keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kaalikääryleet taatelikastikkeella ja kvinoatäytteellä

Säitten hieman viiletessä (no oikeastaan vain kosteus laski;päivisin on edelleenkin helleasteita...) alkoi tehdä niin mieli kaalikääryleitä;etenkin kun niihin törmäsi siellä sun täällä blogimaailmassa ja kuvat saivat sylkirauhaset liikkeelle, joten pakkohan näitä oli tehdä.Olen kai kerran aiemmin tehnyt kaalikääryleitä,ja silloinkin muiden kanssa, joten minkäänlaista kunnon kokemusta näiden tekemisestä ei ollut.Riisisen täytteen halusin myös erilaiseksi,sillä käytän riisiä lähinä riisijauhon-tai nuudelien muodossa,ja niinpä täytteessä onkin kvinoaa. Täälläpäin ei myöskään ole samanlaista siirappia kuin Suomessa,joten korvaan siirapin aina taatelisiirapilla; niin myös näissä kaalikääryleissä. Hyvin toimi taatelisiirappi näissä kuten se on toiminut myös piparkakuissa ja muissa jutuissa.

Kaalikääryleet taatelikastikkeella kvinoatäytteellä
  • noin 1.3 -1,5 kg painoinen kaali
  • 4 rkl taatelisiirappia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4-5  suurta Medjoul-taatelia
  • 2 dl keitettyä kvinoaa
  • 2 sipulia
  • noin 200 gr sieniä (käytin herkkusieniä)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • kourallinen persiljaa
  • mausteita mukaan (käytin baharatia ,mustapippuria ,chiliä ja kanelia)
  • öljyä paistamiseen
Baharat-käytin täytteen maustamisessa baharat-maustesekoitusta ,jollaista käytetään paljon Lähi-idän keittiössä,mutta täytteen voi maustaa mielensä mukaan ja lisätä ripaus kanelia mukaan.Pinjan herkkulassa on ohjeet erilaisille baharat-sekoituksille.
Kaalikääryleitä varten ostin erityisesti täyttämiseen tarkoitettua litteää kaalia, joka painoi 1,242 kiloa. Käsittelin sen ihan niinkuin kaalia käsitellään kaikissa ohjeissa eli poistin kannan,irroittelin  lehdet ja keitin ne hetken aikaa niin että ne pehmenivät., jonka jälkeen jäähdytin lehdet ja annoin niiden kuivua sillä välin kun valmistin täytteen.

Täytettä varten keitin ensin kvinoan sellaisenaan, ja ruskistin paloitellut sipulit sekä sienet,ja lisäsin lopuksi persiljan ja valkosipulin. Yhdistin kvinoan sekä paistetun täytteen,jonka jälkeen lisäsin suolaa ,kananmunan ja mausteita.Suolan lisäksi laitoin 1½ tl baharat.-mausteskoitusta,noin ½ tl chilijauhetta,mustaa pippuria ja ripauksen kanelia,vaikka sitä on baharatissakin. Täytettä maistetaan ja lisätään suolaa ja mausteita tarpeen mukaan.Kaalikääryleet taitellaan ja asetellaan uuniastiaan. 
Kaalikääryleet matkalla uuniin...
Päälle tuli voin sijaan  oliiviöljyä.Sekoittelin kastikkeen ainekset eli taatelisiirapin,balsamietikan,soijakastikkeen ja öljyn.Täälläpäin myydään kahdenlaista taatelisiirappia;sellaista johon on lisätty sokeria ja sellaista jossa on vain taatelia.Minulla oli tuo jälkimmäinen, ja koska siirappi on suomalaista siirappia huomattavasti vähemmän makeampi lisäsin kääryleitten sekaan myös pieniksi paloiksi pilkottuja taatelinpaloja makeutta antamaan.Kaalikääryleistäni ei tullut maailman kauneimpia;niistä tuli myös vähän pienet,mutta ne maistuivat erityisen hyviltä:). Kypsyttelin kääryleitä ensin 170 C-asteessa noin 40 minuuttia ,ja aina välillä kastiketta päälle valellen.Sen jälkeen laitoin päälle foliokannen ja uuniin vielää 15 minuutiksi,jonka jälkeen otin foliokannen pois,nostin hieman lämpötilaa ja kypsyttelin kääryleitä vielä noin  10 minuuttia kunnes ne olivat kauniisti ruskistuneet.
Ja oi nam,kyllä vaan kaalikääryleet ovat hyviä;näinkin tehtynä:)

P,S, Täälläkin tehdään  kaalikääryleitä,mutta ne ovat lähes aina tomaattisessa kastikkeessa.

16 kommenttia:

  1. Så gott! Jag har också gjort kåldolmar med bl.a. quinoa som fyllning.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:kåldolmar är nog goda med olika fyllningar:)

      Poista
  2. Noita teen huomenna, pitää hankkia kaali ja täytteet. Ajattelin laittaa ohrasuurimoita, jos löytäisin kohtuudella suppilovahveroita niitä ja sipulia ja mausteet joudun valitsemaan paikkakunnan tarjonnan mukaisesti. Kuulostaa niin hyvältä ja myös näyttää nuo sinun kaalikääryleesi. Ruoka on sitä herkullisempaa kun se näyttää juuri tuollaiselta hautuneen rosoiselta, oikein maukkaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:;Ohrasuurimot kuulostavatkin hyvältä täytteessä, Ja suppilovahverot:) Minäkin pidän siitä että tuo pinta on vähän ruskistetun näköinen ja se tuo myös makua siihen.

      Poista
  3. En edes muista, milloin olen viimeksi syönyt kaalikääryleitä, vaikka niistä tykkäänkin... Kaalia muuten syön paljon. Kuulostaa maukkaalta ohjeelta! Sanot tosin, että ohje on vegaaninen, mutta siihen tulee kananmunaa. :->

    VastaaPoista
  4. Maija,kaaliruoat ovar niin.hyviä.Hups muistin väärin.Ihan viime hetkellä lisäsin kananmunan ja unohdin.Hyvä.että hyomasit.menen.korjaamaan....

    VastaaPoista
  5. Inhoan kaaliruokia,mutta tätä todellakin söisin! Kuullostaa ja näyttää aivan taivaallisen hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna,olen ihan otettu siitä että kaaliruokien inhoaja haluaisi tällaista syödä;D

      Poista
  6. Nyt on niin hyvä kaaliaika, että loihdinpa tämän veden suupieleen tuovan reseptin mukaan ensi viikonloppuna kaalikääryleitä. Nam =) Nuo taatelinpalat on varmasti herkullinen lisä kääryleille.

    Oikein ihanaa viikonjatkoa sinulle =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta;syksyn kaalit onkin parhaita:) Taatelit tosiaankin antoivat vähän makua kastikkeelle,ja taatelisiirappi kivasti korvaa monessa tuon Suomessa tutun siirapin.Mutta esim, pipareissa ei lainkaan tunnu makueroa vaikka käyttääkin taatelisiirappia.

      Poista
  7. Wow, täytteiden mausteisuus kuulostaa mahtavalta! Ihanaa vaihtelua perinteiseen malliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta:mausteet olivat tosi ihania tuossa täytteessä.Ja oli kiva kokeilla vähän erilaisia kääryleitä:)

      Poista
  8. kaalikääryleet on herkkua...kiva erilainen ohje.Tulin etsimään vinkkejä linssien käyttämiseen,vielä en löytänyt :) (ostin punaisia linssejä enkä nyt oikein tiedä miten ne valmistaisi,keitän vaan lisukkeeksi?) ;)

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa mielettömän herkulliselta! Muutenkin kaikki blogisi ruoat saavat veden kielelle. Vähän kadenhdin sinua kun tiedä miten ihanat raaka-aineet Israelissa on:)

    VastaaPoista
  10. Viljaana>:kaalikääryleet onkin tosi herkkua,monella tavalla tehtynä':) Olen kyllä tänne laittanut jotain punaisista linsseistä mutta en itsekään muista missä;D Niistä saa tehtyä tahnoja,tai sopivat keittoon,salaattiin ,kasvispihveihin.

    VastaaPoista
  11. Mama Gastro: Kiitos,olikin hyvää:) Ja kiitos kivasta kommentistasi:) Täällä tosiaankin on ihanat raaka-aineet.olen aika onnekas niiden suhteen

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...