa oli hyvät värit:)

      Poista
  13. Kuulostaa herkulliselta! Mahtavan näköinen tuo munakoiso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna;munakoiso onkin ihan mahtava aines:)

      Poista
  14. Oi mikä herkku tämä, ihania makuja ! Pitää kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma,tämä oli tosi hyvää:)Toivottavasti maistuu sullekin jos teet tätä...

      Poista
  15. Oi hitsi, miten ihanan kuuloinen (ja varsinkin näköinen :-P!)ruoka. Juuri tänään mietin tuota tahinia, kun näin sitä jossain ohjeessa käytettävän, että pitäisi rohkaistua vihdoinkin tekemään sitä itse (kun tiedän sen olevan kaupassa niin kallistakin). Muistelin, että sinulla oli siihen ohje, ja löytyihän se tahini-tunnisteen alta. :-) Nyt vain seesaminsiemeniä ostamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,oli hyvää ja värit tosiaankin aika nätit tuossa annoksessa:) Suomessa tahini onkin vähän tyyristä mutta itsekin tosiaan on helppo tehdä sitä,tosin ei ihan tavallisella laitteella saa samanlaista kuin kaupan,mutta hyvää kuitenkin:) Eli mars seesaminsiemeniä etsimään;D

      Poista
  16. Ihanaa todella teen jos suinkin osaan, jo etukäteen näkee että tällaista voisi syödä vaikka joka päivä!! Kiitos taas ihana Jael! Ja tervehdys tapautus Bambille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa,kyllä sä osaat ,tämä oli loppujen lopuksi aika helppotekoinen:) Ja kiitos sinulel ja Bambikin tässä vieressä kiittää taputuksista,hau hau!

      Poista
  17. Onpas mielenkiintoinen ohje, olisi tarvinnut saada pikku maistiaiset. Pitänee testata, onneksi ei ole mitenkään hankalat ainekset, löytyy marketista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ´Sarppu,olisi ollut kiva tarjota sinlle! Juu ei tosiaankaan mikään hankala ohje ja ainekset löytyy helpolla:)

      Poista
  18. Nyt leimahti nälkä päälle – ihan mielettömän herkullisen oloinen ja kauniin näköinen ruoka. Hauska idea raastaa tomaattia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin tosi hyvää;olen itse asiassa tehnyt tätä viikon ajan muutamankin kerran,välillä ilman kananmunia ja välillä niiden kanssa;D Raastettua tomaattia sen sijaan käytän usein,lisään valkosipulia,suolaa,oliiviöljyä,hieman vihreää chiliä ja ihana raikas kastike on valmis. Nyt ovat tomaatit vielä edullisia ja ihanan makuisia,joten useinkin tulee sellaista tehtyä:)

      Poista
  19. Tosi ihanan näköinen, värikäs annos!:) Ja aineksetkin oikein hyvät. Meiltä taitaisi tällä hetkellä kaapeista löytyäkin kaikki tarvittava. Jostain, kun löytäisi vielä ruoanlaittoinspiraation.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniin värikäs annos tämä tosiaankin.Ja toivottavasti löytyy se inspis;D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...