torstai 31. lokakuuta 2013

Ajankohtainen kurpitsa:kurpitsapihvit(pannarit) x 2 +miten käyttää kurpitsan siemeniä

Kurpitsahan on ajankohtainen kasvis tähän vuodenaikaan,ja viime aikoina keittiööni onkin rantautunut useampikin myskikurpitsa,joka edelleenkin on suosikkikurpitsani.


Viime viikolla  näin lähiseutuni jättimarketissa valtavan kokoisen myskikurpitsan! Laarissa luki että tämä olisi brasilialainen myskikurpitsa,mutta googlailu ei ainakaan sellaista löytänyt. Kurpitsa painoi kokonaista 1,8 kiloa ennen kuorimista ja siementen poistoa.

Mietin  mitä tehdä tuosta kurpitsasta ja ensimmäinen ajatus oli kokeilla Ella& Orna-ravintolan kuuluisia  bataattipannareita kurpitsasta tehtynä.Nuo bataattipannarithan ovat huikean hyviä ,eikä ihmekään,että niiden maine on kiitänyt ihan valtameren toiselle puolelle.Itse postasin sellaisista tässä blogissa lähes 5 vuotta sitten,mutta kuvat ovat kyllä aika kamalat siinä postauksessa.... Näitä tehdessä huomasin,että kurpitsa on kuitenkin erilainen kasvis kuin bataatti,joten jouduin muuttamaan ohjeen ainesten määriä.Näistä tuli tosi hyvän makuisia,mutta rakenne oli mielestäni liian lötköä vaikka lisäsinkin enemmän jauhoa mitä tulee bataattipannareihin.Joten jos mahdollista,suosittelen että nämä sittenkin tehdään bataatista,ja niitä voi todellakin suositella ,sillä ne ovat aivan mielettömän herkullisia:)
Kurpitsapannarit (bataattipannarit)
  • 700-750 gr (650 gr bataattia kuorimisen jälkeen)kurpitsaa (kuorimisen ja siementen poiston jälkeen)
  • 2 rkl soijakastiketta(bataateille 1 1/4 rkl)
  • 1 rkl sokeria (bataateille 1 tl sokeria)
  • 1 tl suolaa (bataateille hieman vähemmän)
  • 3 dl jauhoa (bataateille 1 1/4 dl)
  • juuri jauhettua mustapippuria
  • voita+öljyä  paistamiseen.
Tekovaihe on sama sekä bataateille että kurpitsalle,mutta kurpitsat pehmenevät nopeammin keitettäessä.Kuoritut kurpitsat tai bataatit leikataan kuutioiksi ja keitetään aivan pehmeiksi,minkä jälkeen ne laitetaan lävikköön jäähtymään ja kuivumaan muutamaksi tunniksi..Kurpitsan (tai bataatin) tulee olla täysin kuivaa ennenkun siihen lisätään muita aineksia.Tämän jälkeen kurpitsat (tai bataatit)  murskataan kevyesti joko käsin tai survomalla.Lisätään soijakastike,sokeri,suola ja mausteet ja lopuksi jauhot.Sekoita kunnes seos on tasaista mutta ei liikaa,jotta seoksesta ei tule liian tahmeaa.Taikina on joka tapauksessa löysähköä ja käsiin tarttuvaa,joten paras tapa tehdä näitä pannareita,olkoon kyseessä sittten kurpitsa tai bataatti,on käyttää isoa pursotinpussia. Pannulla lämmitetään öljyn ja voin sekoitusta(pelkkä voikin on ok) ja kun pannu on tarpeeksi kuuma.pursotetaan siihen pyörylöitä.Niiden annetaan paistua kunnes pohja on ruskistunut,jonka jälkeen pannarit käännetään ja toisenkin puolen annetaan ruskistua.
Kurpitsapannarit syötiin tämän ihanan kastikkeen kanssa.
Koska jättimäisestä myskikurpitsasta jäi vielä vielä jäljelle noin 800 grammaa,päätin tehdä siitä kurpitsapihvejä.Muistin joskus lukeneeni täällä bataattipihveistä,joihin tuli punaisia linssejä ja ,eli kurpitsa korvasi tälläkin kertaa bataatin.En muistanut mitä kaikkea niihin pihveihin tuli mutta näistä uunissa kypsytetyistä pihveistä  tuli aika hyviä vaikka eivät olleetkaan yhtä nättejä kuin nuo ylemmät pannarit.

Kurpitsa+punalinssipihvit uunissa
  • 750-800 grammaa kurpitsaa(kuorimisen ja siementen poiston jälkeen)
  • 2 dl punalinssejä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl tahinia
  • 1 kananmuna
  • ruohosipulia tai muita yrttejä
  • suolaa,mustapippuria,mausteita (käytin chiliä,valkosipulia ja paprikaa)
Leikkasin kurpitsan kuutioiksi ja keitin niitä noin viitisen minuuttia,jonka jälkeen lisäsin punalinssit kattilaan..Annoin kiehua kunnes sekä kurpitsat että linssit olivat pehmeitä.Kaadoin kurpitsat ja linssit lävikköön,jonne jätin ne kuivumaan  noin tunniksi.Survoin kurpitsaa sekä linssejä jonkun verran ja lisäsin kaurahiutaleita,tahinia,kananmunaa,yrttejä ja mausteita ja sekoitin niistä pihvitaikinanan.Öljysin pellin päälle laitetun leivinpaperin ja otin massasta reilun ruokalusikallisen per pihvi,ja tasoitin pyöreäksi pihviksi..Valelin myös pihvien pinnat öljyllä ja paistoin pihvejä 180 C-asteessa puoli tuntia tai kunnes molemmat puolet olivat saaneet väriä. Kävin kääntämässä pihvit puolivälissä. Tuon edellisen annoksen herkullinen kastike sopii näillekin.
Niin ,ja niitä kurpitsan siemeniä ei kannata heittää pois...ne laitetaan veteen ja annetaan liota siellä jonkin aikaa ,jonka jälkeen oranssit kurpitsansäikeet on helppo poistaa. Siementen annetaan kuivua.Jos kurpitsaa käyttää usein,kannattaa siemenet kuivata kunnes niitä on vähän reilumpi määrä.Kuivahtaneiden siementen joukkoon lisäsin oliiviöljyä,suolaa ja mausteita ja levitin niitä leivinpaperin päälle.
Mutta kannattaa tarkkailla mitä niille tapahtuu uunissa....Unohdin itseni tietokoneen äärelle ja yhtäkkiä tunsin palaneen hajua....onneksi kuitenkin osa oli ihan syömäkelpoista eikä ollut ehtinyt mustua..Paahdetut ja maustetut kurpitsansiemenet ovat herkullista naposteltavaa:)

34 kommenttia:

  1. Onpa kivoja kurpitsaohjeita! Varmasti tulee käyttöä niille, kun kurpitsa on niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva.Kurpitsa on kyllä mahtava ruoka-aines:)

      Poista
  2. Meidän kaupan mainoksessa oli juuri tuollainen myskikurpitsa ! En ollut ikinä ennen nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita ,no sittenhän sun pitää sellaista kokeilla...

      Poista
  3. Mä valitsen noista nuo pannarit ja heti suosiolla tuon bataattiversion. Tuo kastikekin kuullostaa aivan ihanalta! Sulla vaan on aina niin herkullisen oloisia ohjeita. Joitain olen kerennyt kokeilemaankin ja aina on maistunut hyvälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia,nuo ovatkin parempia bataatilla mutta kiva oli kokeilla myös kurpitsalla tuota ohjetta) Ja kiitos sanoistasi;kiva että täältä on löytynyt jotain
      hyödyllistä:)

      Poista
  4. Tuo pursottaminen vaikuttaakin kätevältä tavalta tehdä pannarit/pihvit. Hyvän näköisiä tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo taikina on sen verran löysää että pursottamalla saa helposti siistiä jälkeä:)

      Poista
  5. Herkullinen kastike: Kävin lukemassa sen. Sinähän tiedät, että minä en niin kurpitsasta, mutta sitäkin enemmän munakoisosta;) Bataattia en ole muistaakseni käyttänyt koskaan.

    Olet kyllä sisukas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,se kastike on tosi herkullinen:) Mutta niin on myös kurpitsa oikein tehtynä ja aiemminkin olen sulle sanonut että bataattia kannattaa kokeilla,sillä se on tosi hyvää:)

      Poista
  6. Voisikohan bataattipannareihin laittaa yhden munan, ja sitten vahemman jauhoja?
    Pursottaminen olikin upea idea, tuli tosi natteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voishan sitä aina kokeilla ..toisaalta ,siihen massaan ei paljon tule jauhoja ja taikina on löysähköä muutenkin.mutta jos teet niin kerro millaista siitä tuli...Pursottamalla saakin tosi kivasti tehtyä noita:)

      Poista
  7. Onpa herkullisen näköisiä pannareita, meillä on tuo kurpitsa hieman vieras ruokapöydässä ja olenkin usein miettinyt että sitä pitäisi opetella käyttämään. Kurpitsansiemeniä syön kyllä todella mielelläni salaatissa ja sämpylöissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsaa kannattaa kokeilla,sillä siitä saa tehtyä kivoja juttuja.Mulla on kurpitsatagin alla joitakin ohjeita sille.
      Vihreät kurpitsansiemenet ovat ihania,teen niistä tahnaa ja muutakin,ja nämäkin siemenet (ne jotka eivät palaneet....) olivat tosi hyviä:)

      Poista
  8. ihania ideoita taas - kiitos :-) nuo vielä kuulostavatkin niin herkullisilta!!!

    VastaaPoista
  9. Kurpitsapannareita? Kiva resepti. Mä olen yleensä tuollaiseen tarkoitukseen kypsentänyt kurpitsan uunissa. Siemenet pois keskeltä, kurpitsa 4-6 viipaleeksi ja pellille uuniin kuoripuoli ylöspäin. 200 astetta ja noin 45 minuuttia, minkä jälkeen pehmeän kurpitsan voi raaputtaa ulos kuorestaan. Makukin jää intensiivisemmäksi kun se ei liukene keitinveteen. Kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli kyllä parempi bataatilla (rakenne) vaikka maku näissäkin oli tosi hyvä:) Mäkin yleensä kypsennän kurpitsanpaloja uunissa ja niitä ohjeita onkin tuolla kurpitsatagin alla...

      Poista
  10. Ihania kurpitsapihvejä! Punaiset linssit ovat myös niin ihania, että minä tykkään kyllä molemmista resepteistä. Lohdullista, etten ole ainoa, jolla joskus unohtuu jonkin ruoan vahtiminen ja tapahtuu jonkinlaista ylikypsentymistä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaiset (ja muutkin) linssit sopivat tosi kivasti kaikenlaisiin kasvispihveihin:) Tuo tietokoneen äärelle unohtuminen kokkailun lomassa voi joskus johtaa tuollaisiin tuloksiin;D

      Poista
  11. Näyttääpäs hyvältä! Pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla:) Ja jos kokeilet noita ylempiä,niin kannattaa kokeilla sitä bataattiversiota,vaikka kurpitsainenkin on hyvää.Mutta bataattisissa on enemmän rakennetta.

      Poista
  12. Ei vitsi mitä reseptejä! Superherkulliselta näyttää!!:)

    VastaaPoista
  13. Hei! Tykkään blogistasi ja siksipä lähetin sinulle syyshaasteen:
    http://herkkujajaneulehuveja.blogspot.fi/2013/11/syyshaaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa:) Tulenkin katsomaan haastetta heti kun ehdin....

      Poista
  14. Ihanan näköisiä pannareita, näitä mun on pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,ja suosittelen käyttämään sitä bataattiversiota:)

      Poista
  15. Paahdettuja siemeniä minäkin olen tehnyt (ja myös ylipaistanut jokusen kerran, heh heh). Noita pikkupannareita meinaan kyllä testata, vaikuttavat niin hauskoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika vaarallista unohtaa itsensä tietokoneen äärelle kun on jotain uunissa;:D Nuo pikkupannarit (mutta bataatilla mieluummin) ovat kyllä tosi hyviä:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...