sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Millintarkkaa hommaa----suklaaleivos joka melkein onnistui mutta oli silti hyvää

Pikkuisen viipyi kakkunen liikaa uunissa....ja nyyh hieman paloi.mutta oli kuitenkin hyvää
Millintarkkaaa hommaa tosiaankin,,nimittäin ennenkuin sain tämän tehtyä ja vaikka siitä tuli tosi hyvä;oli se kaikkea muuta kuin täydellinen....mutta oli kiva viettää iltapäivä tällaista näperrellen.,,,,,,,ja vielä kivempi oli maistella aikaansaannosta;D ja kuulla,että myös naapuri tykkäsi:)
kuva täältä
Kaikki alkoi siitä kun näin täkäläisen MasterChefin 4.kauden ensimmäisen pudotuspelijakson,jossa kilpailijat joutuivat tekemään kuvassa olevan mahdottoman vaikean makean herkun. Kaikki siinä on syötävää,tuo sellofaanikin on tehty isomaltista...Näyttää siltä että joka vuosi tuo ensimmäisen pudotuspelijakson tehtävä on vaikeampi ja vaikeampi;2 vuotta sitten tehtiin Faberge-munia ja viime vuonna Atlas-jälkiruokaa.Tämän vuoden kondiittorihaasteessa oli 13 vaihetta,enkä suinkaan aikonut tehdä kaikkia,mutta ajattelin että jospa tekisin vain muutaman vaiheen,eli tuon "kukkaruukku"-kakun ja sen täytteen ja päällysteen.Brownie-tyyppisen kakun sisällä on yllätys: rapeaa praliinimurua,chantilly-kermaa ja sitten suklaalla kuorutettu espressokreemipallo,joka kakkua leikattaessa valuu  lautaselle. Päätin sitten tehdä kakun espressokreemeineen,chantilly-kermalla,mutta ilman praliinimuruja, ja päälle tulevan capuccino-vaahdon jouduin vaihtamaan ihan toiseen päällykseen,sillä minulla ei ollut siihen tulevia hieman erikoisempia aineksia enkä aikonut sellaisia hankkiakaan. Tein myös puolet ohjeen määrästä eli näitä tuli 3 kappaletta. Kakut tein Iloleipurin Runeberg-kakkumuotissa,ja näin kakuista tuli paljon pienemmät kuin MC:n kakut joiden ympärysmitta on 6 cm,sama kuin korkeuskin.
Ensin tein kakkuset ,ja olisi pitänyt olla hieman varovaisempi,sillä etupäässä suklaata sisältävä taikina palaa helposti....Näiden kakkusten ja täytteidenkin teko oli aika tarkkaa sillä kaikki ainekset ovat  grammoina joten tarkka piti tässä olla ....

Brownie-tyyppiset suklaaleivoskakut(3 kpl)
  • 95 gr sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 75 gr kananmunaa
  • 83 gr tummaa suklaata (mieluiten vähintään 60% suklaata)
  • 70 gr voita
  • 30 gr jauhoa
  • 1 gr leivinjauhetta
Suklaa ja voi sulatetaan vesihauteessa.Sokeri ja kananmuna sekoitetaan ja kun suklaa on sulanut ja jäähtynyt  huoneenlämpöiseksi,lisätään se suklaamassan joukkoon.Jauhot ja leivinjauhe käännellään taikinan joukkoon ja taikina kaadetaan vuoan koloihin. MC:n ohjeessa käytettiin 6 cm korkuisia ja läpimittaisia leivontarenkaita,jotka oli vuorattu leivinpaperilla . Kakkusia paistellaan 170 C-asteessa 25-35 minuuttia ja kannattaa tarkistaa kakun pinta loppuvaiheessa,ettei se pääse palamaan.Kakkusista piti kaivaa sisus pois täytettä varten ,joten odottelin että ne jäähtyivät kunnolla ja kaivelin sisukset varovasti pois omenaporalla....
Sillävälin kun kakkuset paistuivat,tein espressopallot tai oikeastaan puolipallot,sillä jos olisin tehnyt näistä kunnon palloja eivät ne olisi mahtuneet kakkusten sisälle. Eikä minulla ollut espressoakaan,joka vaihtui vahvaksi kahviliuokseksi,johon käytin Nestlen Red Cup-kahvimuruja.Kilpailijoilla oli käytössään kivat muotit,joilla  pystyy tekemään palloja ,ja kahvikastike kaadettiin pallojen yläpinnassa olevan reiän kautta.Minulla taas on tuollainen silikonimuotti,jolla saa tehtyä puolipalloja. Palloihin tai puolipalloihin laitetaan hammastikut ja ne dipataan suklaaseen,johon tuli tummaa suklaata ja hieman kaakaovoita.  Päällystettyjen pallosten (puolipallojen) annetaan jähmettyä jääkaapissa.Myös se kohta,missä hammastikku on ollut,peitetään suklaalla,jotta sulanut kahvikastike pysyisi suklaakuoren sisällä,kunnes kakkunen leikataan veitsellä....Tästä jäi yli pakastettuja puolipalloja mutta ne voin käyttää vaikka kahvinmakuiseen jälkkäriin...

Kahvipallot (tai puolipallot)
  • 62,5 gr vahvaa espressoa tai muuta kahvijuomaa
  • 62,5 gr vispikermaa 
  • 2 gr paahdettua kardemummaa (kokonaisia)
  • 22,5 gr munankeltuaista
  • 20 gr sokeria
Laitoin kahvin,kerman sekä munankeltuaisen korkeaan mitta-astiaan ja sekoitin sauvasekoittimella kunnes seos oli sileää ja homogeenistä.
Seos laitetaan kattilaan.lisätään sokeri ja kardemumma ja seoksen annetaan kiehua kunnes se paksunee (sen saavuttaessa 82 C-lämpötilan) . Tässäkin hieman möhläsin ,sillä olisi pitänyt antaa seoksen kiehua vielä ehkä minuutin,että se olisi ollut hieman paksumpaa. Kahvikastike kaadetaan pallomuotteihin ja laitetaan pakastimeen jäätymään.Tämän jälkeen tein chantillyvaahdon,johon tuli 100 gr vispikermaa,10 gr sokeria ja ripaus aitoa vaniljaa,jotka vispataan vaahdoksi.Chantillyvaahtoa tuli kakkusten kolon pohjalle,ja sen päälle asetin suklaalla päällystetyn kahvikastikepuolipallon (tai pallo).

Tässä vaiheessa aloin myös valmistamaan kahvikreemiä,joka tuli leivoksen päälle.Alkuperäistä capuccinovaahtoa en voinut tehdä koska siihen tuli hieman erikoisempia aineksia,joten sulatin 75 gr valkosuklaata,noin desin vispikermaa ja muutaman lusikallisen Red Cup-kahvimuruja vesihauteessa ja kun se oli jähmettynyt,laiton sitä pursotuspussiin ja pursottelin kakkujen päälle.
Kun kakkusen leikkaa veitsellä ,niin samalla rikkoutuu suklaapallo (tässä tapauksessa pallon puolikas) jonka sisällä on kahvikastiketta,joka valuu kakkusen pohjalle,niinkuin sen kuuluukin. Tämä oli hurjan hyvää vaikka kakkuset olivatkin ylikypsyneet;kakun päälle tuleva capuccinokreemi vaihtui kahvinmakuiseksi valkosuklaaganacheksi ja päältä puuttuivat kärpässienet,joiden jalat oli tehty marengista ja lakit valkosuklaasta ja vadelmasta,ja myös erikoisokerista tehty sellofaani  puuttui. Naapuritalon tuttu koiranomistaja,jonka kanssa ulkoilutamme koiriamme iltaisin,on suuri suklaan ystävä ja tykkäsi näistä tosi paljon:) Suklainen kakku on ajankohtainen, sillä täällä alkoi tänään viikon kestävä suklaaviikko,joka huipentuu torstaina alkavaan suklaafestivaaliin ,johon aion ehdottomasti mennä! Odotan etenkin tuon kukkaruukkuhomman suunnitelleen kondiittorin presentaatiota siellä....

37 kommenttia:

  1. Upea! Tällaista ihaillessa on vaikea saada alas loksahtanutta leukaa takaisin paikoilleen :) Näiden tekeminen vaatii sellaista taitoa ja tarkkuutta, jota minulla ei ole, joten syvästi ihailen niitä, jotka osaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Tosin tuon pintahan vähän paloi kun en ottanut sitä ajoissa uunista ja se oli vain osa sitä MC:n mahtavaa suklaajälkkäriä,mutta ihan hyvää oli näinkin.Ei sitä usein viitti tällaista näpräilyä tehdä,mutta joskus on ihan kivaa kokeilla tällaista:)

      Poista
  2. No wow, mikä leivos! Oletpa kyllä jaksanut näprätä. Aivan huikea, eipä voi muuta sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina:) Vähän harmitti se kakkusten pinnan palaminen mutta kyllä tuo maistui aika taivaalliselta!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Hannele,no ei niin mutta tässä tapauksessa olisi voinut olla hiukkasen täydellisempi..

      Poista
  4. Oijoi, melkoinen leivos! Voin kuvitella, miten hyvältä tuollainen maistuu valuvine sisuksineen. Suklaafestarit kuulostavat myös kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva:no aikamoinen;D Etenkin se valuva sisus ja kahville maistuva päällinen oli namia.Suklaafestareilla on myös raakasuklaata tekevä yritys,jonka suklaata pääsen toivottavasti maistamaan sekä tuon MC:n mahtavan suklaahomman suunnitelleen (kaikkine osineen..) kondittorin esitys ,jossa hän tekee tuon,myös sokerisen sellofaanin,joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä livenä miten se tehdään!

      Poista
  5. Vau! Leivoksen sisuspallero kuulostaa ihanalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:se sisältö oli tosiaankin hurjan ihanaa!

      Poista
  6. No ei sinulta ainakaan haasteita puutu! :-D Ihanalta näyttää, ja varmasti maistui myös.

    Suklaaviikko kuulostaa pelottavan hyvältä. ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,ajattelin että kun teen tuon teoksen vaiheesta vain muutaman niin sujuu kuin tanssi,Mutta aika haastavaahan tuo tarkkojen grammojen mittaaminen on. Oli kyllä hyvää:) Minä odotankin niitä suklaafestareita jo innolla!

      Poista
  7. Vau, kyllä sä osaat. Näyttää todella herkulliselta, maistuukin varmasti sellaiselta.. Mulla jäisi aina noin vaikeat reseptit tekemättä, olen sen verran laiskan puoleinen. Mutta aina syön kaikkea vaikeasti tehtyäkin. Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta,ja ajattele että tuossa tein vain muutaman vaiheen kun ne kilpailijat joutuivat muutamassa tunnissa tekemään kokonaista 13 vaihetta,huh! En minäkään usein tällaista tee mutta joskus harvoin on kiva vähän näperrellä;D IHanaa viikonlopun jatkoa sinullekin Birgitta:)

      Poista
  8. Jael, en minä täältä mitään tuttua kankaan kuosia löytänyt, mutta sitäkin haasteellisemman leivonnaisen;) Voi sun kanssasi! Nyt alan nähdä sut kilpailemassa tyyliin Fabergen munat...Muista joskus kysyä eräs Faberge-seikkailu, joka vetää vertoja sille sun kovimmalle stoorille.

    Tuo orvokkijuttu tosiaankin huumaa eli on niinku pakko alkaa itsekin yrittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena,Appelsiinipuun alla se kangas on....
      Fabergen munat,ne vasta nätit olivat ja huh miten vaikeat! Nuo syötävät orvokit kyllä nättejä!

      Poista
  9. Huh huh, ei voi muuta sanoa!

    Missa ne suklaafestarit pidetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhalla juna-asemalla
      http://www.chocolatefestival.co.il/

      Poista
  10. Oh, vau... ei taitaisi minun kärsivällisyydelläni ja tarkkuudellani onnistuakaan. Mielelläni söisin, jos joku toinen tekisi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,tuohon oli viikonloppuna hyvää aikaa ,joten tuli tehtyä ja ihan kivasti siinä meni tunteja;D

      Poista
  11. Oho ja vau! oletpa jaksanut panostaa, täällä iski hirmuinen suklaahimo kuvia ihaillessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi,tuossa oli kyllä reilu annos suklaata (ja kahvia) ja hyvää oli;D

      Poista
  12. no huh! en itse taitais ikinä uskaltaa mitään masterchef-tasoista :-) kyllä tuosta voi iloisesti ylpeä olla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana,mähän tein vain osan siitä MC.-jutusta.Siinähän käytettiin paria erikoisainesta,mitä saa vain leipurien liikkeestä enkä viitsinyt sellaisia hankkia,mutta tuo pelkkä "kukkaruukkuosa" oli kyllä tosi hyvää! Kiitos ihanainen:)

      Poista
  13. What a beautiful looking cake Yaelin! Well done for what looks to be quite a challenge! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine,thanks:) Well,I almost succeeded with it,although the cake base was a bit burnt in the end.

      Poista
  14. Kertakaikkisen upean näköinen leivos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ankerias,kiitos:) Olin aika tyytyväinen vaikka parantamisen varaa on vielä.Nyt torstaina aion mennä suklaafestareille katsomaan miten tuon koko homman(sellofaaneineen päivineen ) tekee tuon luomuksen kehittäjä ja toivottavasti pääsen tarpeeksi lähelle katsomaan:)

      Poista
  15. Miten jokin asia voi näyttää noin upealta!?! Wow! Ylitsepääsemätön suklaan himo iski...enkä mä edes varsinaisesti yleensä välitä suklaasta kovinkaan paljoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:) Tuosta kahvin makuisesta valkosuklaaganachesta tuli hurjan hyvää ,niin ettei edes harmittanut etten voinut tehdä sitä ohjeen capuccinovaahtoa. Aina välillä täällä iskee jonkinlainen suklaahimo,mutta muuten se on aika hyvin hallinnassa;D

      Poista
  16. No huh, johan on siellä MC:ssä aikamoiset tehtävät! 13 vaihetta yhteen kakkuseen aikarajan puitteissa vaatisi varmasti paljon jo ammattilaiseltakin. Vai ovatko kisaajat sielläkin ihan kotikokkeja?
    Mutta oot sinä taitava! Mahdottoman herkullisen ja upean näköinen lopputulos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kotikokkeja ovat ja kyllä meni monella suu ihan hämmästyksestä auki kun näkivät mitä piti tehdä.Täällä on muutenkin MC:ssä aika vaativat tehtävät. Kiitos,oli hyvää myös naapurin mielestä:)

      Poista
  17. Hih, ja minä olen aina luullut että MINÄ olisin jotenkin pipertäjä... :) Onneksi meitä on siis muitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso,no en minä joka päivä jaksaisi piperrrellä,mutta joskus harvoin se on ihan kivaakin;D

      Poista
  18. Tyrmaavän herkullisia suklaaleivonnaisia! Ehkäpä hiihtolomalla ehtisi pipertelemään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiidenuhma,tämä oli tosiaankin tyrmäävän herkullinen,tuosta pienestä palamisesta huolimatta;D

      Poista
  19. Ei jösses minkä näköistä! Ihan tavattoman herkullista varmasti :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...