perjantai 7. helmikuuta 2014

Kyssäkaali se aina vaan inspiroi-kyssäkaalia kvinoatäytteellä ja savuisen makuista paahdettua kvinoaa.

Kyssäkaalia olen parin viimeisen vuoden ajan syönyt erittäin ahkerasti ja täällä blogissakin on kyssäkaalia kokkailtu peräti 13 kertaa (ennen tätä ohjetta) mutta aina raakana. Kun näin muutama päivä sitten täkäläisen MasterChefin neljännen kauden jakson,missä eräs kilpailija valmisti täytettyjä kyssäkaaleja,päätin että nyt on jo aika kokeilla myös kypsennettyä kyssäkaalia.MC-kilpailijan ohjeessa oli kalaa ja päällä tahinia,tässä omassani oli todella herkullinen kvinoatäyte sekä juustoa. Ja tosi hyvää tästä tulikin,joten kyssäkaalia varmaan tulee jatkossakin välillä myös kypsennettyä.
Kvinoalla ,juustolla ja kasviksillä täytetyt kyssäkaalit
  • 4 kyssäkaalia
  • 1½ dl pilkottua kevätsipulia
  • 1 murskattu valkosipulin kynsi
  • 1½ dl pilkottua tomaattia
  • 1 punainen paprika pieniksi paloiksi leikattuna
  • suolaa,mustapippuria,
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 2 dl kvinoaa
  • 3½ dl vettä
  • 1 dl raastettua vuohenjuustoa (käytin vuohenmaitofetaa)
  • 1½ rkl oliiviöljyä paistamiseen + hieman öljyä kyssäkaalien päälle
  • juustoraastetta kyssäkaalien päälle (käytin Pecorinoa)
Pese kyssäkaalit ja poista niistä kaikenlaiset ulokkeet.Kuori kyssäkaalit ja tasaa kyssäkaalien pohja leikkaamalla pieni pala niistä pois. Kuivaa kyssäkaalit,hiero niitä öljyllä ja laita leivinpapaperin päälle uunipellille.Kypsennä 200C-asteessa kunnes kyssäkaalit pehmenevät..noin 40 minuuttia tai enemmän.(kokeile tikulla tai haarukalla onko kyssäkaali pehmennyt).
Kyssäkaalien kypsyessä uunissa valmista kvinoatäyte: Lämmitä öljyä kattilassa ja paista kevätsipulia muutama minuutti,lisää paprikanpalat ja paista taas muutama minuutti.Lisää pilkotut tomaatit(myös tomaateista irronnut neste lisätään) .Lisää suolaa,pippuria  ja balsamietikkaa sekä valkosipulia ja anna kasvisten kypsyä vielä jonkun aikaa.Lisää kvinoa. Sekoita kasvisten kanssa ennenkuin lisäät vettä. Lisää vesi ja kypsytä kannen alla matalalla lämmöllä kunnes  kvinoa on kypsää ja kuohkeaa ja kaikki neste imeytynyt siihen. Raasta vuohenjuusto joukkoon ja lisää kuivattua oreganoa.Maista ja lisää mausteita tai suolaa jos siltä tuntuu. 
Anna pehmenneiden kyssäkaalien jäähtyä ja koverra niistä pois sisustaa niin niissä on tilaa täytteelle.Täytä kolot,ripottele päälle juustoraastetta sekä muutama tippa oliiviöljyä.Paista 200 C-asteessa 15-20 minuuttia.Anna jäähtyä ja tarjoile. Täytettä oli paljon enemmän mitä tuli kysskaaleihin,mutta se on niin hyvää että tein reilumman määrän sitä....Kuvissani näkyy kyssäkaali kuorineen mutta näin jälkiviisaana tiedän,että kuori olisi pitänyt poistaa ennen kypsymistä.....

Uunipaahdetut savuisen makuiset kvinoamurut
Kvinoaa käytin myös savupaprikalla maustettuihin kvinoamuruihin. Tämä ohje on New York Times Mark Bittmanin ohje,ja tällä tavoin tehtynä kvinoasta tuli ihana naposteltava tai sitten salaatteihin kivasti rakennetta ja makua antava herkku!  2 dl kvinoaa,johon olin lisännyt suolaa ja noin 3 dl vettä.Keitin kvinoaa noin 20 minuuttia,kannen alla hiljaisella tulella ,jonka jälkeen otin kannen pois ja annoin kvinoan kypsyä kunnes kaikki neste oli siihen imeytynyt. Levittelin kvinoan leivinpaperin päälle ja lisäsin päälle vielä suolaa sekä 3/4 ruokalusikallista savupaprikaa,ja sekoittelin ne kvinoan joukkoon.Kvinoaa paahdetaan 200 C-asteessa noin 20 minuuttia,muutaman kerran muruja käännellen ,kunnes ne ovat paahtuneita ja rapeita.

11 kommenttia:

  1. Yksi vakiotorimyyjistämme kasvattaa myös kyssäkaalia. Näytin kuviasi miehelle ja aloimme pohtia, että miksiköhän sitä ei ole koskaan ostettu. Ensi kesänä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,no sitten kesällä kyssäkaalia ostamaan (saako sitä talvellakin kaupoista?) .On hyvää sekä raakana (katso kyssäkaalitagi) ja kypsennettynäkin:)

      Poista
    2. Enpä tiedä talvitarjonnasta. Taidan suosiolla odottaa suosikkiviljelijän seuraavaa satoa niin saan varmasti hyvää. Tulen sitten kurkkimaan reseptejä :).

      Poista
  2. Enpä minäkään ole koskaan kypsentänyt kyssäkaalia. Vuosikausia olen sitä kasvattanut itse, ja lähinnä suoraan maasta haettuna ja kuorittuna on tullut rouskuteltua. Silloin se onkin parhimmillaan,kun ei ole ehtinyt kuivettua yhtään,kuten monesti kaupoissa. Ensi kesänä teenkin poikkeuksen ja kyssiksen sijaan kasvatan kaskinaurista. Jos nyt viljelysuunnitelmat pitävät sinne kevääseen asti, ainahan niistä meinaa höyrähtää kun kevät lähestyy :D
    Tuo paahdettu quinoa kuulostaa tosi kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula,tähän asti olen syönyt kyssistä vain raakana ja tykännyt,nyt kokeilin ensimäist kertaa kypsänä ja oli hyvää,mutta täytyy sanoa että kyssäkaali kuitenkin maistuu minulle paremmin raakana., Paahdetusta kvinoasta tuli tosi hyvää,napostelin sitä ihan sellaisenaan,,ihanan rapeaa:)

      Poista
  3. Ihana ohje ja quinoa-täyte varsinkin vaikuttaa herkulliselta. Kyssäkaalia on kypsentänyt ihan sellaisenaan lisuukkeeksi, mutta en täytettynä olekaan maistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,oli kiva kokeilu:) Ja täyte oli aivan ihanaa,se on sellaista mitä yleensäkin teen quinoasta,mutta nyt sitä käytin myös täytteenä:)

      Poista
  4. Heti, kun löydän kaupasta kyssäkaalia, kokeilen täytettyjen kyssäkaalien tekemistä. Mainio idea! Kyssäkaalista olen tehnyt muusia ja käyttänyt sitä useissa keitoissa. Niin ja sellaisenaan, raakana se on lempeän makuista, mehevää ja ihanaa. Tuon ylijäämäsisuksen voi käyttää kasvisosekeittoon. Nam! Mihin sinä käytit sen?

    VastaaPoista
  5. Hiidenuhma:kiva oli kokeilla kyssäkaalia ensimmä'istä kertaa kypsennettynä just tällaisessa muodossa:) Muusiakin pitäisi joskus kokeilla siitä. Raakana olenkin käyttänyt kyssäkaalia monessa ohjeessa ja tykkään:) Minä käytin tuon ylijäämäsisuksen niin että ripottelin päälle hieman suolaa ja pippuria ja hieman oliiviöljyä ja sitruunaa,nami:)

    VastaaPoista
  6. Mä tein kanssa tässä yhtenä iltana kvinoalla täytettyjä tomaatteja, lisäsin kvinoaan vähän sekaan täkäläistä hieman suolaista juustoa, queso andinoa, yrttejä ja oliiviöljyjä. Hyvää tuli, ja kvinoan ansiosta myös aika täyttävää.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...