sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Raw omenatortut, editoitu versio ja voihan taateli!

Ihan blogini alkuaikona täällä esiintyi enemmän raakaruokaohjeita,ja blogissa onkin muutaman vuoden takaa  ihanan ihana omenatorttuohjeeni, jota nyt kävin uudistamassa.Olen tehnyt näitä torttuja useinkin,sillä ne ovat niin uskomattoman herkullisia, ja tämä on kyllä suosikkiraakaleivonnaiseni. Vanhassa versiossa pohja oli marsipaanimainen;nyt uudistin tätä torttua niin että pohjassa ei ole pähkinää paitsi kookosta, jota en miellä pähkinäksi,ja heti pohjan päällä on kerros marsipaania. Lopputulos oli aivan ihana ja olen varma että tuttava, jolle nämä vien myös ihastuu näihin.

Raw torttupohja 
  • 3 dl keltaisia rusinoita + liotusvettä
  • 2,25  dl kookoshiutaleita
  • 2½ -3 dl kaura+tattarijauhoa *
  • ripaus suolaa 
  • hieman vaniljaa
* Minulla oli aiemmin kauranjyvistä jauhamaani jauhoa, jonka yhdistin vihreästä , idätetystä tattarista jauhamaani jauhoon. ,niin että kumpaakin oli yhtä suuri määrä.Tässä voi tietysti käyttää myös kaurahiutaleista jauhettua jauhoa.
Pehmitin ensin rusinat liottamalla niitä jonkun aikaa pienessä nestemäärässä, jonka jälkeen jauhoin ne monitoimikoneessa.Rusinoiden jälkeen lisäsin  kookoksen ja jauhoin seosta kunnes se oli tasaista, jonka jälkeen lisäsin kauratattarijauhon sekä ripauksen suolaa ja vaniljaajauhetta. Painoin taikinamassaa pienten torttuvuokien pohjille ja reunoille, ja laitoin pohjat vuokineen pakastimeen noin tunniksi, jonka jälkeen pohjat oli helppo irroitella  irtopohjavuoista. Vielä helpommin tuo sujuu jos torttuvuoat päällystetään ensin elmukelmulla ja taikinaa painetaan kelmun päälle. Torttupohjat laitoin kuivumaan kuivuriin muutamaksi tunniksi; jos ei ole kuivuria niin se onnistuu uunissa alhaisimmassa lämpötilassa. Sillä välin kun pohjat olivat kuivumassa ,valmistin omenatäytteen sekä  marsipaanikerroksen.Torttupohjien ei tule tässä vaiheessa kuitenkaan kuivua liikaa,sillä ne menevät vielä uudestaan kuivuriin/matalalämpöiseen uuniin.

Omenatäyte 
Minulla ei ole tarkkoja määriä tähän mutta aineksia omenatäytteeseen tulee seuraavanlaisesti:
  • Omenia,kuorittuna ja kuutioituna
  • juoksevaa luomu tai -raakahunajaa
  • kanelia ja vaniljajauhetta
  • tiivistettyä 100% omenamehua (voidaan käyttää pelkästään hunajaa jos ei löydy tiivistettyä omenamehua)
Omenakuutioihin sekoitetaan juoksevaa hunajaa,vaniljajauhetta,kanelia ja tiivistettyä omenamehua. Maistetaan ja tarkistetaan kanelin ja vaniljan määrä.

Marsipaanin määriä ei minulla myöskään ole mutta jauhoin kuoritut mantelit hunajan  ja sitruunamehun kanssa ja lisäsin muutaman tipan karvasmanteliaromia, niin että marsipaani maistuu marsipaanilta.Marsipaanista kaulitaan levy kahden leivinpaperin välissä ja siitä otetaan muotilla tai lasilla torttupohjaan sopiva pyöreä levy.
Kun piirakkapohjat ovat kuivuneet jonkun verran ,painetaan pohjalle ensin marsipaanilevy.Kuvasta huomaa että marsipaanini oli tässä vihreää,mikä johtuu siitä että käytin marsipaaniin myös  Panellets-pikkuleivistä ylijääneet pistaasipähkinät. Omenatäytettä lusikoidaan marsipaanin päälle ja samoin omenista kertynyttä nestettä. Pohjat täytteineen laitetetaan kuivuriin/matalalämpöiseen uuniin vielä muutamaksi tunniksi,niin että täytekin pehmenee. Torttuja säilytetään jääkaapissa, jossa pohjat hieman kovettuvat.
Aamulla käydessäni aamukahvilla kantakahvilassani Sugar cafessa näin siellä nämä taatelit, ja minulle kerrottiin että viereisen kukkakaupan Billie oli käynyt noukkimassa suuren määrän taateleita muutama päivä sitten  kun erään Tel Avivin pääkadun taatelipalmuja trimmattiin eli painavat taatelitertut poistettiin. Taatelithan saavat enemmän makeutta kuivuessaan mutta ainakin nuo tummaksi muuttuneet taatelit olivat tosi makeita , ja kyllä harmitti etten ollut paikalla kun taatelipalmuja trimmaattiin , sillä voi mitä kaikkea olisinkaan voinut tehdä noista taateleista!

19 kommenttia:

  1. Oi, mitä herkkua.:)) Enpäs olekaan ennen punertavia taateleita nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,nämä ovat niin herkkua että sellaisetkin jotka eivät ole raakaherkkuja ennen maistaneet heti ihastuvat näihin.Kun ovat syntisen hyviä...Nuo taatelit ovat punertavia ennenkuin muuttuvat tummiksi.En niitä maistanutkaan vaan ainoastaan tummaksi menneitä,niissä on enemmän makeutta. Mutta pidän kyllä enemmän jo jonkun verran kuivahtaneista kuin tuoreista taateleista,Tosin nuo taatelit kuvassa ovat vielä parempia jos ne pakastetaan ja sitten sulatetaan;makeus tulee silloin paremmin esille.

      Poista
  2. OI, mikä piirakka. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta piirakalta. Tätä pitänee kokeilla jossain kohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,nämä raakaherkut ovat yllättävän hyviä.Kerro sitten jos kokeilet.

      Poista
    2. Minä olen tosi huono tekemään raakaherkkuja - tottumus puuttuu. Pitänee kuitenkin edes kokeilla jossain kohtaa ja tällainen makea herkkuhan olisi hyvä motivaattori aloitukseen ;-)

      Poista
    3. Minna,erilaisia kun ovat niin vaativat vähän totuttamista,mutta itse asiassa niitä on helppo tehdä:) Tämä oli ehkä vähän vaikeamman puoleinen kun on tuo kuivatusprosessi;helpompiakin raakaherkkuja on,ja ehkä kannattaa aloittaa sellaisesta.

      Poista
  3. Vielä joskus on pakko kokeilla raakakakkua. Seurailen näitä reseptejäsi aina mielenkiinnolla, sen verran hepreaa raakakokkaus minulle on. Varsinkin leivonnan osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna;harvemminhan minulla täällä on nykyään raakaohjeita mutta välillä niitäkin tulee. Kyllä sun pitää tosiaankin joskus kokeilla raakakakkua,olen varma että tykkäisit sellaisesta.

      Poista
  4. Mmm, onpa herkullinen ohje! Omenapiiraat ja -leivokset ovat suosikkejani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni Minerva,omenat ovat suosikkejan ja kaikki niistä tehdyt jutut:) Nämä ovat tosi herkullisia:)

      Poista
  5. no voihan taateli! Oikeaan aikaan, oikeaan paikaan sattuminen olisi kyllä ollut onni. Tuollaiset ihanat punaiset taatelit olisivat minullekin kelvanneet. Omppupiirakkakin näyttää herkulta. Raakana en ole sen teossa vielä oikein onnistunutkaan, tosin kokeilujakin on tasan 1 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:voihan taateli tosiaankin! Olisin varmaan kerännyt kokonaisen säkillisen ja valmistanut vaikka taatelisiirappia tai hilloa tai vaikka mitä! Tämä raaka omppupiirakka on tosi hyvä ja onnistunut;onhan tuossa vähän työvaiheita mutta lopputulos sen arvoinen:)

      Poista
  6. Låter mycket gott och marsipan gör dem extra goda!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:jag älskar marsipan och det ger så mycket smak till åppeltortan:)

      Poista
  7. Raakakakkuilu on jäänyt tosi vähiin. Nyt tuli sellainen resepti, että pisti kiinnostamaan. Ja vielä marsipaania, mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polkkapossu;jos marsipaanista tykkää niin sitten tästäkin :Rakastan sitä marsipaanin makua ja tähän se sopii niin hyvin:)

      Poista
  8. jaahas, näyttää kaikki ylläolevatkin kirjoittaneen sen mitä olin aikeissa sanoa. Eli että jospa tällä piiraalla korkkais raakakakkuneitsyytensä? Alkaa nimittäin kuulostaa jäätävän hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna;no sittenhän on korkea aika jo korkata se raakakakkuneitsyys;D

      Poista
  9. Voi vihne, tätä on aivan pakko kokeilla.

    Ne pikkuleivät oli todella todella herrrrkullisia =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...