lauantai 7. helmikuuta 2015

Ihan totta paras ja helppotekoisin appelsiinikakku!

Otsikko  ei valehtele,sillä sen verran herkullinen  on tämä kakku,ja mitä parasta: se on äärettömän helppotekoinen! Löysin ohjeen kun ostin tarjouksesta lähes 4 kilon verkkopussillisen appelsiineja ja niille piti tehdä jotain. Ohje on kuulemma alunperin täkäläisestä Aroma-kahvilaketjusta (sivut englanniksi.Ketju on levittäytynyt myös ulkomaille,kuten Yhdysvaltoihin ja Kanadaan), Ohjetta etsiessäni huomasin että kakkua usein kutsutaankin Aroma-kakuksi.Tästä on olemassa muutama erilainen versio,mutta käyttämäni on kaikkein helppotekoisin ja lopputulos hurjan herkullinen! Ohjeesta riitti yhteen isoon pitkulaiseen kakkuun,ja yhteen minikakkuun,joka jäi minulle:isompi lähti loukkaantuneelle ystävälle. Kakku on myös laktoositon

Appelsiini-kookos-mannaryynikakku
  • noin 2½ dl vehnäjauhoa
  • noin 2½ dl mannaryynejä
  • noin 2½ dl kookoshiutaleita
  • noin 2½ dl sokeria (käytän aina ruokosokeria,joka on hieman painavempaa kuin valkoinen sokeri;seikka jonka tajusin vasta luettuani Luimupupun informatiivisen postauksen)
  • noin 2½ dl oliiviöljyä
  • noin 2½ dl appelsiinimehua
  • 10 gr leivinjauhetta (täällä leivinjauhe tulee aina kätevästi 10 gr pusseissa,mutta muistaakseni myös Lidlin leivinjauhe on samalla tavalla pakattu)
  • 4 kananmunaa
  • 2 appelsiinin kuoriraaste
  • kookoshiutaleita koristeluun
Siirappiin tulee:
  • 2½ dl appelsiinimehua
  • 130  gr sokeria
  • muutama tippa sitruunamehua
Tästä kakusta oli olemassa kaksi eri versiota,joissa toisessa eroteltiin kananmunien valkuaiset ja keltuiset erikseen,ja valkuaiset vatkattiin vaahdoksi. Toisessa versiossa kaikki ainekset vain sekoitettiin,ja omat kakkuni tein niin. En tiedä miten paljon tuo valkuaisten vaahdottaminen vaikuttaa kakun rakenteeseen,mutta tästä tuli aivan ihana ilman vaahdottamistakin. Tosin sekoittelin jonkun aikaa kananmunia ennenkuin lisäsin ne taikinaan.
Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään kulhossa.Kulhoon lisätään öljy,kuoriraaste,appelsiinimehu sekä kananmunat. Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi.  Kakku/kakut paistetaan 180 C-asteessa noin 50 minuuttia (riippuen minkä kokoisessa vuuassa se paistetaan) kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos.Kakun paistuessa valmistetaan siirappi keittämällä appelsiinimehua ja sokeria kiehumispisteeseen,jonka jälkeen siirappia keitetään vielä muutama minuutti ja annetaan sen hieman jäähtyä.Siirappia kaadetaan reilusti kuuman kakun päälle sen tultua uunista.Tämän kakun tulee jäähtyä kylmäksi ennenkuin se poistetaan vuoasta tai leikataan: laitoin kakun edellisenä iltana jääkaappiin ja leikkasin pikkukakun seuraavana aamuna. Siirappi kostuttaa kakkua ja antaa sille ihanan maun.Tätä voi tarjota vaikka leivoksen tapaan  ja laittaa päälle kookoskermaa tai kermavaahtoa.
Perjantaina kävin Tel Avivin vanhalla juna-asemalla,jossa vietettiin kiinalaista uutta vuotta (joka on oikeasti vasta 19 helmikuuta...). Siellä oli myös kiinalaisia ruokakojuja,joista sai ostaa annoksen lipukkeilla,jotka maksoivat hieman yli euron,eli hinnoittelu oli hyvinkin edullista tuolla.
Useissa annoksissa oli lihaa,joten etsin itselleni sopivaa annosta,,,,
Oli kiinalaisia kokkeja,osa täkäläisistä kiinalaisista ravintoloista.
Lopulta löysin itselleni sopivan annoksen,eli litteitä papunuudeleita pikantissa ja herkullisessa kastikkeessa,nam:)
Juuri paahdettuja kastanjapähkinöitä
Samanaikaisesti juna-asemalla toimi myös luomu/maatila-ja ekotori,joka näytti kutistuneen viime vuodesta ,tai johtuikohan se siitä että tuolla oli tuo kiinalainen juttu....
Härkäpapuja ja lupiinien siemeniä
Ihania luomukasviksia
Makeita herkkuja
 Tapasin siellä myös nuoren naisen,joka on näiden ihanien   Rustys Nuts-pähkinätahnojen  (sivut englanniksi ja tahnojen nimi tulee Rusty-koiralta)takana. Oli mukavaa nähdä oikeasti ihminen,jota tähän asti on ollut "tuttu" instagramin kautta.

43 kommenttia:

  1. Jaaha, tätä tarviikin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli;on sen verran hyvää että kannattaa kokeilla....

      Poista
  2. Kiinnostavia kuvia sinulla taas.

    VastaaPoista
  3. Ah, herkullisen näköinen kakku! Tällaiset sitruksiset kuivakakut on aina ollut omia suosikkejani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jerry:tämä oli hurjan hyvä kakku ja superhelppo tehdä:) Multa jäi vielä paljon appelsiineja joten pitää kai tehdä toinen satsi;D

      Poista
  4. Ehtisinköhän kokeilla tuota kakkua vielä ennen reissuun lähtöä. Jos en, niin sitten seuraavan sitruskauden aikaan. Laitanpa ohjeen muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu;tuon valmistaminen sujuu ihan hetkessä,joten hyvin ehdit:) Ja hyvää matkaa teille!

      Poista
  5. Mina en ole kovinkaan paljon mannaryynia sisaltavia leivonnaisia tehnyt. Mita on tullut kokeiltua, ovat olleen jotenkin raskaita känttyjä. Tuo kakku ilmeisesti ei...
    Mita oliivioljya kaytit? Varmaan miedon makuista, muuten voi tulla oliivin maku liikaa kakkuun, onko kokemusta sellaisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu.ei todellakaan ollut raskas kakku. Hieman jauhoin mannaryynejä ja kookosta,vaikkei ohjeessa mitään sellaista olut. Mulla oli sitä miedon makuista oliiiviöljyä,eikä sen maku tuntunut tuossa.,
      http://www.etzhazait.co.il/hebrew/Product.aspx?Product=14&Category=3

      Poista
    2. Muuten,ohjeessa luki vain että öljyä.,joten tuossa voi käyttää muitakin öljyjä.

      Poista
  6. Tata pitaa kokeilla, en ole kovin innokas makeiden leipoja ja tykkaan etta ne on yleensa suht helppoja....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra>Tämän helpommaksi tuskin kakunteko menee;D ja oli vielä tosi hyvääkin!

      Poista
  7. Oih ja voih, aivan ihana resepti! Juuri tämän tyylistä ohjetta olen etsinyt jonkun aikaa. Tämä on pakko poimia mukaan heti paikalla!:) Nyt rupeaa tekemään mieli kaikkia keväisempiä leivonnaisia ja tästä innostuin heti.:)<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi;D No hyvä jos löytyi sopiva ohje.Tähän ihastuin ja samoin ystävä,ei ihme että on täällä niin suosittu kun on niin hyvää:) Just täydellinen appelsiinien ajan kakku:) Lisääntynyt valo varmaankin tuo jo kevään mieleen:)

      Poista
  8. Raahasin tänään torilta kolmisen kiloa appelsiineja.
    Nyt tiedän niille käyttöä jos toistakin! Kiitos ohjeesta ja tunnelmista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:no niistähän se appelsiinikakku syntyy:) Ole hyvä vain:)

      Poista
  9. Nam nam! Just katselin sitruuna/appelsiinikakkujen ohjeita;)

    VastaaPoista
  10. hei,kuulostaa aika helpolta..oisko tuo leivinjauhe 1 teelusikka,vai...??? Äitini täyttää viikon kuluttua 90v. ja taidanpa leipasta tämän kahvipöydän tarjottavien lisäksi !! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli:superhelppo:) Taitaa tosiaankin olla teelusikallinen tuo 10 gr. Onnittelut äidillesi ja tämä kakku takuulla sopii kahvipöydän tarjottavien joukkoon:)

      Poista
    2. Anneli, teelusikallinen leivinjauhetta painaa 5g. Eli tähän ohjeeseen laitetaan leivinjauhetta 2tl. Koska valmistusaineissa on hapan appelsiini eri muodoissa mukana, voit korvata leivinjauheen joko kokonaan tai osittain soodalla. Itse aion kokeilla tätä reseptiä ensin yhdistelmällä 1 tl leivinjauhetta - 1 tl soodaa,
      Helppo uskoa jo reseptiä luettua, että kakku on herkullista.

      Poista
    3. Sirkku:kiitos selvennyksestä,en ole tullut täällä ajatelleeksi tuota grammamäärää kun ovat 10 gr pusseissa. Tästä tuli tosi hyvä ilman soodaakin,mutta ensi kerralla voisi kokeilla lisätä vähän sitä ja katsoa miten se vaikuttaa...

      Poista
  11. Kakan ser så saftig och god ut. Jag tycker om smaken av citrusfrukter i bakverk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn.Kakan var härlig och saftig.Jag älskar också allt med citrussmak och den här kakan var nog en av de bästa citruskakor som jag bakat:)

      Poista
  12. Appelsiinikakku kuulostaa herkulliselta.
    Lupiinien siemenet tuolla torikuvissa on myös ihan uusi tuttavuus. Oletko maistanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokihaka kokkaa: tosi herkullinen kakku:)
      Lupiininsiemenet ovat kivaa naposteltavaa tuolla tavoin keitettynä ja maustettuna.En ole kotona sellaisia tehnyt,mutta olen käyttänyt lupiinijauhoa gluteenittomassa leivonnassa.

      Poista
  13. Oi miten ihanan mehevän näköinen kakku! Koostumuskin on varmasti ihana. Täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari:tämä ihan ylitti odotuksetkin:) Mahtava appelsiiniajan kakku:)

      Poista
  14. Voihan appelsiini! Sitrushedelmät ovat nyt kyllä parhaimmillaan. Rakastan appelsiineja, mutta mikään ei harmita enempää kuin mehevän näköinen, kuivaksi solukoksi paljastuva appelsiini. Nyt lähes yhdeksän kymmenestä pallerosta on onneksi hyviä. Meikäläisen karkkia, vielä kun kaataa päälle hieman hunajaa ja paahdettuja siemeniä.

    - Janica, Savusuolaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Janica>Appelsiinit ovat tosiaankin herkkua ja se tuoksu! Minäkin rakastan appelsiineja ,mikä näkyy tuossa blogin nimessäkin;D Totta,sellainen kuiva todellakin ärsyttää.Täällä ei sellaisia ole oikein tullut vastaan ,,luulen että se matka voi joillekin hedelmille olla vähän huono juttu.. Nam,hunajan kanssa onkin hyvää,olen tehnyt hunajassa paistettuja appelsiinipaloja,tosi hyvää.

      Poista
  15. Onpas mehukkaan näköinen kakku! En ole suuri kookoksen ystävä, mutta tämä näyttää niin hyvältä, että tekisi mieli kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peggy:Tosi mehevä onkin.Tuossa ei kookosta edes maista;jauhoin vielä kookoksen hienommmaksikin,joten todellakaan ei tuntunut.

      Poista
  16. Tämä kakku menee ehdottomasti kokeiluun :). Rakastan sitrushedelmiä ja melkein kaikkea, mitä niistä voi tehdä. Välillä on kiva tehdä myös helpolla hyvää tyylisillä ohjeilla, varsinkin kun joku on jo kerennyt testaamaan ohjeen ja havaitsemaan sen toimivaksi.

    VastaaPoista
  17. Tämä appelsiinikakkusi täytyy testata viikonloppuna. Taidan tehdä sen viemiseksi ystävälleni, ystävänpäivä onkin juuri sopivasti viikonloppuna =)

    Kiitokset ohjeesta ja oikein ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
  18. Celebration treats 4U: kerro sitten mitä tykkäsit.Minäkin rakastan sitrushedelmiä yli kaiken,ja nehän ovat niin ihanan monipuolisia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinikakku tuli testattua ja ihan hyvää oli. Tosin odotukset taisi olla niin korkealla tuon lupauksesi takia (maailman paras appelsiinikakku), että ihan siihen ei kyllä yltänyt meidän perheen mielestä. Itse tein suoraan ohjeen mukaan, enkä jauhanut kookosta enkä mannaryynejä hienommaksi, kuten huomasin, että olit kommenteissa maininnut tehneesi. Uskoisin, että sillä tavalla kakusta tulisi vielä parempi, koska ilman jauhamista nuo kookoshiutaleet hiukan "pyörivät" suussa. Olin edellisenä päivänä ostanut hauskoja astetta terveellisempiä "strösseleitä", eli suklaakuorrutettuja auringonkukan siemeniä (sekoitus, jossa keltaisia, vihreitä, oransseja ja ruskeita). Iso kakku syötiin kuorruttamatta, mutta pari pikkukakkua kuorrutin appelsiininmehulla maustamallani tomusokerikuorrutuksella ja ripotin noita siemeniä päälle, jolloin kakusta tuli aika hauskan näköinen. Laitan jossain vaiheessa blogiin ohjeen, linkaten tähän alkuperäiseen ohjeeseesi, mutta nyt ohjeiden kirjoitus laahaa aika pahasti tekemisten jäljessä...

      Poista
  19. Birgitta:toivottavasti tykkäsit:) Oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  20. Tämä ihana kakku jäi facebook-kuvasta kummittelemaan takaraivoon ja nyt vasta ehdin tsekata itse reseptin! Täytyypä ottaa linkki talteen viikonloppua varten... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:on ihana kakku ja toivottavasti tykkäät:)

      Poista
  21. No tämä todellakin vaikuttaa samalta ohjeelta kuin Jerusalem-kirjan kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chez Jasu;luulenpa että Ottolenghi on innostunut kakusta Aromassa istuessaan;D

      Poista
  22. Heissan!
    Tulin kommentoimaan, etta laitoin juuri vahan muokatun reseptin mukaisen kakun uuniin. Taikina maistui jo taivaalliselta. Kaytin appelsiinimehun sijaan limemehua, koska meilla on juuri nyt puu taynna limeja. Oljyn sijaan laitoin paikallista samnaa (vahan kuin gheeta).
    Kiitos ohjeesta!
    t. Sara

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...