maanantai 22. syyskuuta 2014

Tosi hyvä aamiaislätty(gluteeniton)

Miten on mahdollista etten ole tullut tätä ohjetta laittaneeksi blogiin,vaikka olen tätä aamiaislettua tehnyt jo useita vuosia ja se on niin hyvä,että ehdottomasti pitää kertoa siitä muillekin..,...Nyt tulin laittaneeksi tätä taas ja samalla otin muutaman kuvan,joten ohjekin on sitten täällä ,vihdoinkin.Gluteeniton riisijauholätty syntyi joitakin vuosia sitten kun mietin mitä tehdä aamiaiseksi....

Tosi hyvä aamiaislätty(1-2 annosta)
  • 1 kananmuna
  • suolaa,pippuria
  • mausteita maun mukaan
  • yrttejä (jotta lätystä tulee vihreetä,pitää yrttien olla tahnan muodossa. Käytin tähän aiemmin valmistamaani persilja-valkosipuli-chili-tahnaani,jossa oli myös jonkun verran öljyä)
  • 2 rkl riisijauhoa
  • 2 rkl vettä 
  • 1 rkl öljyä,paistamiseen
  • täytteeseen juustoa maun mukaan,tomaattia,ym.

Numerot tuli kuvassa vähän epäjärjestykseen, mutta lätty tehdään näin:
  1. Kananmuna,suolaa ,pippuria,mahdolliset muut mausteet ja yrtit (yrttitahna)sekoitetaan ensin joko blenderissä tai sauvasekoittimella (käytin miniblenderiäni).Mukaan sekoitetaan riisijauho sekä vesi,niin että massa on tasaista
  2. Öljy lämmitetään pannulla hyvin kuumaksi ja lättytaikina kaadetaan pannulle.Lämpöa alennetaan jonkun verran ja paistetaan kunnes yläpinta alkaa jähmettyä ja alapinta on ruskistunut.
  3. Lätty käännetään varovaisesti ja annetaan toisenkin puolen ruskistua.Juustoa (mitä tahansa;minulla oli pehmeää fetan tapaista juustoa) sekä tomaatit asetellaan niin että ne täyttävät puolet lätystä.
  4. Toinen puoli käännetään varovaisesti täytteen päälle. Kuuma "kansi" sulattaa juustoa. Lettu siirretään varovaisesti lautaselle ja leikataan kahteen osaan.

Tätä on kiva tarjoilla vaikka aamiaisvieraille:)
Tällä viikolla ostin ja käytin ensimmäistä kertaa Shirataki-noodeleita. Shirataki-noodelit on valmistettu mukulapökkövehkasta  ja sisältävät  runsaasti laihduttavaa glukomannaanikuitua,sekä myös verensokeria alentavaa kromia. Usein shiratakinoodeleita myydään nestepussissa,niinkuin nämä ostamani shiratakinoodelit,mutta niitä saa myös kuivattuina;tosin en ole niitä sellaisessa muodossa vielä nähnyt. Täällä shiratakinoodeleita on viime aikona mainostettu paljonkin Skinny Noodles-nimisinä,vähän kuin nämä. Terveyskaupoissa pieni annos on ollut vähän hintava,mutta lähijättimarketissani lähes  samanlainen pakkaus oli melkein  puolet halvempi,joten kokeilin tätä eilen ja tein avokaadopastaa shiratakinoodeleilla.Koska noodelit ovat pussista oton jälkeen vähän kosteita;kuivattelin niitä kuivalla kuumalla pannulla jonkun aikaa. Ihan hyviä ovat,pastamaisia todellakin ,mutta huomasin että jos näitä käyttää ruokaan ja sitä jää yli,muuttuvat shiratakin helposti vähän hyytelömäisiksi,joten kannattaa käyttää yhdellä kertaa koko annos. Huomasin että shiratakit ovat myös tosi täyttäviä enkä jaksanut syödä näiden jälkeen mitään moneen tuntiin,joten hyvin taitavat sopia laihduttajalle;etenkin kun shiratakinoodeleissa ei ole lähes lainkaan kaloreita. Suomessa olen shiratakinoodeleita nähnyt Punnitse&Säästä-kaupoissa.

22 kommenttia:

  1. Ihanat aamulettuset. Noita kun syö aamusta, niin päivä alkaa värikkäästi =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:Värejä tuossa taisikin olla;D Mutta tuohan on hyvä myös päivällä ja vaikka illallakin;D

      Poista
  2. Kiitos aamiaislättyohjeesta ja vihervinkistä värin säilyttämiseksi. Hieno vaihtoehto perinteisille lätyille täytteineen, NAM! Olen aika "perso" lätyille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannu,ole hyvä vaan. Itse pidän näistä paljonkin:)

      Poista
  3. Nam, ihanalta näyttävät nämä aamiaislätyt :) ja vihreitäkin vielä, tulee ihan lapsuuden herkkuruoka pinaattiletut mieleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne;kiitos,tosi hyvät,.Riisijauho antaa kivasti rapeutta lätyille:)

      Poista
  4. Låter mycket gott och plättarna får en fin färg.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn,tack ,mycket gott och örter ger bra färg:)

      Poista
  5. Näyttää ihanalta ja kuulostaa herkulliselta. Noilla on kyllä hyvä aloittaa aamu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Milma:kiitos,tosi namia.Ja näillähän voi aloittaa illankin;D

      Poista
  6. Gluteenittoman leivän asemasta voisikin tehdä vaihteeksi lättyjä.:)) Punitse&Säästä konsepti on tuttu juttu - nuudelit tosin jäänyt huomaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Jatta,tämä onkin tosi hyvä aamiaisvaihtoehto,ja helppo! Tänään taas tein tätä. Noita shiratakinuudeleita löytyy Suomessa myös joistakin nettikaupoista.

      Poista
  7. Nami, aamiainen minun makuuni. :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos resptistä, joka tulee tosii tarpeeseen! Olen täysin kyllästynyt järsimään styrokseja eli riisikakkuja tai maissipatonkia gluteenia kartellessani.
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suometar:ole hyvä vaan:) Minä en ole koskaan tykännyt niistä pahvilevyistä joidenka toinen nimi on riisikakku;D

      Poista
  9. Oi, mahtavan kuuloiset lätyt! Pitää kokeilla :)
    Shiratakeja saa Suomesta myös joistain etnisistä kaupoista, olen ostanut itse Tokyokanista ja näin niitä myös siinä Aasia-marketissa, mikä on Hakaniemessä Ruohonjuuren vieressä. En kyllä kauheasti pitänyt niiden suutuntumasta, mutta täyttäviä olivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna,on kyllä lempilättyjäni:)
      Nuo olivat ihan ok siinä avokadopastassa,mutta sellaisenaanhan vähän erilaisia kuin tavallinen pasta.Mutta tosiaankin täyttäviä!

      Poista
  10. On kyllä kieltämättä tosi hyvän näköinen lätty. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:kiitos:) ja on erinomaisen herkullinen lätty,täytettynä:)

      Poista
  11. Tätä pitää kokeilla heti huomenna aamulla kun saan ostettua yrttejä. Pihalla kasvaa enää sitruunamelissa ja ruohosipuli, ja niiden yhdistelmä ei ole ihan houkutteleva :D Minä olen löytänyt noita nuudeleita ihan lähicitymarketin superfood-hyllyssä. Taisi olla YesDelin. Hinta oli sen verran korkea kuudesta pienestä nyytistä (peukalonpään kokoisista) että en ole raaskinut ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirppu: ihan kivat yrtit sulla kasvamassa mutta ei oikein tähän sopivia. IHme että niitä shirataki-noodelipusseja ei myydä yksitellellen siellä Citymarketissa. Täällä terveyskaupoissa yksi pussi maksoi noin 3 euroa ja lähiseutuni jättimarketissa 1.3 euroa eli oli aika suuri ero.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...