Ihan blogini alkuaikona täällä esiintyi enemmän raakaruokaohjeita,ja blogissa onkin muutaman vuoden takaa ihanan ihana omenatorttuohjeeni, jota nyt kävin uudistamassa.Olen tehnyt näitä torttuja useinkin,sillä ne ovat niin uskomattoman herkullisia, ja tämä on kyllä suosikkiraakaleivonnaiseni. Vanhassa versiossa pohja oli marsipaanimainen;nyt uudistin tätä torttua niin että pohjassa ei ole pähkinää paitsi kookosta, jota en miellä pähkinäksi,ja heti pohjan päällä on kerros marsipaania. Lopputulos oli aivan ihana ja olen varma että tuttava, jolle nämä vien myös ihastuu näihin.
Raw torttupohja
- 3 dl keltaisia rusinoita + liotusvettä
- 2,25 dl kookoshiutaleita
- 2½ -3 dl kaura+tattarijauhoa *
- ripaus suolaa
- hieman vaniljaa
Pehmitin ensin rusinat liottamalla niitä jonkun aikaa pienessä nestemäärässä, jonka jälkeen jauhoin ne monitoimikoneessa.Rusinoiden jälkeen lisäsin kookoksen ja jauhoin seosta kunnes se oli tasaista, jonka jälkeen lisäsin kauratattarijauhon sekä ripauksen suolaa ja vaniljaajauhetta. Painoin taikinamassaa pienten torttuvuokien pohjille ja reunoille, ja laitoin pohjat vuokineen pakastimeen noin tunniksi, jonka jälkeen pohjat oli helppo irroitella irtopohjavuoista. Vielä helpommin tuo sujuu jos torttuvuoat päällystetään ensin elmukelmulla ja taikinaa painetaan kelmun päälle. Torttupohjat laitoin kuivumaan kuivuriin muutamaksi tunniksi; jos ei ole kuivuria niin se onnistuu uunissa alhaisimmassa lämpötilassa. Sillä välin kun pohjat olivat kuivumassa ,valmistin omenatäytteen sekä marsipaanikerroksen.Torttupohjien ei tule tässä vaiheessa kuitenkaan kuivua liikaa,sillä ne menevät vielä uudestaan kuivuriin/matalalämpöiseen uuniin.
Omenatäyte
Minulla ei ole tarkkoja määriä tähän mutta aineksia omenatäytteeseen tulee seuraavanlaisesti:
- Omenia,kuorittuna ja kuutioituna
- juoksevaa luomu tai -raakahunajaa
- kanelia ja vaniljajauhetta
- tiivistettyä 100% omenamehua (voidaan käyttää pelkästään hunajaa jos ei löydy tiivistettyä omenamehua)
Marsipaanin määriä ei minulla myöskään ole mutta jauhoin kuoritut mantelit hunajan ja sitruunamehun kanssa ja lisäsin muutaman tipan karvasmanteliaromia, niin että marsipaani maistuu marsipaanilta.Marsipaanista kaulitaan levy kahden leivinpaperin välissä ja siitä otetaan muotilla tai lasilla torttupohjaan sopiva pyöreä levy.
Kun piirakkapohjat ovat kuivuneet jonkun verran ,painetaan pohjalle ensin marsipaanilevy.Kuvasta huomaa että marsipaanini oli tässä vihreää,mikä johtuu siitä että käytin marsipaaniin myös Panellets-pikkuleivistä ylijääneet pistaasipähkinät. Omenatäytettä lusikoidaan marsipaanin päälle ja samoin omenista kertynyttä nestettä. Pohjat täytteineen laitetetaan kuivuriin/matalalämpöiseen uuniin vielä muutamaksi tunniksi,niin että täytekin pehmenee. Torttuja säilytetään jääkaapissa, jossa pohjat hieman kovettuvat.
Aamulla käydessäni aamukahvilla kantakahvilassani Sugar cafessa näin siellä nämä taatelit, ja minulle kerrottiin että viereisen kukkakaupan Billie oli käynyt noukkimassa suuren määrän taateleita muutama päivä sitten kun erään Tel Avivin pääkadun taatelipalmuja trimmattiin eli painavat taatelitertut poistettiin. Taatelithan saavat enemmän makeutta kuivuessaan mutta ainakin nuo tummaksi muuttuneet taatelit olivat tosi makeita , ja kyllä harmitti etten ollut paikalla kun taatelipalmuja trimmaattiin , sillä voi mitä kaikkea olisinkaan voinut tehdä noista taateleista!
Oi, mitä herkkua.:)) Enpäs olekaan ennen punertavia taateleita nähnyt.
VastaaPoistaJatta,nämä ovat niin herkkua että sellaisetkin jotka eivät ole raakaherkkuja ennen maistaneet heti ihastuvat näihin.Kun ovat syntisen hyviä...Nuo taatelit ovat punertavia ennenkuin muuttuvat tummiksi.En niitä maistanutkaan vaan ainoastaan tummaksi menneitä,niissä on enemmän makeutta. Mutta pidän kyllä enemmän jo jonkun verran kuivahtaneista kuin tuoreista taateleista,Tosin nuo taatelit kuvassa ovat vielä parempia jos ne pakastetaan ja sitten sulatetaan;makeus tulee silloin paremmin esille.
PoistaOI, mikä piirakka. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta piirakalta. Tätä pitänee kokeilla jossain kohtaa.
VastaaPoistaMinna,nämä raakaherkut ovat yllättävän hyviä.Kerro sitten jos kokeilet.
PoistaMinä olen tosi huono tekemään raakaherkkuja - tottumus puuttuu. Pitänee kuitenkin edes kokeilla jossain kohtaa ja tällainen makea herkkuhan olisi hyvä motivaattori aloitukseen ;-)
PoistaMinna,erilaisia kun ovat niin vaativat vähän totuttamista,mutta itse asiassa niitä on helppo tehdä:) Tämä oli ehkä vähän vaikeamman puoleinen kun on tuo kuivatusprosessi;helpompiakin raakaherkkuja on,ja ehkä kannattaa aloittaa sellaisesta.
PoistaVielä joskus on pakko kokeilla raakakakkua. Seurailen näitä reseptejäsi aina mielenkiinnolla, sen verran hepreaa raakakokkaus minulle on. Varsinkin leivonnan osalta.
VastaaPoistaJonna;harvemminhan minulla täällä on nykyään raakaohjeita mutta välillä niitäkin tulee. Kyllä sun pitää tosiaankin joskus kokeilla raakakakkua,olen varma että tykkäisit sellaisesta.
PoistaMmm, onpa herkullinen ohje! Omenapiiraat ja -leivokset ovat suosikkejani. :)
VastaaPoistaAnni Minerva,omenat ovat suosikkejan ja kaikki niistä tehdyt jutut:) Nämä ovat tosi herkullisia:)
Poistano voihan taateli! Oikeaan aikaan, oikeaan paikaan sattuminen olisi kyllä ollut onni. Tuollaiset ihanat punaiset taatelit olisivat minullekin kelvanneet. Omppupiirakkakin näyttää herkulta. Raakana en ole sen teossa vielä oikein onnistunutkaan, tosin kokeilujakin on tasan 1 :)
VastaaPoistaPaula:voihan taateli tosiaankin! Olisin varmaan kerännyt kokonaisen säkillisen ja valmistanut vaikka taatelisiirappia tai hilloa tai vaikka mitä! Tämä raaka omppupiirakka on tosi hyvä ja onnistunut;onhan tuossa vähän työvaiheita mutta lopputulos sen arvoinen:)
PoistaLåter mycket gott och marsipan gör dem extra goda!
VastaaPoistaHovkonditorn:jag älskar marsipan och det ger så mycket smak till åppeltortan:)
PoistaRaakakakkuilu on jäänyt tosi vähiin. Nyt tuli sellainen resepti, että pisti kiinnostamaan. Ja vielä marsipaania, mielenkiintoista.
VastaaPoistaPolkkapossu;jos marsipaanista tykkää niin sitten tästäkin :Rakastan sitä marsipaanin makua ja tähän se sopii niin hyvin:)
Poistajaahas, näyttää kaikki ylläolevatkin kirjoittaneen sen mitä olin aikeissa sanoa. Eli että jospa tällä piiraalla korkkais raakakakkuneitsyytensä? Alkaa nimittäin kuulostaa jäätävän hyvältä.
VastaaPoistaNanna;no sittenhän on korkea aika jo korkata se raakakakkuneitsyys;D
PoistaVoi vihne, tätä on aivan pakko kokeilla.
VastaaPoistaNe pikkuleivät oli todella todella herrrrkullisia =)