keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Jouluisessa liemessä marinoituja luumuja

Viikonloppulehdessäni  oli joku aika sitten juttu keittokirjailija Jennifer McLaganista,joka kertoili uudeta kirjastaan nimellä Bitter: a Taste of the World's Most Dangerous Flavour,with Recipes. McLaganin aiemmat kirjat ovat aiheiltaan kieltämättä mielenkiintoisia: ensimmäisen kirjan nimi oli Bones ja seuraava kirja kertoi rasvoista ja sitä seuraava sisäelimistä ja vastaavista..Lehden artikkelissa McLagan sattui mainitsemaan teessä marinoidut luumut,joissa pitäisi olla hieman kitkeryyttä..Etsin ohjetta netistä,mutten löytänyt,mutta McLagan oli maininnut ainekset ja miten pitkä aika sen tekemiseen menee. Minulla sattui olemaan pieni pakkaus mustaa jouluteetä, jota jaettiin eräässä herkkukaupassa kaupanpäällisenä viime kuussa;tee oli vime joululta mutta eihän tee helposti pilaannu,joten ihan käyttökelpoista oli edelleenkin.. Jos tällaista jouluisesti maustettua teetä ei löydy niin teehen voi lisätä jouluisia mausteita,kuten kanelia,kardemummaa ym.Tein pienen satsin ja tästä tuli todella hyvää!

Jouluisessa liemessä marinoituja luumuja
 • 10 kuivattua  luumua
 • puolikkaan  appelsiinin kuorisuikaleet (käytin tähän luomuappelsiinia)
 • iso mukillinen mustaa  teetä.lämpimänä (plus kanelitanko,kardemummaa,inkivääriä,jos ei käytetä valmista jouluteetä)
Käytin tähän luumuja,joista kivi oli poistettu.Luumut laitetaan kannelliseen kulhoon,lämmin tee kaadetaan päälle ja lisätään appelsiinikuoret. Kulho suljetaan kannella ja luumut laitetaan jääkaappiin marinoitumaan 2 vuorokaudeksi.

Näistä tuli todella hyviä! Ja liemi oli ihanaa;siihen oli valunut makuja mausteista,luumuista ja appelsiininkuoresta,ja siitä oli tullut hieman siirappimainen. Entä se kitkeryys? Sitä tuskin tuntui tässä; ;luumuista tuleva makeus tasoitti kitkeryyttä. Nämä luumut ovat hyviä sellaisenaan,mutta tässä on ihana vaihtoehto  perinteiselle luumukeitolle;ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa nämä ovat tosi herkullisia:)

P.S, muistathan että blogissa on lauantaihin asti 6,vuotisarvonta.Siihen pääsee osallistumaan täällä.

6 kommenttia:

 1. Nom, kuulostaa ihanalta. Pitää laittaa testiin. :)

  VastaaPoista
 2. Nna:tosiaankin hyvää,söin jugurtin seurana,oli namia:=)

  VastaaPoista
 3. Nämähän menee riisipuuron kanssa, eks vaan? Entäs juustot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna:riisipuuro,totta! Ja nuo appelsiinikuorisuikaleetkin oli pehmentyneet niin että olivat hyviä ja syötäviä.Joku Manchegon tyyppinen juusto olisi tosi hyvää tuon kanssa!

   Poista
 4. Ihanaa, joulusia juttuja ! Mä oon jo vähän odotellutkin että koska niitä taas alkaa tulla :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...